Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL] Kable zasilające i zakłócenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Słyszałem ze jak położę kable od zasilania wzmacniacza wszystkie razem wraz z kablami auta czyli wiązką to będą zakłócenia. Ja podłączyłem mój sprzęt i jest wszystko ok czyli wszystkie kable razem wiązka+ zasilające + rem + chinch z radia . to od czego to zależy pozdrawiam

Opublikowano

jak położę kable od zasilania wzmacniacza wszystkie razem wraz z prądowymi

Możesz to wyjaśnić, bo nie rozumiem za bardzo.

Ja nie widzę zbytniej różnicy pomiędzy kablami zasilającymi a prądowymi.

Opublikowano

wiem jeśli nie masz kabli ekranowych to powstaną zakłócenia a jak masz to problem z głowy pozdro :wallbash:

Opublikowano

Niestety nie jest to takie proste. Kable ekranowane (podwójnie , potrójnie etc.) nie dają nam żadnej gwarancji na to , że zakłóceń nie będzie. Natomiast gwarancję da nam poprawne ułożenie przewodów sygnałowych - czyli z dala od wszelkiego rodzaju przewodów prądowych. Oczywiście pod warunkiem, że całość sprzętu jest sprawna technicznie.

Opublikowano

Zależy od mocy (zarówno mocy jaka płynie przewodami zasilającymi, jak i sygnałowymi). Jeżeli moc jest mała zakłócenia nie są słyszalne.

Przy średnich mocach wystarczy kabel ekranowany.[br]Dopisany: 18 Maj 2009, 08:33_________________________________________________Przy małych to nawet ekranowanego nie trzeba dawać

A przy dużych hmy, trzeba przestrzegać całego działu kompatybilności (taki przedmiot na studiach, właśnie uczący sposobów niwelacji zakłóceń)

Opublikowano

Zależy od mocy (zarówno mocy jaka płynie przewodami zasilającymi, jak i sygnałowymi). Jeżeli moc jest mała zakłócenia nie są słyszalne.

Przy średnich mocach wystarczy kabel ekranowany.[br]Dopisany: 18 Maj 2009, 08:33_________________________________________________Przy małych to nawet ekranowanego nie trzeba dawać

A przy dużych hmy, trzeba przestrzegać całego działu kompatybilności (taki przedmiot na studiach, właśnie uczący sposobów niwelacji zakłóceń)

To przewody posiadają moc ?

Opublikowano

No przecież moc przesyłasz przewodami. Teraz zależy jakie napięcie podasz taki dostaniesz prąd.

W gniazdku masz 230V, to po co są 110kV?? Właśnie po to żeby przesłać większą moc.

Prąd sam nie popłynie, musisz mieć jeszcze napięcię (czyli różnicę dwóch potencjałów). A prąd i napięcie to jest moc.

Zobacz jaki kabel idzie do głośników estradowych a jaki do zwykłych głośników.

Jak się dobiera kabel, to dobierasz ze względu na napięcie i na prąd długotrwały (czyli moc), ale te dwie wielkości są rozróżnione, bo im wyższe napięcie tym musisz mieć lepszą izolację (bo dojdzie do przebicia), a im większy prąd tym większy przekrój żyły.[br]Dopisany: 18 Maj 2009, 09:06_________________________________________________Przewody nie posiadają mocy tylko ją przesyłają.

Opublikowano

To ze moc wylicza sie ze wzoru w ktorych skladowymi sa prad i napiecie wcale nie musi oznaczac ze przesylamy ja przewodami. Zawsze wydawalo mi sie ze moc jest jednostka miar urzadzen (nadajnikow lub odbiornikow) ale byc moze teraz w szkolach ucza nowych praw fizyki. Nie przyszlo Ci czasami do glowy ze powodem zwiekszenia napiecia (nawet do wspomnianych110kV) i ilosci pradu jest proba zniwelowania strat powstajacych na przewodach o dluuugich odcinkach ?

Moc plynie przewodami ? Prosze Cie.....

Opublikowano

Hmm, z tego co mi wiadomo to niskie napięcie = duży jego spadek na dany odcinku... stąd grube przekroje przewodów na niskim napięciu (Car audio) a nie jak wiele osób myśli że po to aby sie nie grzały ...

Opublikowano

My się nie zrozumieliśmy totalnie, oczywiście że im większy przekrój tym mniejsze spadki napięć, mniejsze straty itp.

Większy prąd powoduje większe zakłócenia, skoro prąd (a napięcie jest stałe) to i moc.

W energetyce nie mówi się, że płynie prąd tylko że jest przesyłana moc (dystrybucja mocy).

Płynący prąd powoduje wytwarzanie sie pola elektromagnetycznego (ogólnie). Skoro tak to istnieją pola elektromagnetyczne które powodują indukowanie się niepowołanych zakłóceń w innych przewodach (po to są przewody ekranowane), żeby to pole elektromagnetyczne nie wydostawało się na zewnątrz i nie przychodziło nic z zewnątrz.[br]Dopisany: 22 Maj 2009, 08:40_________________________________________________A teraz co do 110kV to niestety kolego, nie masz racji. Straty w 110kV to nie rezystancja a pojemności. I grubość przewodu zależy od mocy przesyłanej.

Opublikowano

@swist

odpowiedz na Twoje pytanie:

W konstruowaniu wzmacniaczy pojawia sie częto problem z prawidłowym prowadzeniem masy. Dotyka on zarówno konstrukcje proste na etapie projektowania płytki drukowanej jak i słozone systemy (jak np takie w domu czy w aucie).

Dla przykładu łacząc sprzęt domowy (np CD ze wzmacniaczem) uzywasz kabla z wtykami RCA ekranowanego. Galwanicznie masy wzmacniacza i odtwarzacza łączona są tylko przez kabel sygnałowy.dlatego nie ma tutaj kaich problemów jak w acie bo kazdy klocek ma swój osobny zasilacz (galwaniczna izolacja z siecia AC dzieki transformatorom)

W sprzecie CA oprócz stosowania połaczania galwanicznego wzmacniacza z radiem (w tej roli ekran z kabli sygnałowych) dodatkowo łaczysz masy tych dwóch urządzen za pomocą karoserii i/lub kabla dostarczającego ujemne napięcie akumulatora do wzmacniacza.

Czasami różnica w rezystancji tych dwóch odcinów łaczących radio ze wzmacniaczem jest różna i stad problemy. Czesto niedoświadczeni konstruktorzy przypisują je własnie nieekranowanym kablom.

Jak sam zauważyłeś mozna ułożyć wszystkie kable obok siebie i nie powoduje to zadnych niekorzystnych zjawisk.

Przeciez nie oznacza to ze jest tak dlatego ze coś "zepsułes" :)

Temat prowadzenia masy jest obszerny, jeszcze bardziej komplikuje sie w aucie. Mam nadzieje ze nieco objasniłem temat.

Dodam tylko ze ja także puszczam wszystkie kable jedną stroną i nie mam problemów.

pozdrawiam

Opublikowano

(...)

Dodam tylko ze ja także puszczam wszystkie kable jedną stroną i nie mam problemów.

pozdrawiam

Przewody sygnalowe, zasilajace i glosnikowe razem w kazdym systemie ktory tworzysz ? Nigdy nie pojawily sie zadne zaklocenia slyszalne w glosnikach ?[br]Dopisany: 24 Maj 2009, 15:15_________________________________________________ps.

Wydawalo mi sie ze dyskutujemy o pradzie, napieciu i mocy a nie o tym jak mowi jeden elektryk do drugiego.

Opublikowano

Mówimy o zakłóceniach, tylko ja użyłem pojęcia mocy (ogólnikowo, bo wiadomo że napięcie jest stałe, więc im większy prąd tym większe pola i zakłócenia) i w ten sposób zrobiło się OT.