Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dźwięk z napinacza rozrządu w Audi A4 B7 1.8 T BFB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem nowy na forum, kupiłem niedawno audi A4 B7 2006, rozrząd był robiony dwa lata temu przez poprzedniego właściciela z ciekawości przeglądałem grupy w VCDS i w 090 i 093 taki widok co może być powodem ? Tych ujemnych wartości podobno najlepiej jak są jak najbliżej 0. Pali normalnie sporadycznie słychać przez dosłownie pół sekundy napinacz z tyłu, to moje pierwsze 1.8 To proszę o pomoc jestem z okolic Krakowa, jeżeli temat był wcześniej poruszany to proszę mi wybaczyć ale nie ogarniam tego forum jeszcze pozdrawiam IMG_20251130_164707.thumb.jpg.48dd6049c15f1017400622b7abe469cd.jpg

Edytowane przez nemezis00

Rozwiązane przez przem8

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano
  • Rozwiązanie

Rozrząd przestawiony o ząbek.

Opublikowano
  • Autor
25 minut temu, przem8 napisał(a):

Rozrząd przestawiony o ząbek.

I co z tym mistrzu trzeba teraz zrobić, na nowo rozrząd z przodu ustawiać? Jakie mogą być konsekwencje tego jak auto tak jeździ od dłuższego czasu bo ja to niedawno kupiłem ?

Opublikowano

Trzeba rozrząd przestawić i tyle. Z moich obserwacji wynika, że na takim ustawieniu trochę więcej pali i jest trochę zmulony. Kolizji nie ma przy takim ustawieniu więc tyle dobrego. Miałem kiedyś 1.8t co tak jeździło ze 2-3 lata.

Opublikowano
  • Autor
33 minuty temu, przem8 napisał(a):

Trzeba rozrząd przestawić i tyle. Z moich obserwacji wynika, że na takim ustawieniu trochę więcej pali i jest trochę zmulony. Kolizji nie ma przy takim ustawieniu więc tyle dobrego. Miałem kiedyś 1.8t co tak jeździło ze 2-3 lata.

To trzeba najlepiej od nowa rozrząd poskładać z przodu ? Takie same miałeś parametry jak ja ? 

No ten też tak jeździ od dwóch lat kupiłem to od gościa co wszystko co trzeba to u mechanika robił więc pretensji nie mogę mieć do niego o to że ktoś wykłada się na 40 letnim motorze, masakra ogólnie.  

Powiedz mi laik da radę zrobić to w warunkach polowych żeby to naprawić ? 

Opublikowano

Ustaw najpierw na znaki rozrząd i sprawdz czy jest przesunięcie, a parametry na to wskazują. Jest też mała szansa, że uszkodzony jest czujnik położenia wałka rozrządu. Miałem taki przypadek, że nowy czujnik źle pokazywal od początku, właśnie -15.

Opublikowano
  • Autor

Okej a powiedz mi dobrze jest ściągnąć koło pasowe czy można się sugerować tym znakiem na nim ? Okej i czy jeśli np byłby uszkodzony czujnik położenia wałka uszkodzony to łatwo go wymienić i waliłby błędami czy nie musi pokazywać że jest uszkodzony?

Opublikowano

Wymiana czujnika to chwila moment, bo jest na wierzchu. W moim przypadku nie wyrzucał błędów, były nieprawidłowe wskazania. 

9 minut temu, nemezis00 napisał(a):

czy można się sugerować tym znakiem na nim ?

Można.

Opublikowano
  • Autor

Dobra a powiedz mi jakiej firmy polecasz  zamówić czujnik ? 

Okej to będę sprawdzał też czy zapina się na znaki i będę dawał mistrzu znać :)🤝

temat na forum może być otwarty narazie ? Ja wczoraj dopiero konto założyłem to nie ogarniam jeszcze wszystkiego tutaj 

Opublikowano
1 godzinę temu, nemezis00 napisał(a):

Dobra a powiedz mi jakiej firmy polecasz  zamówić czujnik ? 

Bosch ale po co zamawiasz jak to na 99% wina po stronie złego ustawienia rozrządu.

Opublikowano
  • Autor

Tak wygląda dół a tak góra 

IMG_20251201_154716.jpg

IMG_20251201_154455.jpg

Złe zdjęcia i zły opis przepraszam

Opublikowano

Z tej perspektywy wygląd, że góra nie jest na znaku.

Opublikowano
  • Autor

Nie jest na znak dokładnie o jeden ząbek przesunięte w lewo 

Opublikowano
  • Autor

Będę musiał to jakoś przestawić. Jeszcze nie wiem jak ale jakoś to muszę zrobić

Opublikowano
2 minuty temu, nemezis00 napisał(a):

Będę musiał to jakoś przestawić. Jeszcze nie wiem jak ale jakoś to muszę zrobić

Najprościej i żeby jak najmniej narobić się to przy takim ustawieniu jak jest teraz zaznacz sobie gdzie masz pasek względem koła na wałku wydechowym, zdemontuj napinacz tylko uważaj żeby pasek nie przesunął Ci się na kole wału korbowego, zsuń pasek z koła na wałku wydechowym, wcześniej załóż klucz na śrubę tego koło, obróć kołem w prawo o jeden ząbek i poskładaj wszystko w odwrotnej kolejności.

Opublikowano
  • Autor

Czyli mam sobie zaznaczyć markerem jakiś znak na wałku tam gdzie będę przekręcał kluczem w prawo ? I potem tym samym miejscu założyć pasek ? A jak zrobić tak żeby pasek się nie przekręcił ? I co muszę zdemontować do tej akcji? 

Opublikowano

Oddaj to lepiej komuś jak nie masz zielonego pojęcia.

Opublikowano
  • Autor

Nie ma komu w okolicy, jednego gościa znalazłem i powiedział 1k, pojęcia nie mam ale jakieś zdolności manualne są 

Opublikowano
W dniu 2.12.2025 o 17:37, nemezis00 napisał(a):

pojęcia nie mam ale jakieś zdolności manualne są 

Pytanie jakie 😋 bo to pojęcie względne.

Jeśli robiłeś jakieś rozrząd kiedyś to powinieneś wiedzieć mnie więcej co i jak, jeśli nie to bym na Twoim miejscu nie zaczynał sam tematu. Ale to już twoja decyzja.

ps Temat nie jest trudny dla kogoś kto wie co i jak ale inaczej to nie. 

Opublikowano
  • Autor

Cześć odgrzebuje temat, wziąłem się za to i w sumie nic nie ogarnąłem, wziąłem ustawiłem sobie wał na dole na znak, poluzowałem napinacz w prawej ręce trzymałem pasek od gory żeby się nic nie ruszyło, nałożyłem 16 na koło, górę paska miałem lekko nałożona i kręciłem kołem w prawą stronę i przesunęło mi się o ząbek koło względem paska, i zgrały się u góry blokady  złożyłem wszystko dobrze na ten kwadracik napisałem napinacz, zrobiłem dwa obroty wałem i wygląda wszystko jak na początku co mogłem zrobić ale, auto pali normalnie jeździ, błędów brak