Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Częste wypalanie DPF po resecie wartości wyuczonych w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Przypadkowo zresetowałem wyuczone wartości filtra cząstek stałych. Po tym resecie dpf zaczął wypalać się co ok. 200-300km co wcześniej było od 600-900 w zależności od tras. 

Wykonałem procedurę wypalania podczas jazdy i po ok. 30 min parametry ilości sadzy spadły niemal do zera. Po tym ponownie zresetowałem wyuczone wartości. Niestety w niczym to nie pomogło, a nawet nie wiem czy trochę szybciej nie załącza się teraz wypalanie. 

Nie pamiętam dokładnych danych sprzed resetowania wartości, natomiast dpf był czyszczony przy ok. 280tyś. teraz nest 360tyś. Rok temu przy stanie licznika gdzieś między 330-340tyś zapełnienie filtra było chyba gdzieś w okolicach 0.05l. 

Poradźcie co mogę w takiej sytuacji zrobić. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Gliszmir napisał(a):

Po tym resecie dpf zaczął wypalać się częściej(dodałem)

Moja wiedza na temat DPF pozwala mi powiedzieć : to nie nie jest możliwe (zmniejszenie się dystansu pomiędzy regeneracjami po resecie zawartości popiołu). Raczej odwrotnie - dystans powinien zwiększyć się (niewiele ale jednak) w tych samych warunkach, w jakich były pokonywane te odcinki

Rok temu przy stanie licznika gdzieś między 330-340tyś zapełnienie filtra było chyba gdzieś w okolicach 0.05l

Przy podanym tu przebiegu zapełnienie filtra, które odczytałeś było nieprawidłowe, niemożliwe. Był już wykonany reset przed 330-340 tys. km

Poradźcie co mogę w takiej sytuacji zrobić

Nic.

Co powinieneś zrobić? - Nic. Oprócz rozważnego używania VCDS ... bo wybacz ja nie wierzę w takie "przypadkowo zresetowałem". Raczej nieświadomie...

Edytowane przez Tomnik