Pandzior94 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu Witam mam taki dziwny objaw w audi a4 b6 Avant 1.9tdi awx 2002r a mianowicie po dłuższym czasie użytkowania auta przyszedł czas na zajrzenie do sprzęgła okazało się że tarcza sprzęgłowa była już bliska swoich ostatnich dni a na dodatek łożysko wyciskowe rozpadło się. Więc przyszła pora na sprawdzenie dwumasy pod kątem uszkodzeń luzów uszkodzeń nie zauważyłem ani luzów nic nie stuka nic nie puka więc założyłem nowa tarcze nowy docisk nowe łożysko po zamontowaniu wszystkiego w całość i odpowietrzaniu wysprzęglika okazało się że pojawiają się wibracje na całej karoserii w obrotach 1500-2000 nie zauważyłem żeby miała jaki kolwiek problem z przyspieszaniem tylko ta wibracja . Byłem u zaprzyjaźnionego mechanika przejechał się posprawdzał i stwierdził że dwumasa jest ok a wibracja może być spowodowana poduszkami silnika/skrzyni i teraz do was koledzy pytanie bo nie chciałbym wywalać kasy w błoto bo jak każdy dobrze wie poduszki silnika do tanich nie należą czy to napewno mogą być poduszki ? Postaram się później nagrać pracę silnika podczas tych wibracji i podesłać tutaj.
Gorczyk Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Może być dużo rzeczy związanych z wibracja, półosie, podpora wału, poduszki też, ale wejdź pod auto jak masz możliwość i sprawdź czy nie są mokre od spodu, sprawdź przednią poduszkę silnika jeśli jest. Zobacz na postoju dodając gazu co dzieje się z silnikiem czy ma duży ruch bo jeśli tak to bym poszedł głębiej w kontrolę takich poduszek.
Pandzior94 Opublikowano 1 godzinę temu Autor Opublikowano 1 godzinę temu Powiem ci tak jednym miejscem gdzie widziałem mokre to było mocowanie poduszki skrzyni. Poduszki silnika są suche nie buja silnikiem podczas dodawania gazu wibracje najbardziej czuć podczas przyspieszania od ok 1500- 2000 obrotów i w tym momencie jak zmieniam bieg też czuje ta wibracje na pedale sprzęgła . A powiedz mi czy istnieje możliwość że tarcza sprzęgłowa która kupiłem wraz z dociskiem była już uszkodzona i teraz wyszło ?? W sensie że przenosi wibracje ?? Bo zakładając tarcze obita kevlarem i stary docisk który jest uszkodzony ( brak nita co trzyma ta część co wypycha docisk) wibracji nie było a pojawił się problem z włączeniem biegu na pracującym silniku doszedłem do wniosku że może to ten docisk zakupiłem więc zestaw tarczy docisku i łożyska po złożeniu biegi wchodzą na włączonym silniku ale pojawiła się wibracja
Rekomendowane odpowiedzi