Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Parametry DPF z VCDS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , miałem ostanie problem z niskim ciśnieniem oleju - problem tkwił w paliwie w oleju po wymianie oleju problem ustąpił, założyłem teraz DPF Control żeby bardziej na to uważać.

Z ciekawości chciałem sprawdzić za pomocą VCDS parametry DPF tylko się z bardzo na tym nie znam , czy ktoś coś podpowie na ich podstawie? I zastanawia mnie to że zmierzona masa sadzy jest na minusie 

20250607_104948.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jaki masz przebieg? 320-350 kkm?

Maksymalna zawartość popiołu olejowego już dawno temu przekroczona. Teoretycznie możesz szykować się na wymianę/czyszczenie DPF.

Wartość zmierzona sadzy na minusie nie jest niczym nadzwyczajnym. Ostatnia regeneracja odbyła się 154 km temu, więc jest ok. 

Edytowane przez Muskel1
Opublikowano
Godzinę temu, Muskel1 napisał(a):

Jaki masz przebieg? 320-350 kkm?

Maksymalna zawartość popiołu olejowego już dawno temu przekroczona. Teoretycznie możesz szykować się na wymianę/czyszczenie DPF.

Wartość zmierzona sadzy na minusie nie jest niczym nadzwyczajnym. Ostatnia regeneracja odbyła się 154 km temu, więc jest ok. 

Cześć dzięki za odpowiedź, przebieg mam 294 tys.

Silnik CGLC , jeśli to ma znaczenie to EGR mam off bo miałem z nim problemy i mechanik zalecił wyprogramowanie EGR.

A możesz powiedzieć jakie będą objawy ze muszę coś robić DPF bo póki co auto normalnie jeździ.

Czy pranie DPF by pomogło? 

Dzięki i pozdrawiam 

Opublikowano (edytowane)

Nie czeka się na objawy. Jazda na długą metę z zapełnionym DPF szkodzi silnikowi i osprzętowi (turbina). Stwierdzenie, które kursuje po internecie "jeździć dopóki nic się nie dzieje" jest błędne. Czym dłużej będziesz jeździł, tym bardziej stopień zapełnienia DPF urośnie do momentu, w którym nie będzie się dało go już wyczyścić. Zapchasz DPF na amen i wtedy tylko wymiana.
DPF należy oddać do firmy zajmującej się profesjonalnie czyszczeniem DPF.

Edytowane przez Muskel1