Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z chłodzeniem silnika 1.6 w Audi A4 B5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie mam następujący problem z grzaniem samochodu tzn przegrzewa sie ... zauważyłem ze jak robi sie cieplo to temperatura idzie do 90 stopnij po chwili wskakuje na 100 i 110.... I dzieje sie to gdy stoję w korku... bo w czasie jazdy trochę padnie ale opadnie do 100tylko . Dodam ze to sie dzieje jak jest wyłączona klimatyzacja .. bo gdy wl klimę to nic sie nie dzieje temperatura stoi przy 90 ... I zauważyłem wczoraj jak jechalem to klimatyzacja sie wl i po chwili wyl I tak w kółko .. i jak sie wyl to juz auto sie nagrzalo do 110.. i pozostawilem samochod na poboczu i wrocilem ze znajomym . ktos ma jakis pomysł? . Termostat wymieniony... Wirnik w pompie wody sprawny nic nie naruszony, wentylator od klimy wymieniony,. A wentylator od chłodnicy pracuje normalnie,. Hmm moze przekaznik jest uszkodzony i dlatego dobrze nie chłodzi silnika.A wentylator od klimatyzacji wymieniłem tak jak pisałem bo nie działa jak wl klimę.. a wiem ze był do wymieniany bo na krótko go sprawdziłem i zadzialal dlatego wentylator wymieniłem i działa on

Opublikowano

Sterownik wentylatora lub przekaźnik. Klimę odłącza jak wykryje zbyt wysoką temperaturę, aby zmniejszyć obciążenie silnika. Może też być uszkodzony czujnik temperatury, pokazuje za wysoką temperaturę i też odłączy klimę. W tych upałach bez wysokich obrotów wentylatora klimatyzacji, silnik może się przegrzewać.

Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj znajomy bedzie mi to sprawdzał... czy wgl wentylator wl drugi 2 bieg .. bo szczerze mówiąc to ten wentylator od klimatyzacji cicho chodzi słychać ze chodzi ale nie chodzi głośno... tak jak poprzednij

Opublikowano
  • Autor
20 godzin temu, Langista napisał(a):

Sterownik wentylatora lub przekaźnik. Klimę odłącza jak wykryje zbyt wysoką temperaturę, aby zmniejszyć obciążenie silnika. Może też być uszkodzony czujnik temperatury, pokazuje za wysoką temperaturę i też odłączy klimę. W tych upałach bez wysokich obrotów wentylatora klimatyzacji, silnik może się przegrzewać.

20 godzin temu, Langista napisał(a):

Dzisiaj znajomy bedzie mi to sprawdzał... czy wgl wentylator wl drugi 2 bieg .. bo szczerze mówiąc to ten wentylator od klimatyzacji cicho chodzi słychać ze chodzi ale nie chodzi głośno... tak jak poprzednij. A mialem podłączony pod komp i nie czyta temperatury zewnętrznej .. ciekawe czemu .

Opublikowano

Jakbyś podłączył VCDS i sprawdził błędy, coś mogłoby nakierować. Może być uszkodzona wiązka lub sam czujnik. I to on może właśnie dawać takie objawy.

Opublikowano
  • Autor
37 minut temu, Langista napisał(a):

Jakbyś podłączył VCDS i sprawdził błędy, coś mogłoby nakierować. Może być uszkodzona wiązka lub sam czujnik. I to on może właśnie dawać takie objawy.

Powiem dzis kumplowi zeby zerknal

Opublikowano
  • Autor
57 minut temu, Langista napisał(a):

A moze byc tez uszkodzona sprężarka?od klimy ? Ze ona sie wyl I wl ?

Opublikowano
  • Autor
22 godziny temu, Langista napisał(a):

Hmm wlasnie byłem zobaczyc bezpiecznik od klimatyzacji i jest problem taki ze on ma jest wybrzuszony leko a pinnywidac ze sie roztapiaja ... bo dzis rano juz wymienilem na nowy i wygląda tak... I klima sie wyl I wl .. I teraz dosłownie przed chwilą byłem włożyć nowy I zobaczymy bo nowy wyglada tak podsyłam zdjęcia do porównania

20260629_130014.jpg

20260629_130014.jpg

20260629_130039.jpg

Edytowane przez seba93

Opublikowano
  • Autor

A powinien wyglądać tak moim zdaniem moze sie mylę

20260629_130049.jpg

20260629_130054.jpg

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, Langista napisał(a):

Jest chyba większy problem bo ledwo dojechałem... bezpiecznik tak sie przepalił ze go rozstopilo i wybrzuszyło to ten jasno zielony ... ktos jakieś rady ? Dodam im odrazu nadmuch przestal dzialac całkowicie

20260629_141259.jpg

20260629_142045.jpg

20260629_142039.jpg

Edytowane przez seba93

Opublikowano

Albo jest luz w gnieździe bezpieczników, w miejscu w którym ten bezpiecznik siedzi i rezystancja przejścia jest za wysoka, albo wentylator pobiera za duży prąd.

Opublikowano
  • Autor
6 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Albo jest luz w gnieździe bezpieczników, w miejscu w którym ten bezpiecznik siedzi i rezystancja przejścia jest za wysoka, albo wentylator pobiera za duży prąd.

No oki juz wyjelem ten bezpiecznik myślisz ze moge jechac 3 km do domu ? Bez tego bezpiecznika ? . I mam pytanie do czego ten bezpiecznik 50

20260629_145224.jpg

Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, seba93 napisał(a):

No oki juz wyjelem ten bezpiecznik myślisz ze moge jechac 3 km do domu ? Bez tego bezpiecznika ? . I mam pytanie do czego ten bezpiecznik 50

20260629_145224.jpg

Opublikowano
  • Autor

A przekaznik jaki.ma nr ?

Opublikowano

Bez bezpiecznika urządzenie za które bezpiecznik odpowiada nie będzie działało, więc jeżeli to wentylator, to nie będzie on działał i możesz zagotować auto.

Rozpiskę bezpieczników masz w instrukcji obsługi.

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, Muskel1 napisał(a):

Bez bezpiecznika urządzenie za które bezpiecznik odpowiada nie będzie działało, więc jeżeli to wentylator, to nie będzie on działał i możesz zagotować auto.

Rozpiskę bezpieczników masz w instrukcji obsługi.

Jeden problem rozwiązany.... przyczyna która przelala ten bezpiecznik zielony co tak sie topił okazała sie dmuchawa do wymiany ... bo włożyliśmy nowy bezpiecznik i dmuchała sie chciala dzialac .. I bezpiecznik spaliło odrazu . Wiec kupiłem nowy wentylator tzn dmuchwe co jest pod schowkiem pasażera i włożyłem nowy i nowy bezpiecznik i odrazu dmuchawa zaczęła dzialac i bezpiecznika nie spaliło auto chodziło z 30 minut a potem jechalem sie przejechać i oki jest . A co do przegrzewania to będzie dzis sprawdzał czy wentylator zalancza drugi bieg.. bo jesli zalancza drugi bieg tzn ze wisko jest do wymiany .. bo nie powinien zatrzymać wentylatora palcami ..

Opublikowano

Masz w VCDS test wentylatora, w Instruments powinien być ten test.

Opublikowano
  • Autor
21 godzin temu, Langista napisał(a):

Jutro bede

W dniu 29.06.2026 o 20:49, Langista napisał(a):

Jutro jadę wisco wymienic w wentylatorze i zobaczymy czy to cos pomoże jesli tak to dam znać