Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Cieknący przedni amortyzator w Audi A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kiedy amortyzatory kwalifikują się do wymiany? Mam wyciek w jednym, ale na przeglądzie wyszło 57 i 59% więc teoretycznie dobrze, jest sens wymieniać z powodu wycieku? Zmian w prowadzeniu nie zauważyłem, ale może się przyzwyczaiłem po 17 latach jazdy tym autem :) Amorki jeszcze ori

Opublikowano

Amortyzatory poniżej 60% nadają się na wymianę, więc nie, nie jest dobrze. Wymienia się parami, dobrze też jest wymienić razem z nimi sprężyny.

Opublikowano
Godzinę temu, Langista napisał(a):

mortyzatory poniżej 60% nadają się na wymianę, więc nie, nie jest dobrze.

sprawność amortyzatora/ów na poziomie 60% to bardzo dobry wynik... szczególnie jeśli kolega pisze o pełnoletnim samochodzie z "ORI" amorkami

bardziej bym się martwił wyciekiem... bo jeśli to tylko delikatne "opocenie" to także nie ma powodów do stresu... nie twierdzę że 20 letnie amoryzatory są ok...

ale wynik sprawności na poziomie 60% to bardzo dobry wynik...

Opublikowano
  • Autor

Plama jest już chyba parę lat, więc się raczej poci, a auto z 2003 i 280kkm 90% autostrady, a jak bym się zdecydował wymienić, to faktycznie sprężyny też? Myślałem żeby w razie wymiany dać też nowe te łożyska górne

Opublikowano
25 minut temu, janusz75 napisał(a):

sprawność amortyzatora/ów na poziomie 60% to bardzo dobry wynik... szczególnie jeśli kolega pisze o pełnoletnim samochodzie z "ORI" amorkami

bardziej bym się martwił wyciekiem... bo jeśli to tylko delikatne "opocenie" to także nie ma powodów do stresu... nie twierdzę że 20 letnie amoryzatory są ok...

ale wynik sprawności na poziomie 60% to bardzo dobry wynik...

Ty wiesz co Ty piszesz w ogóle? Wyciagałeś kiedyś taki amortyzator? Jeździłeś takim autem? Zwykły test łosia pokaże, że nawet najnowsze systemy ABS nie ogarną i będzie poślizg. Jestem niemal pewien, że jak amortyzatory autora tematu będą z auta wyciągnięte, to nawet nie wysuną się po wciśnięciu. Ja miałem na tylnej osi 75% sprawności, po wyciągnięciu amortyzatorów (nie były wylane) te nawet nie wysuwały się po wciśnięciu. Cały wynik na SKP wynikał z pracy sprężyny, nie amortyzatora.

Edytowane przez Langista

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Wymieniłem, stare po wciśnięciu trzeba na siłę wyciągać, to chyba już pora była?

Chociaż jak teraz czytam, to niekoniecznie, bo w normalnych warunkach sprężyna jest po to, czyli równie dobrze mogły być jeszcze w miarę

Edytowane przez ferdek77