Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problemy z Audi A4 B5 1.6 AHL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem posiadaczką audi a4b5 1.6 AHL 1997r.

Auto pali bardzo dużo - z tankowania na tankowanie coraz więcej. Podczas dodawania gazu czasem łapie muła a czasem idzie normalnie aż czasem za dobrze jak na swoj silnik.

Ostatnio miala miejsce dziwna sytuacja - po odpaleniu było słychać jakby coś tłukło strzelało pod maską. Zgasiłam auto za 3 razem odpilo (auto miewa kłopoty z odpalaniem na początku niby winny był imobilaizer - teraz mechanik mówi że już tego błędu nie ma). Po dojechaniu do domu z auta tłumikiem wyleciał olej (na bagnecie znikł). Później już olej nie leciał ale zauważyłam ubytek płynu chłodniczego i benzynę w oleju. Mocno czuć na bagnecie.  Podłączenie do komputera nic nie dało - sonda nie pokazuje błędów, przepływomierz też nie.

Więcej mechanik nie moze sprawdź ponieważ jest zablokowany komputer.

Ciśnienia 

1cyl - 14

2cyl - 13.

3cyl - 14.

4cyl - 14.

Opublikowano
Cytat

Auto pali bardzo dużo - z tankowania na tankowanie coraz więcej. Podczas dodawania gazu czasem łapie muła a czasem idzie normalnie aż czasem za dobrze jak na swoj silnik.

Brzmi jakby jeździło na ssaniu, sprawdziłbym odczyty z czujnika temperatury płynu chłodzącego.

Co do reszty co opisałaś to jakaś masakra! To jeździ jeszcze?

Opublikowano (edytowane)

Właśnie jeździ i to bardzo dobrze. Oprócz tego że czasem złapie muła przyspiesza tak jak się należy i chodzi na wszystkie gary.

Co do temperatury to wchodzi na 90 i spada rzadko kiedy trzyma 90. Przeważnie 70-80 ale cały czas się Wacha. Mechanik mówi że komputer zablokowany i nic więcej nie może zobaczyć.

Naczytałam się że jak miesza benzynę z olejem to może dojść do mikro wybuchu i samochod może się zapalić czy to prawda ?

Czytałam że nawet w nowych samochodach zdaża się benzyna w oleju podczas docierania.

Edytowane przez dominika111
Dodanie czegoś jeszcze
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, dominika111 napisał(a):

Więcej mechanik nie moze sprawdź ponieważ jest zablokowany komputer

To zatem w jaki sposób mechanik wie że :

19 godzin temu, dominika111 napisał(a):

sonda nie pokazuje błędów, przepływomierz też nie.

skoro, bo rozumiem, że o sterownik silnika chodzi,  "komputer jest zablokowany" ?

Edytowane przez Tomnik
Opublikowano
3 godziny temu, Tomnik napisał(a):

To zatem w jaki sposób mechanik wie że :

skoro, bo rozumiem, że o sterownik silnika chodzi,  "komputer jest zablokowany" ?

Tak powiedział. Że przepływka, sonda, imo nie pokazuje błędów a dalej jak chce wejść to nie może bo komputer zablokowany. Chciałam żeby sprawdził wtryski itd powiedział że nie może bo jest zablokowane.

Opublikowano
4 godziny temu, Muskel1 napisał(a):

Masz LPG?

Nie. Sama benzyna.

Opublikowano
9 godzin temu, dominika111 napisał(a):

Nie. Sama benzyna.

Może trzeba spróbować innym urządzeniem diagnostycznym się podłączyć - czytaj - podjechać do innego mechanika. Najlepiej znajdź kogoś z VCDSem.