Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi A4 B8 2.0 TDI Ultra CNHC po praniu DPFa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli można powiedzieć nadchodził najwyższy czas.

Opublikowano
2 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Czyli można powiedzieć nadchodził najwyższy czas.

Nadchodzi, czy nadchodził? Bo jeśli nadchodził, to nadal mnie niepokoi ten szybki przyrost masy zmierzonej. Według tego co wyliczyłem to interwał wypalania w cyklu mieszanym to by było co ok. ~150 km, a po odczytach z czujnika różnicy ciśnień DPF wygląda dosyć zdrowo.

Opublikowano

Skoro wyczyściłeś, to nadchodził. Czujnika nie wymieniłeś?

Opublikowano

Nie wymieniałem.

Opublikowano

Jeszcze warto dodać, że auto trafiło do serwisu tylko i wyłącznie z powodu częstego wypalania DPF, ale przy okazji wyszło, że turbo puszczało olej do dolotu. Może to będzie jakieś nakierowanie.
Ale nadal nie rozumiem dlaczego miałby się tak często wypalać, czyli co ok 150km, jeśli odczyty po czyszczeniu wyglądają dość zadowalająco.

Opublikowano

To nie dobrze. Dlatego zaleca się właśnie wymianę, aby zagwarantować prawidłową pracę układu oczyszczania spalin. W końcu ma to poprawnie pracować następne 150-200 kkm. Wykluczasz w ten sposób właśnie błędne wskazania czujnika RC...

Dodatkowo należy sprawdzić drożność rurek/wężyków z dpf do czujnika RC (ewentualnie udrożnić je).

Opublikowano

Serwis wymienił komplet uszczelek pod DPF i znaleźli nieszczelności w układzie dolotowym (intercooler, oraz rura od niego). O nieszczelności w DPF nie miałem żadnej informacji.

Opublikowano

Nie mówię o nieszczelności.

Drożność rurek i wężyków z dpf do czujnika RC.

Opublikowano

Będę miał to na uwadze. Być może przez turbo, które puszczało olej do dolotu i produkowało nadmierną ilość sadzy mogło coś się przytkać. Fizycznie ma to sens?

Opublikowano

Możliwość przytkania jest zawsze. Czujnik różnicy ciśnień połączony jest z dpfem rurką i wężykiem mierząc w ten sposób różnicę ciśnienia. Jeżeli rurka lub wężyk są niedrożne wskazania będą oszukane.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Ale nadal, nawet przy niedrożnych rurkach te wskazania z RC nie są złe, a bynajmniej nie takie, które by wskazywały na wypalanie co 150km. Minimum to powinno być 200-250 (według mnie)
Jeszcze naszła mnie myśl. Samochód jest po stage 1, wiadomo, zwiększona dawka paliwa etc. Czy to może też wpływać na częstotliwość wypalania tego DPF i wzrost tej sadzy zmierzonej, mimo, że np. czujnik wykazuje dobre wartości?

Edytowane przez ykb

Opublikowano

Może.

Opublikowano

Spróbuję przy okazji oddać auto do serwisu i wspomnieć o tym, co pisałeś.
Niby jest tam delikatny stage 1, ale nadal jest to interwencja w sterownik i dawkowanie paliwa, co może zaburzać pracę czujników. Być może jest to jakiś trop.

Opublikowano

Moje prywatne badania w temacie DPF stwierdzają:

1. Po poprawnym czyszczeniu DPF, nigdy nie można zerować wartości, tylko ustawić minimum 10g lub przelicznik na ml.

2. Czujniki różnicy ciśnień nie koniecznie muszą być wymienione, jeśli pracują poprawnie. Jak wolne fundusze warto wymienić.

3. Najważniejsza jest czystość rurek z których idą odczyty różnicy ciśnień.

4. Pierwsze kilka wypaleń może być częściej niż ustawa przewiduje, aż ecu zrobi pełną adaptację parametrów i zmieni swój algorytm.

5. Poprawny soft oraz sprawny osprzęt silnika, nie wpływa na skrócony interwal wypalania DPF.

6. Żeby ocenić stan dpf, należy wykonać trzy pomiary różnicy ciśnień w różnych stanach zapełnienia(po wypaleniu, w połowie zapełnienia oraz przed wypaleniem pare km). Oczywiście przy temperaturze roboczej oleju ok 90C. 3-4 bieg min. 2k obrotów do 4.2k z butem w podłodze. Po wykonaniu całego procesu, można analizować stan filtra.

7. Warto wykonać komplet logów dynamicznych, żeby fachowy tuner mógł ocenić ogólny stan jednostki.

8. Rekomenduję zmienić stację paliw, znam przypadki słabszej jakości paliwa, które przyczyniały się do skracania interwału wypalenia. Dodatkowo zalecam stosowanie Archoil 6900d max do zwykłej ropy według etykiety! Przy dłuższym stosowaniu same plusy. Podobna sprawa tyczy się niskiej jakości oleju, również ma znaczny wpływ na interwały wypaleń.

9. Jak widzicie, bez poprawnej diagnostyki, analizy logów oraz szczegółowych informacji o aucie, możecie sobie wszyscy wróżyć z fusów po kawie oraz gdybać.

Pozdrawiam serdecznie.

Opublikowano
23 godziny temu, ELLIOTT napisał(a):

4. Pierwsze kilka wypaleń może być częściej niż ustawa przewiduje, aż ecu zrobi pełną adaptację parametrów i zmieni swój algorytm.

Masz rację. 1 wypalenie nastąpiło po 200 km i zaczęła go wartość sadzy zmierzonej. Teraz, gdy jestem w trakcie do drugiego wypalania, wartości sadzy zmierzonej i obliczonej się wyrównały do 1g różnicy (w 1 cyklu wypalania po praniu była to różnica prawie 20g). Aktualnie sadza obliczona to 16.31g, a zmierzona to 17.53 i 202km przebiegu od ostatniego wypalania. Tak więc mam jeszcze spory zapas kilometrów. Jakby się udało, że będzie się wypalał co 300km to będę zadowolony.

23 godziny temu, ELLIOTT napisał(a):

1. Po poprawnym czyszczeniu DPF, nigdy nie można zerować wartości, tylko ustawić minimum 10g lub przelicznik na ml.

Jedyne nad czym mogę ubolewać to nad tym, że nie mam możliwości zaadaptowania tych 10 gramów popiołu. Miałem tylko opcję, żeby to zresetować. Ale liczę, że ECU sam się "wyuczy".

Edytowane przez ykb

Opublikowano
  • Autor

U mnie wygląda to tak.
Po pierwszym wypaleniu pisałem wyżej ile i czego mi wyszło (wypalenie po 335km, sadze zmierzone juz nie leciały od 0, ale jak rozumiem to normalne, a różnica między nimi wynosiła ok 10g)

Dochodzę do drugiego wypalenia, też 70% trasa.

DPF load % to regen mam 92%

Sadza obliczona 22g, zmierzona 12 mniej.

km przejechanych póki co 271.

Do 300 powinno dobić.

Zastanawiają mnie teraz poniższe kwestie.

Czy mogę to zmienić/skorygować i wpisać tam coś więcej?

W dniu 16.05.2026 o 16:04, ELLIOTT napisał(a):

Tylko jak to sprawdzić, żeby mieć pewność?

2. Czujniki różnicy ciśnień nie koniecznie muszą być wymienione, jeśli pracują poprawnie. Jak wolne fundusze warto wymienić.

Logi sobię chętnie zrobię, jestem po praniu, więc zobaczymy co wyjdzie, może wyniki zasugerują coś jeszcze.

6. Żeby ocenić stan dpf, należy wykonać trzy pomiary różnicy ciśnień w różnych stanach zapełnienia(po wypaleniu, w połowie zapełnienia oraz przed wypaleniem pare km). Oczywiście przy temperaturze roboczej oleju ok 90C. 3-4 bieg min. 2k obrotów do 4.2k z butem w podłodze. Po wykonaniu całego procesu, można analizować stan filtra.

Co do paliwa to tankuje od zawsze Shell V-Power. Wole dopłacić i mieć spokój. Nie miałem nigdy problemu z układem paliwowym. A jak robili mi DPFa to gość stwierdził, że chyba jeżdżę na dobrym paliwie, bo to widać.

Ja bym chętnie wymienił ten czujnik ciśnienia + skorygował wyzerowane ustawienie po praniu DPFa + zrobił adaptację nowego czujnika.

Koszt stosunkowo nieduży, żeby mieć święty spokój.

Pytanie natomiast czy czujnik obecny, po praniu DPFa, mierzący 20hPa na postoju po zresetowaniu wyuczonych wartości i kalibracji, zmierzy inaczej?

Chodzi mi o to, że po praniu napewno coś się zmieniło w układzie i jego pomiar powinien się dostosować czy powinno się go skalibrować jeśli ktoś chce bieda wersja bez wymiany?

Jaki nr czujnika szukać do mojego silnika CNHC 120kW/163km?

Dobra a teraz sam VCDS.

Jak i gdzie to zrobić - tj ustawić tą wartość po praniu, zerowanie/kalibracja czujnika ciśnień?

I jeszcze jedno - w którym momencie najlepiej robić te zmiany? Przed wypaleniem? Po? Na zapłonie czy uruchomionym silniku? Czy po zmianie tych parametrów/adaptacji włączy się wypalanie czy co się stanie? Na co mam się przygotować?

W dniu 15.05.2026 o 16:10, Muskel1 napisał(a):

Szukasz problemów, gdzie ich nie ma.

Nie do końca się zgodzę, dla Ciebie może i tak, ale ja lubię jak rzeczy działają tak jak powinny i jak rozumiem czemu tak działają.

Edytowane przez tical0

Opublikowano
Godzinę temu, tical0 napisał(a):

Nie do końca się zgodzę, dla Ciebie może i tak, ale ja lubię jak rzeczy działają tak jak powinny i jak rozumiem czemu tak działają.

Uwierz mi, u mnie działa wszystko jak powinno.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor
10 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Uwierz mi, u mnie działa wszystko jak powinno.

Ale ja nie mówię, że tak nie jest. Może źle się zrozumieliśmy.

Chodziło mi o mnie. Wg Ciebie szukam problemów gdzie ich nie ma. Nie zgadzam się z tym. Może za bardzo wnikam, skoro jakoś działa, może tak. Ale jeśli jest szansa to poprawić to chcę z niej skorzystać.

Tylko nie wiem jak to zrobić, dlatego pytam.

Opublikowano

Napisałem wyżej. Wymiana czujnika RC na nowy oryginalny i dopasowanie wartości popiołu...

Opublikowano
3 godziny temu, tical0 napisał(a):

Pytanie natomiast czy czujnik obecny, po praniu DPFa, mierzący 20hPa na postoju po zresetowaniu wyuczonych wartości i kalibracji, zmierzy inaczej?

20 hPa po praniu to dość wysoki wynik. W moim przypadku tyle miałem przed praniem.