Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Audi A4 B5 1.8T bierze olej po regeneracji turbosprężarki i trzyma za wysokie obroty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie może coś podpowiecie, bo nim mechanik coś powie to sie zejdzie. Mianowicie miesiąc temu a moim A4 regenerowałem turbine ponieważ mechanik który poprzednio ją montował po regeneracji w lipcu 2024 zostawił opaske metalową w dolocie która narobiła szkód min. w turbinie, została przez nią pocięta i wypluta do intercoolera. Zregenerowano turbine, wyczyszczono dolot, wymieniono intercooler i wymieniono olej i filtry. Po przejechaniu max 700km zaczęły wariować obroty: po wciśnięciu sprzęgła zamiast spadać rosły do ok. 2000 i spadały do 1000 i tak non stop, lub utrzymuja się na poziomie prawie 2tys obrotów. Nadmienie, że przepustnica też jest nowa. Wymieniona w lipcu 2024. Przy okazji sprawdziłem olej i okazało się że przez ten miesiąc pobrał ok 1litra, bo jest w tej chwili na bagnecie minimum, a miesiąc temu zalany nowy olej. Jakieś pomysły/diagnozy?

Opublikowano

Zasysa korek oleju? Jakies błędy w sterowniku silnika?

Opublikowano
14 minut temu, przem8 napisał(a):

Zasysa korek oleju? Jakies błędy w sterowniku silnika?

Błędów żadnych nie pokazuje na desce, pod kompa nie był podłączany, a co do korka to nie zauważyłem, żeby go zasysało.

Opublikowano

Zacznij od odczytu błędów, jak są sporadyczne to checka nie będzie na desce. 

Opublikowano

Wiesz auto jest juz u mechanika, ale zajmie sie nim dopiero jutro, a ja po prostu jestem ciekaw czy to  coś poważnego, czy może oni czegoś nie dopilnowali podczas montażu turbiny