Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zerwany łańcuch w Audi A4 B7 2.0 TFSI BWE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,  kupiłem audi A4 b7 2.0 tfsi ,silnik bwe z uszkodzonym silnikiem tzn z zerwanym łańcuchem , czy ktoś  by mógł mi opisać co  by musiało być dodatkowo wymienenione przy tak dużym remoncie silnika , jakiej firmy kupić łancuch  i inne klamoty , wiem że wałki są do wymiany , części oryginalne z ASO to nawet pomijam  bo ceny bardzo duze

Opublikowano

Chyba najlepiej kupić drugi sprawny słupek

Opublikowano
  • Autor
5 godzin temu, marny88 napisał(a):

Chyba najlepiej kupić drugi sprawny słupek

Różnie  to bywa , kupię drugi słupek który równiez może okazać się że jest do remontu

Opublikowano
  • Autor

Mała aktualizacja 

Tłoki są w porządku, nie ucierpiały , na jednym jest ponoć tylko ślad od zaworu , ślad a nie uszkodzenie 

Opublikowano

Pompę oleju wymien, bo byly wadliwe albo przeróbka na taką z 1.8t.

Opublikowano
  • Autor
56 minut temu, przem8 napisał(a):

Pompę oleju wymien, bo byly wadliwe albo przeróbka na taką z 1.8t.

Co było z nimi nie tak że były wadliwe ,?

Opublikowano
  • Autor

Kolejna aktualizacja 

Mechanik zrobił mi listę części ,  które części muszą być najlepiej z ASO a które mogą być w zamienniku ?

- walki rozrządu
- kpl rozrząd pasek
- kpl rozrząd łańcuch z fazatorem
- 16 dzwigienek

- 16 popychaczy

- kieliszek pompy paliwa ( nie wiem czy ja nie mam przy moim bwe już tej wersji poprawionej )
- uszczelka pod głowicę

- Uszczelka pod kolektor ssący

- Uszczelka pod kolektor

wydechowy

- Uszczelka pod pokrywę zaworów 
-śruby głowicy 
--przyłącze wody głowicy z czujnikiem 
- świece 
- olej filtr olej Castrol 5w30

- filtr oleju

- filtr powietrza

Jeszcze nie wiem co z zaworem N205 , wymieniać w ciemno czy nie , auto jest sprowadzone z Niemiec , wcześniej  przed awarią go nie użytkowałem więc nic na tego auta nie wiem  

Opublikowano
  • Autor

Prosiłbym kolegów o pomoc w tym temaćie ponieważ  muszę podjąc decyzję co   robić dalej z tym autem ponieważ szanuje czas oraz miejsce na warsztacie u mechanika  

Opublikowano

- walki rozrządu                                         ASO lub KOLBENSCHMIDT
- kpl rozrząd pasek                                    CONTITECH, GATES
- kpl rozrząd łańcuch z fazatorem        ASO lub SWAG
- 16 dzwigienek                                          ASO lub INA

- 16 popychaczy                                          ASO lub INA

- kieliszek pompy                                      ASO lub INA

uszczelki jak i śruby głowicy najlepiej kupić w kpl. od renomowanego producenta; REINZ, ERLING, CORTECO

podobnie z filtrami; KNECHT, MANN, HENGST

Opublikowano
  • Autor

Wielkie dzięki , jeszcze dopytam , zestaw rozrządu ,ten  od strony  przodu auta ,  polecają mi firmy Bosch , czy to dobry zestaw  czy lepiej brać ten co ty polecasz ? Pytam ponieważ nie chcę żeby było na wolnych obrotach słychać pompę wody tak jak to miało miejsce przy moich 2 ostatnich autach ( był to zestaw ( INA )

Co do walków  w zamienniku  ludzie  na forach pisali że się strasznie szybko wycierają , masz na ten temat jakieś zdanie ?

Opublikowano

najlepiej oryginał... ale wiadomo cena... co do walków od kolbena też są dobrej jakości... natomiast zestawu z Boscha nie znam i nie wiem kto to dla nich robi... swag ma dobre łańcuchy z Iwisa i to można polecić... sam musisz Sobie odpowiedzieć ile chcesz na to przeznaczyć i czego oczekujesz...

Opublikowano
  • Autor

Jak bym miał do wymiany tylko rozrząd to bez zastanowienie biorę z ASO aczkolwiek w moim przypadku lista części jest tak długa że  psychika mi na to nie pozwala żeby wszystkie części co potrzebuje kupić w ASO więc dlatego dopytuje na forum które  części  muszę zamontować z ASO a które nogą być w dobrym zamienniku  i jakiej firmy bo wiadomo że dziś firm które produkują z masła jest mnóstwo

Opublikowano

dlatego też posłałem Ci listę z alternatywą zakupu poza ASO... wiadomo, oryginalne części (pomijając cenę) są najlepsze...

ale wybór zakupu części nie zawsze jest taki oczywisty... wartość auta jak i zasobnośc portfela mają decydujący wpływ...

zamawiaj i niech Pan mechanik "dołoży tylko staranności" i będzie OK... jeśli zajdzie konieczność wymiany zaworu N 205 

to tylko ASO... jak i większość czujników, tutaj niestety zamienniki się Nie nadają...

Opublikowano
  • Autor

I to są święte słowa ,nic dodać nic ująć