Krolik524 Opublikowano Niedziela o 10:44 Opublikowano Niedziela o 10:44 Cześć, Chciałbym nabyć cos pod OBD żeby w domowych warunkach zakodować sobie lampy USA-EU, wyłączyć obrysówki itp. Przeszukiwałem forum i spotkałem się z VCDS, ODIS, VCP, OBD ELEVEN i nie wiem co by było odpowiednie dla takich podstawowych "konwersji" auta z USA. Ktoś posiada któryś z tych interfejsów i chciałby się wypowiedzieć o plusach i minusach?
Muskel1 Opublikowano Niedziela o 10:45 Opublikowano Niedziela o 10:45 VCDSem nie przeprowadzis konwersji lamp w B9.
Krolik524 Opublikowano Niedziela o 10:49 Autor Opublikowano Niedziela o 10:49 Widzę, że posiadasz wypisane przeze mnie interfejsy oprócz ODIS. OBD11 potrzebuje ciągłej subskrypcji, a może VCP byłoby wystarczające do takich konwersji obrysówek i lamp tylnych?
Muskel1 Opublikowano Niedziela o 10:59 Opublikowano Niedziela o 10:59 VCP wystarczy. Osobiście używam VCDS do diagnozowania, kodowania oraz zmian adaptacji gdysz jest pod tym względem (moim zdaniem) lepszy niż VCP. VCP używam do parametryzacji i flashowania, gdyż VCDS nie posiada takiej funkcji. OBD11 używam do odblokowania SFD. ODISa nie mam, gdyż nie popieram i nie propaguję klonów (piractwa), a uzyskanie legalnego dostępu i licencji GeKo jest dla mnie nie rentowne. Pozostałe narzędzia diagnostyczne mam też oryginalne.
Krolik524 Opublikowano Niedziela o 11:03 Autor Opublikowano Niedziela o 11:03 Czyli dobrze by było mieć VCP i VCDS haha, ale na początek wybiore VCP do tych "Konwersji". Później może przyjdzie czas na VCDS.
turzol Opublikowano Niedziela o 14:24 Opublikowano Niedziela o 14:24 (edytowane) Do nowszych aut polecam gorąco vctool. Odkąd zakupiłem licencje przestałem praktycznie w ogóle używać VCDS i VCP. Flashe, datasety, SFD i wiele innych przydatnych narzędzi. VCTool | VAG Coding Tool VCTOOL.APP Fast and easy activation of hidden functions on MQB and MLBEvo platforms. Unblocking MirrorLink in Motion, fast measurements, performing backup's and much more! . Edytowane Niedziela o 14:24 przez turzol
Krolik524 Opublikowano 6 godzin temu Autor Opublikowano 6 godzin temu W dniu 9.02.2025 o 15:24, turzol napisał(a): Do nowszych aut polecam gorąco vctool. Odkąd zakupiłem licencje przestałem praktycznie w ogóle używać VCDS i VCP. Flashe, datasety, SFD i wiele innych przydatnych narzędzi. VCTool | VAG Coding Tool VCTOOL.APP Fast and easy activation of hidden functions on MQB and MLBEvo platforms. Unblocking MirrorLink in Motion, fast measurements, performing backup's and much more! . A jaki kabel do tego oprogramowania polecasz?
Krolik524 Opublikowano 6 godzin temu Autor Opublikowano 6 godzin temu 16 minut temu, Muskel1 napisał(a): VAS5054x/6154x Wydaje mi się, że tak jak napisałeś wyżej to za droga zabawka jak na moje potrzeby.
turzol Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 1 godzinę temu, Krolik524 napisał(a): A jaki kabel do tego oprogramowania polecasz? Do B9 zwykły żółty kabel enet za 40zł i masz połączenie DOIP najszybsze z możliwych.
Rekomendowane odpowiedzi