kula Opublikowano 27 Maja 2009 Opublikowano 27 Maja 2009 Mam nowe klocki i tarcze i samochód ładnie hamuje przy normalnej spokojnej eksploatacji. Ostatnio jednak trochę "przypałowalem" kilka ostrych shamowań przed zakrętem i pedał hamulca stał się twardy jak kamień - zero skuteczności.Po paru chwilach znowu było OK. Czy to oznacza, że doprowadziłem płyn hamulcowy do wrzenia? Jeśli dobrze kombinuję to jaki płyn zalać, żeby maksymalnie ograniczyć ten efekt? Z tego co czytałem generalnie nie ma problemu z zalaniem płynu o wyższej temp. wrzenia, ale pisaliście też, że lepsze płyny błyskawicznie wchłaniają wodę i szybko tracą swoje właściwości. Pytanie jak szybko, bo wymienianie płynu np. co 3 m-ce jest bez sensu... Proszę dajcie mądrą radę :-)
ykk Opublikowano 27 Maja 2009 Opublikowano 27 Maja 2009 A nie jest czasem zapowietrzony..? :gwizdanie:
rtocki Opublikowano 27 Maja 2009 Opublikowano 27 Maja 2009 twardy jak kamień przy zagotowaniu? a może masz problemy z serwem i pompa podciśnienia nie wyrabia?
wojtekce Opublikowano 27 Maja 2009 Opublikowano 27 Maja 2009 twardy jak kamień przy zagotowaniu? a może masz problemy z serwem i pompa podciśnienia nie wyrabia? prawdopodobnie
kula Opublikowano 29 Maja 2009 Autor Opublikowano 29 Maja 2009 A jak powinien zachowywać się pedał hamulca po zagotowaniu płynu? Rozumiem, że nie stwardnieć?
wojtekce Opublikowano 29 Maja 2009 Opublikowano 29 Maja 2009 A jak powinien zachowywać się pedał hamulca po zagotowaniu płynu? Rozumiem, że nie stwardnieć? trudno powiedzieć nigdy nie zagotowałem
rtocki Opublikowano 29 Maja 2009 Opublikowano 29 Maja 2009 mięknie - pojawiają się w przewodach pęcherzyki gazu z gotującego się płynu, czasem potrafi też przyhamowywać zacisk (objętość się powiększa i pcha tłoczek)
MARCIN607 Opublikowano 24 Lipca 2009 Opublikowano 24 Lipca 2009 a jak dolać płynu jak odkręciłem korek to tam dziudka na 2mm jest?!
Rekomendowane odpowiedzi