KrzysiekPl Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu Witam. Audi A4 B6 1.6. Po raz kolejny wywalił mi check engine. Po podpięciu komputera pokazuje błąd P0172 "mieszanka zbyt wzbogacona, rząd 1" Wszystko według komputera jest ok, auto nie daje żadnych innych objawów, nie szarpie, nie dusi się, spalanie nie wzrosło. Co może być przyczyną? Skasuje i normalnie mogę jeździć tyle tylko, że po kilkuset kilometrach pewnie znów się zaświeci kontrolka. Od czego zacząć diagnostykę, gdzie szukać przyczyny? Jeśli się ktoś zmagał z czymś takim to proszę o radę. Pozdrawiam.
KrzysiekPl Opublikowano 14 godzin temu Autor Opublikowano 14 godzin temu Nie mam LPG. Czysta benzynka, przeważnie leję 98.
przem8 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Sprawdz jakie masz korekty dlugoterminowe, a możliwości jest dużo. Przeplywka, nieszczelnosci w dolocie, odmie itp. 98 zbędne ale kto bogatemu zabroni
KrzysiekPl Opublikowano 14 godzin temu Autor Opublikowano 14 godzin temu Może i zbędne ale lubię zadbać o auto 😉 A tak poważnie to zauważyłem, że silnik trochę żywszy, dynamiczniejszy. Ostatnio zalałem 95, bo tak pomyślałem że może faktycznie za dobra ta benzynka. Przebiegu nie oszukam a już dobijam do 300 tysięcy ale na 95 też się zaświeciło 🤔 A powiedz mi jeszcze Kolego, mechanik radzi założenie jakiegoś... emulatora(?) na sondę lambda? Czy to jest wyjście? Bo moim zdaniem to trochę ominięcie problemu i pójście na łatwiznę... kontrolka może i zgaśnie ale przyczyną problemu chyba nie do końca od tego zniknie... Co o tym sądzisz?
przem8 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu A co ma emulator do tego błędu? Poza tym emulator jeśli juz zaklada się na sondę za katem jak wyrzuca błąd jego niskiej sprawności i zaskocze Cie, bo to nie działa.
KrzysiekPl Opublikowano 12 godzin temu Autor Opublikowano 12 godzin temu Mechanik twierdzi, że sonda zczytuje za dużo powietrza i z tego robi się błąd. Też wydaje mi się to dziwne dlatego pytam, bo dla mnie takie rzeczy to nie jest naprawa. Dziękuję Ci za rady, rozejrzę się w okolicy, może ktoś podejdzie do tego profesjonalniej trochę. Pozdrawiam.
przem8 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) Zrob log statyczny i dynamiczny 2+33 i się duzo wyjasni. Zamiast wróżyć i wymieniać w ciemno rzeczy słuchając rad szamanów trzeba zacząć od postawowej diagnostyki. Jak masz vcdsa to sobie poradzisz. Edytowane 12 godzin temu przez przem8
Rekomendowane odpowiedzi