Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Brak sterowania szybami po rozebraniu boczka w Audi A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Dodajac to blad ABS tez mam

swieci mi sie BREMSE na desce ale to juz bardzo dawno temu

W ktorej wiazsce patrzec?

IMG_20260318_190728.jpg

IMG_20260318_190745.jpg

Opublikowano

Zdjęcia, które przesłałeś, potwierdzają najgorsze przypuszczenia: podłoga jest mokra, co przy tej ilości elektroniki pod wykładziną jest bezpośrednią przyczyną „wariowania” świateł, szyb i braku komunikacji z modułami.

1. W której wiązce szukać? (Zdjęcie 1000016359)

Czerwone strzałki na pierwszym zdjęciu wskazują na główną wiązkę idącą wzdłuż progu do modułu komfortu. To właśnie tutaj musisz szukać problemów:

* Skrętki CAN: Szukaj par cienkich przewodów, które są ze sobą splecione (zazwyczaj kolory pomarańczowy z zielonym paskiem oraz pomarańczowy z brązowym paskiem). To jest „sieć internetowa” Twojego auta. Jeśli te sploty w mokrej gąbce zaśniedziały (zielony nalot), sterowniki drzwi i moduł komfortu nie mogą się „dogadać”.

* Sploty zasilające: Rozetnij ostrożnie czarną taśmę izolacyjną w miejscach, gdzie wiązka jest najbardziej mokra. Szukaj zgrubień pod taśmą – tam kable są łączone fabrycznie. Woda w gąbce działa jak elektrolit i niszczy te połączenia.

* Żarząca się lampka: To niemal pewny dowód na „przebicie” w wiązce masowej (kable brązowe lub brązowo-białe) spowodowane wilgocią.

2. Błąd ABS i komunikat „BREMSE”

Komunikat BREMSE (czerwony wykrzyknik) oraz błędy braku komunikacji z ABS w logach silnika i licznika sugerują, że problem z hamulcami jest poważniejszy i trwa od dawna:

* Brak komunikacji: Skoro w logach widać „brak informacji ze sterownika ABS”, oznacza to, że albo sterownik ABS pod maską nie dostaje prądu, albo jego linia komunikacyjna (CAN-Drive) jest przerwana.

* Powiązanie z wilgocią: Magistrala CAN-Drive również przechodzi przez wnętrze auta. Jeśli woda pod nogami uszkodziła sploty linii komunikacyjnej układu napędowego, licznik nie „widzi” pompy ABS, co skutkuje błędem na desce.

* Niskie napięcie: Pamiętaj, że w logu Twojego drugiego auta (A4 B8) również widnieje błąd 00446 dotyczący ograniczenia działania ABS przez za niskie napięcie. W A4 B6 system ABS jest bardzo czuły na spadki napięcia – jeśli wiązka pod nogami ma zwarcie, napięcie na pompie może spadać poniżej progu pracy.

3. Moduł Komfortu i „Dziwne zachowania”

Zdjęcie 1000016360 pokazuje obszar montażu modułu komfortu. Fakt, że w skrzynce jest sucho, nie oznacza, że moduł nie ucierpiał:

* Wilgoć dostaje się do środka przez wtyczki (zjawisko kapilarne – woda „wędruje” wewnątrz izolacji kabli prosto do pinów).

* Wypnij wtyczki z modułu i sprawdź, czy nie ma tam śniedzi. Nawet jeśli puszka jest szczelna, mokra gąbka dookoła niej powoduje korozję samych przewodów wejściowych.

Rekomendacja – co zrobić teraz?

* Suszenie to podstawa: Wyciągnij mokrą gąbkę lub podłóż coś pod wykładzinę, aby zapewnić przepływ powietrza. Dopóki tam jest mokro, korozja będzie postępować.

* Przegląd splotów: Rozizoluj wiązkę wskazaną strzałkami (zdjęcie 1000016359) i pociągnij za każdy cienki kabel. Jeśli wyjdzie z taśmy z zielonym końcem – znalazłeś przyczynę braku świateł i sterowania.

* Sprawdź bezpieczniki ABS: Dla modelu B6 sprawdź bezpieczniki nr 7, 16 oraz 42. Jeśli są całe, a błąd komunikacji pozostaje, problemem jest wiązka pod nogami lub sama pompa ABS.

* Błąd napięcia: W logu A4 B8 widać, że świece żarowe zgłaszały usterkę przy napięciu 11.800 V. Jeśli w Twoim B6 napięcie też tak mocno przysiada przez zwarcie w mokrej wiązce, to moduł komfortu będzie sypał błędami komunikacji.

Opublikowano
  • Autor

tsk tylko ktorymy wiazkami mam sie zajac

Opublikowano
56 minut temu, kamilloo2188 napisał(a):

tsk tylko ktorymy wiazkami mam sie zajac

Mam wrażenie, że nie czytasz dokładnie tego co się pisze. Masz sprawdzić wiązki, które idą do modułu komfortu.

Opublikowano

Lepiej niech ich nie rusza, wiązki będą ok, sam moduł komfortu może być zawilgocony. Mnie się wydaje, że kolega nie napisał nam wszystkiego, co z tym autem robił. Przeciskając tak grube przewody przez harmonijkę, w środku na pewno gdzieś będzie uszkodzona izolacja przewodu, najprawdopodobniej to ona powoduje zwarcie, przez co moduł komfortu odcina zasilanie oświetlenia.

Słabo świecący LED świadczy o złym połączeniu masowym, prawdopodobnie woda wylewająca się do auta, płynęła też po głównych punktach przy nogach kierowcy, te zaśniedziałe z kolei nie mają dobrego kontaktu.

Opublikowano
  • Autor

Dzieki Panowie za podpowiedzi, sa naprawde pomocne moze jednak sprobuje osuszyc to i przejze te wiazki

A sam modol moze byc uszkodzony?

No to jeśli woda wlewa się do auta no bo musi się wlewać jak gąbka jest mokra czy osuszenie może załatwić sprawę?

I jak sprawdzić te połączenia masowe? w ilu miejscach auta są? i mniej więcej gdzie?

Wydaje mi się jednak, że gry przeciągałem ten kabel do led nie uszkodziłem przewodów gdyż ten mój kabel idzie tak po wtyczce ( tej od harmonijki )

Opublikowano

W jaki sposób on idzie po wtyczce? Jak moduł dostał wilgoci to żadne osuszenie go nie pomoże. Tam trzeba rozmontować jego obudowę i pozbyć się rdzy z komponentów.

Opublikowano
1 godzinę temu, kamilloo2188 napisał(a):

No to jeśli woda wlewa się do auta no bo musi się wlewać

Musi się wlewać? No nie sądzę, że tak powinno być. Trzeba dojść gdzie się wlewa i sprawić, żeby się nie wlewała.

P.S.

Nie klep co chwilę kolejnych postów jeden pod drugim. Używaj opcji edytuj.

Opublikowano
  • Autor

Wtyczka została wyjęta cała także przewód w ogóle nie ingeruje w pozostałe kable

To co radzisz zrobić? ja bym chciał jednak spróbować

Musi się wlewać miałem na myśli, że już się wlała

Oczywiście, że nie powinna się wlewać

Ok zajrzę do modułu, na razie nię będę ingerował w wiązke??

Moduł wydaje się być w dobrym stanie, nie widać wilgoci

IMG20260319091936.jpg

IMG20260319091938.jpg

IMG20260319091943.jpg

IMG20260319091951.jpg

Edytowane przez kamilloo2188

Opublikowano
4 minuty temu, kamilloo2188 napisał(a):

To co radzisz zrobić?

@Langista Ci napisał. Zajrzyj do moduł komfortu czy jest wilgoć. Jaki jest, to trzeba to ogarnąć.

Opublikowano
  • Autor

Dziś suszyłem gąbke, modul komfortu i ogolnie wszytsko pod wykladzina. Popoludniu poszedlem zobaczyc do auta i ku mojemu zdziwieniu lamki wewnatrz zaczely dziala, szyby tak samo. No ale opalajac auto kolejny raz lamoki znow nie dzialaja ale szyby chodzą....co to moze byc...?

Opublikowano

Dokładnie to samo, co wcześniej, nic tu nowego nie ma. To trzeba zrobić porządnie, nie na odwal się. Nie potrafisz tego zrobić porządnie, to szukaj drugiego modułu komfortu i go wymień. Najpierw jednak ogarnij punkty masowe i zasilanie, które znajduje się pod deską rozdzielczą, nad nogami kierowcy.

Edytowane przez Langista

Opublikowano
  • Autor

Rozumiem Cię, ja chcę to zrobić porządnie tylko potrzebuję wskazówek. Gdzie są te punkty masowe i ile ich jest? Ogarnąć zasilanie to znaczy, co zrobić?

Czy trzeba wyjąć tą płytkę modułu z obudowy? ona jest rozbieralna?

Dzięki za wszelkie podpowiedzi

Minus od akumulatora do karoserii na podszybiu. Za kasetą z bezpiecznikami lewy słupek. Pod schowkiem prawy słupek.

Te trzy punkty masowe wystarczą czy są jeszcze jakieś do ogarnięcia?

Ogarnąłem punkty masowe, dokładnie oczyściłem i dość mocno dokręciłem śruby.

Po ponownym podłączeniu akumulatora znów szyby nie działają

Co może być nie tak?

Edytowane przez kamilloo2188
Ogarnalem punkty masowe, dokladnie obczyscilem i dosc mocno dokrecilem sruby

Opublikowano

Pierwsze co, to napięcie akumulatora - podłącz go pod jakąś ładowarkę na jeden dzień. Drugie to sam boczek zdemontuj, bo w drzwiach kierowcy jest główny moduł od szyb. Chcesz mieć 100% pewności to wyciągnij całą wiązkę z drzwi a potem zdejmij oryginalną izolację od wtyczki do drzwi na jakieś 40 cm. Obejrzyj dokładnie każdy przewód, na bank któryś ma uszkodzoną izolację.

Pokaż co dokładnie z tą wtyczką zrobiłeś bo nie umiem sobie wyobrazić, że z jednej strony nawaliłeś sylikonu żeby przewód ominął wtyczkę?

Opublikowano
  • Autor

Akumulator już ładowałem, jest ok, 12.8 i 14.4, ale naładuje jeszcze.

Kable we wtyczce nie są uszkodzone, ten dodatkowy przewód jest jakby doklejony do wtyczki, stąd ten sylikon. Boczek już zdjęty.

Uważasz, że to jednak wiązka uszkodzona?

Ale tak jak pisałem wcześniej, przedwczoraj wieczorem odpaliłem auto i szyby działały, oświetlenie wnętrza także, lampki ładnie gasły po zamknięciu drzwi, a wczoraj znów lipa

Czy ta wiązka w drzwiach jest też odpowiedzialna za oświetlenie wnetrza?

A ta wtyczka wygląda tak podrzucam zdjęcia

Wyciągnąłem i odizolowalem wiązkę i kable wydają się być całe

Bo ta wiązka w jakbym takim plastikowej izolacji to jest od lusterek tak ?

Ja też sprawdzić ?

IMG20260321110818.jpg

IMG20260321110824.jpg

IMG20260321110828.jpg

Wszystkie przewody w wiązce mają ciągłość

Rozebrałem tez moduł i przeglądając luty jeden jest lekkość zasiedziały

Czy to może mieć wpływ ?

Podsyłam zdjęcie

IMG_20260321_121349.jpg

Czybto jest coś popalonego ?

IMG_20260321_125346.jpg

Opublikowano

Moduł komfortu wydaje się być ok. Ta wtyczka w środku jest cała zardzewiała, tam oryginalnie powinna być wazelina techniczna, która chroni przed wilgocią, u Ciebie jej nie ma i widzę wszystko we rdzy. Zostaje Ci kupić wyjmaki do pinów i każdy pin z kolei wyciągać żeby je wyczyścić z rdzy.

Opublikowano
  • Autor

ok dzieki za podpowiedz

Myslisz, ze to moze byc to??

Opublikowano
8 minut temu, kamilloo2188 napisał(a):

Myslisz, ze to moze byc to??

Zamiast pytać wyczyść piny po prostu

Opublikowano
  • Autor

A czy połaczenie na krótko bez wtyczki coś zmienia?

Opublikowano

Tak, ryzyko spalenia się auta wzrasta o jakieś 200%?