Argus19 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia Witam mam problem ze swoim silnikiem 1.8 Adr przestał normalnie odpalać z dnia na dzień nie działa na jeden cylinder vag pokazuje błąd czujnika halla brak kontaktu kable do ecu sprawdzone i wszystkie mają przejście po odpaleniu chodzi jak traktor i strzela w wydech nie wiem czy to halla do wymiany czy może być to problem cewki w tym silniku występuje moduł z którego wychodzą dwa kable wn .
endrju1 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego Który czujnik pokazuje błąd? Wałka czy wału? Jak ten drugi to odpalić wcale nie powinien. Czujnik halla da się sprawdzić multimetrem (warto sprawdzić i w trakcie sprawdzania go podgrzewać, bo potrafi przestawać działać po nagrzaniu). Jeśli nie on to sprawdź na którym cylindrze nie pali i sprawdź czy przewód/fajka jest ok (opór ok 2kOhm) i czy iskra jest na świecy.
Argus19 Opublikowano Sobota o 13:14 Autor Opublikowano Sobota o 13:14 Otóż tak czujnik położenia wałka rozrządu był padnięty, lecz nic to nie zmieniło kable nowe świece nowe dalej brak iskry . No to wymieniłem cewkę i dalej brak iskry więc mówię pewnie kable gdzieś może przełamany i jakieś zwarcie po drodze do ecu idzie lecz kable są całe sprawdziłem masy czy nie są zaśniedziałe wszystkie bezpieczniki i dalej to samo brak iskry na 2 cylindrze nawet po odłączeniu kabla wn od samej cewki nie ma iskry gdzie z drugiego wyjścia na kabel normalnie jest jest to ta multi cewka . Więc problem dalej nie został rozwiązany dzisiaj podepnę kompa poraź kolejny odpalił bym go żeby pochodził i może by coś wyskoczyło lecz obawiam się że uszkodzi to silnik więc wolę nie ryzykować
Rekomendowane odpowiedzi