Danko23 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Witam, jakie powinno być napięcie ładowania podczas jazdy? Wymieniłem ostatnio aku na nowy już nie oryginał tylko VARTA 80Ah AGM bo stary już był kiepski i na nim mialem prawie caly czas 15.0-15.2 V ładowanie. Po zakupie i zakodowaniu nowy mial 14.6-14.8 po 3 dniach znowu kolo 15-15.2 to normalne ze takie wysokie ładowanie jest w tych modelach?
Muskel1 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Napięcie ładowania zależne jest od poziomu naładowania akumulatora i przy rozładowanym aku może tak jak u Ciebie wynosić nawet 15,2V. Przy w pełni naładowanym aku spada ono nawet do 12,7V. Zakodowałeś aku poprawnie po wymianie?
ArtekM Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Koledzy pomóżcie. Taka oto sytuacja... Zawsze podczas jazdy pokazywało mi ładowanie ok 15v. Wczoraj pokazalo 13v i samochód ciężko odpalił. Podłączyłem prostownik na 2 godziny (tyle wymagal victron). Dzisiaj zaraz po odpaleniu silnika pokazuje ładowanie 14,9, a 10 sekund potem spada do 12,5v i tak zostaje. Z tego co wyczytałem, powinno być co najmniej 13,5v... O co może chodzić? Czy to wina akumulatora już? Czy może regulator napięcia? Pomóżcie proszę...
Muskel1 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Przeczytaj co wyżej napisałem odnośnie napięcia ładowania.
ArtekM Opublikowano 56 minut temu Opublikowano 56 minut temu Przeczytałem, ale wydawało mi się że 12,5v przy naładowaniu akumulatora wczoraj wieczorem to trochę mało...
Danko23 Opublikowano 38 minut temu Autor Opublikowano 38 minut temu 1 godzinę temu, Muskel1 napisał(a): Napięcie ładowania zależne jest od poziomu naładowania akumulatora i przy rozładowanym aku może tak jak u Ciebie wynosić nawet 15,2V. Przy w pełni naładowanym aku spada ono nawet do 12,7V. Zakodowałeś aku poprawnie po wymianie? Kodowali Ci co zakładali przy mnie ale nie VCDS tylko urzadzeniem do kodowania akumulatorów
Muskel1 Opublikowano 34 minuty temu Opublikowano 34 minuty temu Skoro aktualnie masz wymieniony aku na Vartę, czyli nie ten oryginalny co miałeś, to z tego co na zdjęciu widać, nie zakodowano wymiany.
ArtekM Opublikowano 29 minut temu Opublikowano 29 minut temu Przepraszam, zagapiłem się. Wstawiłem zdjęcia i zapomniałem zapytać jaki akumulator kupić żeby był taki sam. 105 ah to wiem, tylko czy wlokninabto to to samo co agm? Czy to jest varta?
Danko23 Opublikowano 3 minuty temu Autor Opublikowano 3 minuty temu @Muskel1 takie spadki to norma? Przy doDawaniu gazu? 20250304_165212.mp4
ArtekM Opublikowano 2 minuty temu Opublikowano 2 minuty temu Wprowadziłem zamieszanie. Kodowanie akumulatora jest kolegi który założył ten temat. Zdjęcia są moje, aku jeszcze nie wymieniany. Stąd moje pytanie było...
Rekomendowane odpowiedzi