Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi A4 B6 2.4 BDV kręci ale nie odpala

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Gwint jest strzelony od napinacza rozrządu, przy próbie odkręcenie jakby nie było dokręcone. Czy to mogło mieć wpływ na to że auto nie odpalało?

Opublikowano

Jak najbardziej. Ocenić szkody, czy zawory nie miały kontaktu z tłokami, jak nie to ustawić rozrząd, poskładać i odpalać.

Opublikowano
  • Autor

Kamerka zaglądałem nic tam nie widać żeby były odbite zawory na tlokach ani żadnych nie pokojacych dźwięków.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Dopiero miałem czas wrócić, złożyłem rozrząd na blokadasz po stronie od pasażera ciśnienia wzrosły do 10-11bar po stronie kierowcy 9 5 i 6 po tej też stronie jest chyba uwalony napinacz łańcuszka. Przy kreceniu wałem tak jakby przeskakiwal, szedł w dół a później strzelał do góry. Możliwe że z tego powodu dalej nie mogę odpalić auta?

Opublikowano

Jak najbardziej. Ogarnij dobrze napinacz, potem próbuj.

Opublikowano
  • Autor

Dobrze liczę że jest 14 ogniw lub 15? A napinacz to żyje swoim życiem.

IMG20260422194038.jpg

Opublikowano

Napinacz bezdyskusyjnie do wymiany.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Kupiłem drugi napinacz i sytuacja wygląda identycznie, z jakiego powodu on tak może strzelać?

Opublikowano

To już nie wiem, @pila24 ma ten silnik o ile dobrze pamiętam, może on coś doradzi.

Opublikowano
  • Autor

Jest coś takiego że jak kręcę wałek zaczynam czuć opór wtedy napinacz idzie w dół i nagle strzał w górę napinacza i silnik się luzuje i napinacz w dół. Dzięki że się odzywasz chcoiaz mam z kim popisać.

Opublikowano

Zweryfikuj to z tym :

Opublikowano
  • Autor

Filmik dovrze mi znany, zastanawiam się czy przez to że miałem gwint zerwany na napinaczu paska rozrządu mogły mi się zawory pokrzywić co wskazuję słabe sprężania i teraz jak kręcę wałem to mi zawory blokują się i temu napinacz tak działa dziwnie?

Opublikowano

Teraz spojrzałem na konstrukcję tego napinacza i on ma kanał olejowy? Jak tak, to on się będzie zachowywać w ten sposób bez odpalonego silnika. To ze nie odpala będzie kwestia ustawienia rozrządu i pewnie skrzywionych zaworów. Ja bym dla pewności już te głowice zdjął, żeby znowu nie rozbierać.

Opublikowano
  • Autor

Tak ma kanał olejowy, w głowicy po stronie pasażera napinacz działa płynnie nie skacze działa tak jak należy zaś od kierowcy coś dziwnego się z nim dzieje.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Aktualizacja, auto odpalone.

Opiszę Ci robiłem po kolei może komuś w przyszłości pomoże.

Uszczelnianie magistrali wodnej> wymiana kabli i swiec> zdjęcie przodu i sprawdzanie rozrządu> urwane gwinty od napinacza i tłumika drgań-wymiana kompletnego rozrządu na blokadach i naprawa gwintów> wymiana obudowy termostatu i innych przewód wodnych> auto dalej nie odpala, mała kompresja, wymiana napinacza łańcuszka> auto dalej nie odpala kompresja wróciła> wymiana kolejny raz przewodów prądowych auto odpalilo z przewodów od innego auta> po kilku dniach auto znowu nie pali> wymiana akumulatora> auto pali od strzała

Podsumowując na te problemy złożyło się na to kilka czynników, uszczelnienie nie miało totalnie wpływu. Przekręcone gwinty przez lokalnego mechanika i składane na mazak nie blokady, w skutek zniszczonych gwintów przestawił się łańcuszek na jednej z głowica, na koniec okazało się że połowa z nowych kabli prądowych nie działa. A gwoździem był akumulator.

Mam jeszcze notorycznie wracający błąd sondy lambda, brak sygnału. I gdzieś mi olej cieknie.

Opublikowano
  • Autor

Gdzie szukać teraz przyczyny?

Screenshot_2026-06-10-16-17-18-61_1c4cade50911c4021d022fd7fc21ca47.jpg

Opublikowano

Jak usuwasz to wraca od razu? Spróbuj usunąć błędy i zrób test sondy lambda, ale potrzebujesz VCDS do tego. Możesz też w blokach pomiarowych (gdzieś w okolicach grupy 30-48 jest o sondach) i pokaż ich napięcie, po tym często można określić, czy sonda zwyczajnie się zużyła i jest do wymiany.