Neroski Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Hejo! W tym roku założyłem sobie bardzo ambitny plan i jako moje pierwsze auto mam zamiar do końca roku zakupić Audi A4 B8 ( planowo do 40 tyś ). Kwestia jest taka, że słyszałem wiele o silnikach 2.0 jak i 1.8 ( oczywiście też o legendarnym zużyciu oleju ). Jednak wiele aspektów było niejasnych lub w kilku różnych wersjach. Ja chciałbym kupić jak najlepszy silnik, który potrafi być ekonomiczny i dostarczyć fajnej mocy bez picia 1l/1k km. Tak więc... Jeśli chodzi o... 1.8 TFSI : Główne zarzuty do tej jednostki jakie wyczytałem to ponoć problemy z rozrządem gdzie może to być czasami naprawdę krytyczne. Klasycznie pobór oleju ale ponoć MNIEJSZY niż w 2.0. Ludzie pisali o paskach napinacza które potrafiły się przesunąć i silnik był blisko od kompletnego zniszczenia a prognozowane naprawy takich usterek były ustanawiane na luźne 4 tyś jeśli mówimy dopiero o początku tych prognoz... 2.0 TFSI : Tutaj za dużo nie słyszałem oprócz tego, że bierze olej bardziej niż konkurent. Mniej ekonomiczny na pewno ale właśnie tutaj nie kojarze, żeby ktoś narzekał o coś konkretnego Podsumowując kwestie silnikowe. O jakie informacje możecie rozwinąć wątek 1.8 jak i 2.0? Czy w ogóle moje domniemane informacje pokrywają się z prawdą czy może był to jednorazowy przypadek? Jak realnie zachowują się obydwie jednostki i czy jest duża różnica między nimi? Wiadomo, że człowiek by chciał wszystko tj. ekonomia, moc, bezawaryjność ale może któryś z tych silników jest bliżej do takiego statusu? Na pewno po zakupie bym planował zrobić mapę albo stage żeby mieć te 230 km max, bo nie potrzebuję formuły 1 ale przy takiej mocy można naprawdę jechać dynamicznie oraz nie czuć zamuły na pedale gazu za każdym wciśnięciem. Jak lepiej jeden silnik wybrać od drugiego to napisz dlaczego Teraz jeszcze szybka kwestia apropos skrzyni. Wiadomo, że to bardziej kwestia preferencji ale nie ma dla mnie różnicy czy automat czy manual, więc chętnie wysłucham plusy i minusy tych dwóch skrzyń jak i ich rodzajów, bo wiem, że jest ich kilka. Z moich informacji jedynie słyszałem, że S-Tronic jest The Best Dziękuję z góry za pomoc i mam nadzieję, że problem się rozwiąże raz na zawsze!
Hugo Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 4 minuty temu, Neroski napisał(a): O jakie informacje możecie rozwinąć wątek 1.8 jak i 2.0? O te, które znajdziesz w tych działach: https://a4-klub.pl/forum/205-18tfsi/ https://a4-klub.pl/forum/206-20tfsi/ 6 minut temu, Neroski napisał(a): Z moich informacji jedynie słyszałem, że S-Tronic jest The Best Do czasu jak się nie wysypie
Rekomendowane odpowiedzi