michalspam94 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) Cześć grupo, w związku z tym, że planuję u siebie wymienić moduł komfortu na wyższy model, to napotkałem problem z tym jak go zakodować. Po wielogodzinnych poszukiwaniach, analizie informacji udało mi się namierzyć jak powinno wyglądać moje kodowanie. Żeby ułatwić kolejnym osobom, które będą to robić postanowiłem opracować DARMOWY kalkulator wartości adaptacji. Póki co mam niestety to opracowane tylko dla wariantu A4 Avant FL Neon, A4 Sedan FL Neon i A5 Sportback FL Neon. Chciałbym rozwinąć o więcej, ale potrzebuję dla konkretnego auta: - Schemat podłączenia lamp halogenowych / LED / Neon (oryginalne podłączenie) - Nr modułu i wartości z kanałów adaptacji (Oryginalne, nie po modyfikacjach) Przydałyby się informacje na temat: - adaptacja + schemat A4 B8 FL Avant ze wszystkimi rodzajami lamp oprócz NEONowych, - adaptacja + schemat A4 B8 FL Sedan ze wszystkimi rodzajami lamp oprócz NEONowych, - adaptacja + schemat A5 8T FL Coupe ze wszystkimi rodzajami lamp, - adaptacja + schemat A5 8T FL Cabriolet ze wszystkimi rodzajami lamp, - adaptacja + schemat A4 B8 FL Allroad ze wszystkimi rodzajami lamp, - rozpiska pinów modułu komfortu (Kostka / Pin / kolor kabli / dokąd idzie kabel) - najlepiej najpierw dla A4 B8 FL Avant i A5 8T FL Sportback, ale dla pozostałych aut również będzie przydatna - pozwoli namierzyć od czego są różnice w kanałach - kanały 230,231 i 238,239 mają zamienione, ale te same wartości, więc zakładam, że również mogą dotyczyć oświetlenia lub innej funkcji, która różni się pinoutem. Wiele osób miało problemy z wyznaczaniem wartości dla zmian lamp - to już opracowałem i dodanie nowych modeli pozwoli porównywać wartości wg oryginalnych, aby móc przywrócić po błędnych adaptacjach. W planach mam jeszcze rozbudowę o pozostałe kanały, zatem jeżeli ktoś z Was ma wiedzę na ten temat i chce się nią podzielić to zapraszam na PW. Jeżeli ktoś z Was chce pomóc, to proszę w odpowiedzi w tym temacie o przesłanie wspomnianych informacji. Edytowane 2 godziny temu przez michalspam94
Rekomendowane odpowiedzi