Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nie dogrzewa silnika 2.0 TDI CGLC w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Temat poruszalem juz 6 lat temu i dalej jezdze w niedogrzanym aucie.

1. Potrzebuje numer części dla tego małego termostatu. 

2. Czy znacie firmę, która na dolnym śląsku programowo może naprawić dogrzewanie? Podobno może to pomoc.

Opublikowano

Miałem założyć nowy temat ale widzę że nie tylko ja mam w tych mrozach taki problem :)

Sprawa u mnie wygląda tak :

Pacjent Audi A4 Allroad 2.0TDI 177km( po programie na 205km ) silnik CGLC , S-tronic  2014r , 240tys km przebiegu 

Podpiąłem interfejs do złącza OBD aby mieć cały czas parametry wyświetlone na telefonie . Auto stało dobę na mrozie w nocy było -19 .  Dziś wieczorem jak go odpaliłem -15 .  Po odpalaniu załączona na maxa klima .  Przejechałem 35km , stała prędkość około 50-60km/h , skrzynia biegów jest po programie  , obroty bliżej 2tys niż 1,5tys .  Po 7 km temperatura płynu chłodzącego dobiła 50 stopni , po jakiś 10km temperatura oleju tak samo . I tu zaczynają się dziwne rzeczy , temperatura oleju powoli rośnie tak do 55-56 stopni  ,  temp płynu chłodzącego cały czas 50 .  Obniżam temperaturę w klimie z High na 22 i dmuchawa z 12 na 6 .  Temp płynu idzie na 55 , oleju na 60 . Więcej nie chce . Decyduje się poświecić i wyłączam całkowicie klimę :) . Po kolejnych paru kilometrach temp płynu dochodzi do 67 stopni , oleju 70 . Być może parę stopni poszło by jeszcze do góry ale zaczynam już zgrzytać zębami więc ponownie uruchamiam klimę na średnią moc. Temperatury błyskawicznie opadają na 55 - płyn , 60 -olej .   Przejechałem 35km -drogi lokalne cały czas właściwie teren zabudowany , bez zatrzymywania , średnia prędkość 50km/h , średnie obroty jakieś 1800 . Spalanie z tego odcinka komputer pokazał 7,7l/100

Powiedzcie , czy ten typ tak ma czy jednak coś jest popsute . Dodam że latem nie ma problemu z dogrzaniem silnika , przy czym trwa to moim zdaniem i tak dłużej niż w jakimkolwiek innym dieslu jakim jeździłem. 

Opublikowano
  • Autor
22 godziny temu, Mat1990 napisał(a):

Jest to jakaś usterka/wada tego silnika.

Chce wymienić drugi termostat, ale nie jestem pewien czy to ten co trzeba.

Numer części: 03L121132AC

Czy to jest ten drugi dodatkowy termostat? 

Screenshot_2026-02-03-19-39-28-466-edit_com.opera.browser.jpg

Screenshot_2026-02-03-19-39-54-918-edit_com.opera.browser.jpg

Opublikowano

W cglc dobrą robotę robi soft na obniżenie obr. dodatkowej pompki obiegu płynu przez egr, pompka chodzi na 100% cały czas i wychładza silnik, jak coś mogę ogarnać na wysyłkę lub u siebie na miejscu. https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02AvoyPijyTYKJbxKrkUFDKbc57JMafwcYe5KTRHuTxNi8LBYGL7hz5Mq3VWXZPKndl&id=61552386625399

Opublikowano

To na zdjęciu to kruciec głowicy od strony grodzi ,termostat jest na wężu też od strony grodzi.

Edytowane przez krzychuG

Opublikowano
  • Autor
55 minut temu, krzychuG napisał(a):

To na zdjęciu to kruciec głowicy od strony grodzi ,termostat jest na wężu też od strony grodzi.

Nie bardzo rozumie :) czyli to nie jest ten termostat co mam wymienić? 

Opublikowano

Dziś przy minus 10 po 20km udało mi się dogrzać płyn i olej do 90 stopni ale przy całkowicie wyłączonej klimie .  

Proszę o odpowiedź czy w moim przypadku nadal problem powoduje pompka płynu EGR? 

Czemu tyle ciepła zjada ogrzewanie , czy to normalne ? 

EGR wymieniłem w zeszłym roku na nowy Valeo- jak oryginał ( w starym zacięła się klapa na amen) . Po tym zdjęty i wyczyszczony został DPF . 

Edytowane przez Mat1990

Opublikowano

Sprawnosc diesla jest wyższa niz silnika pb, czyli mniej energi marnuje się na wytwarzanie ciepła, dlatego zimą gdy jedziesz delikatnie masz rozkręcony wentylator od nawiewu, pompka EGR cały czas robi obieg i ciągnie zimny płyn z dołu chłodnicy to ciepła nie wystarcza na wszystko dlatego silnik nie może się dogrzać, pomaga tylko wyjechanie na trasę i energiczna jazda z wyższymi obr i wtedy w końcu złapie temp.

Opublikowano
21 godzin temu, Lechu85 napisał(a):

Nie bardzo rozumie :) czyli to nie jest ten termostat co mam wymienić? 

Zrzutekranu2026-02-04200549.jpg.7ad0dcf4f1e4f6bd36736dc068f132dc.jpg

Tak wygląda ten drugi mały termostat. Załóż Mahle TH5 80, ma wyższą temperaturę otwarcia 80 stopni, oryginalny ma 75 stopni.

28 minut temu, Lechu85 napisał(a):

Masz może jakiś numer części? W sklepie nie potrafili go odnaleźć. 

Zrzutekranu2026-02-04201233.jpg.32f9c2d65a395240ed228a1f3c0b78c3.jpg

Mahle TH 5 80 to jest symbol części, pokaż im to foto to znajdą. 

Edytowane przez czarek76

Opublikowano
  • Autor
3 minuty temu, czarek76 napisał(a):

Zrzutekranu2026-02-04201233.jpg.32f9c2d65a395240ed228a1f3c0b78c3.jpg

Mahle TH 5 80 to jest symbol części, pokaż im to foto to znajdą. 

Zamówie sobie przez internet. Dzieki. 

Opublikowano
37 minut temu, czarek76 napisał(a):

Zrzutekranu2026-02-04200549.jpg.7ad0dcf4f1e4f6bd36736dc068f132dc.jpg

Tak wygląda ten drugi mały termostat. Załóż Mahle TH5 80, ma wyższą temperaturę otwarcia 80 stopni, oryginalny ma 75 stopni.

A główny termostat jaki polecasz ? 

Opublikowano
16 minut temu, Mat1990 napisał(a):

A główny termostat jaki polecasz ? 

Oryginał z ASO albo Mahle Behr, oni robią oryginalne z ASO, na obudowie jest zdrapane logo vw audi. Symbol Mahle TI 34 87

Edytowane przez czarek76