Monti Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) Cześć, wczoraj w tytułowej skodzie pojawił się problem ze skrzynią biegów, a mianowicie auto przestało wrzucać biegi parzyste 1/3/5/7. Nie mam jeszcze odczytu błędów, będę miał możliwość zrobienia dopiero w piątek ale chciałem się dowiedzieć czy nie było na to żadnej akcji serwisowej? Od znajomego dostałem informację, że mechatronika była wadliwa. Dzięki za informacje. VIN: TMBJJ7NS1L8041389 Edytowane 1 godzinę temu przez Monti
Muskel1 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Wygląda na uszkodzony sterownik ale należy najpierw zrobić scan błędów. Tutaj masz filmik co najprawdopodobnie jest przyczyną. https://youtu.be/tDMvDitcHaM?si=3xew54RDe3Vm1MGD
Monti Opublikowano 1 godzinę temu Autor Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 35 minut temu, Muskel1 napisał(a): Wygląda na uszkodzony sterownik ale należy najpierw zrobić scan błędów. Tutaj masz filmik co najprawdopodobnie jest przyczyną. https://youtu.be/tDMvDitcHaM?si=3xew54RDe3Vm1MGD Dziękuję za film, błędów brak. Co jest dziwne, bo powinno coś wyjść. Dzisiaj auto zostało zdiagnozowane i faktycznie na sprzęgle 1, wartości między rzeczywistymi i wymaganymi nie pokrywają się a ich różnica to 1bar. W skodzie wymiana tego sterownika to koszt 5.5 tysiąca. Problem jest tylko w tym, że żeby go przyjąć na serwis musi być zapisany błąd. EDIT. Poprawiłem główny post, bo brakuje biegów 1/3/5/7. Edytowane 1 godzinę temu przez Monti
Muskel1 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Jakie ciśnienie pokazuje na zgaszonym silniku? Wartość ujemną? Ewentualnie wyślij sterownik do naprawy do gości z filmiku.
Monti Opublikowano 1 godzinę temu Autor Opublikowano 1 godzinę temu 4 minuty temu, Muskel1 napisał(a): A na zegarach masz komunikat jakiś? Na zegarach zapaliła się choinka i komunikat błąd skrzyni biegów. Co do wartości -1 bar to nawet na postoju się pojawia.
Monti Opublikowano 1 godzinę temu Autor Opublikowano 1 godzinę temu @Muskel1 Chcemy go oddać do serwisu, żeby to zrobili z gwarancją itp. Problem tylko jest taki, że ponoć mają na to TPI, ale musi podjechać auto z aktywnym kodem błędu, żeby mogli wysłać protokół i dopiero mogą zamówić ten sterownik przypisany do danego pojazdu. Ile w tym prawdy? Ciężko stwierdzić.
Muskel1 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Tak jest TPI (dla poszczególnych numerów VIN). Wymieniają wtedy cały sterownik. Za darmo tylko w pojazdach na gwarancji. Po gwarancji musisz zapłacić. Masz auto po gwarancji, więc będzie drogo, dlatego wybrałbym naprawę sterownika na Twoim miejscu
Monti Opublikowano 1 godzinę temu Autor Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 6 minut temu, Muskel1 napisał(a): Tak jest TPI (dla poszczególnych numerów VIN). Wymieniają wtedy cały sterownik. Za darmo tylko w pojazdach na gwarancji. Po gwarancji musisz zapłacić. Masz auto po gwarancji, więc będzie drogo, dlatego wybrałbym naprawę sterownika na Twoim miejscu Ja wiem, że po gwarancji. Ojciec chce zrobić w serwisie, z gwarancją 2 letnia itp. Tylko nie chcą nas przyjąć bo nie ma w sterowniku zapisanego błędu... Musi jeździć i czekać aż się zapali i dopiero wtedy może jechać i zaczną działać... Bez sensu totalnie... EDIT. Nigdy tego nie wyciągaliśmy, nie mamy też aktualnie możliwości zdemontowania tego, ze względów zdrowotnych. Edytowane 1 godzinę temu przez Monti
Muskel1 Opublikowano 59 minut temu Opublikowano 59 minut temu 3 minuty temu, Monti napisał(a): Musi jeździć i czekać aż się zapali i dopiero wtedy może jechać i zaczną działać... Bez sensu totalnie... Dokładnie. Jak błąd wystąpi kilka razy powinien zostać zapisany w sterowniku. 3 minuty temu, Monti napisał(a): dopiero wtedy może jechać i zaczną działać... Bez sensu totalnie... Takie mają wymogi i procedury producenta i muszą się tego trzymać.
Monti Opublikowano 57 minut temu Autor Opublikowano 57 minut temu 1 minutę temu, Muskel1 napisał(a): Dokładnie. Jak błąd wystąpi kilka razy powinien zostać zapisany w sterowniku. Takie mają wymogi i procedury producenta i muszą się tego trzymać. Nawet jak bym chciał kupić na swoją odpowiedzialność sterownik i żeby mi wymienili to nie zrobią tego bo nie mają możliwości 😅
Muskel1 Opublikowano 54 minuty temu Opublikowano 54 minuty temu No nie, bo muszą na to udzielić gwarancji a producent nie wyrazi na to zgody jeżeli sterownik nie jest nowy z ASO.
Monti Opublikowano 52 minuty temu Autor Opublikowano 52 minuty temu Teraz, Muskel1 napisał(a): No nie, bo muszą na to udzielić gwarancji a producent nie wyrazi na to zgody jeżeli sterownik nie jest nowy z ASO. Ale tutaj chodzi o zakup nowego w ASO. Chciałem kupić na swoja odpowiedzialność razem z wymianą w serwisie. Problem w tym, że nie chcą tego zrobić. Bez protokołów i błędu nie będą w stanie zamówić sterownika prekodowanego. Już nawet w tą strone próbuję.
Muskel1 Opublikowano 44 minuty temu Opublikowano 44 minuty temu No nie. Muszą w się trzymać wytycznych.
Rekomendowane odpowiedzi