Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 APT] powtarzający się bład : 00515 - Camshaft Position Sensor (G40)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ! Mam Audi 98 rok 1,8 5V sedan !! Miałem taki przypadek czyli błąd 515 czyli czujnik Halla. przeczytałem wszystkie posty na tym forum i wszystko posprawdzałem co inni radzili, ale nadal wyskakiwał ten błąd - na odpalonym silniku nie można było go skasować, wymieniłem na inny czujnik ale nic to nie dało !!:( Objawy były takie ze strasznie mulił czasami ciągnął na każdym biegu a za 5 minut już mulił , troszkę też było czuć na wolnych obrotach takie delikatne trzęsienie co parę sekund tak jak by przewody WN miały przebicie ! Wreszcie nadszedł czas na sprawdzenie paska rozrządu czy nie przeskoczył i co sie okazało był przestawiony o 2 ząbki ! Ustawiłem tak jak powinno być i po odpaleniu i podłączeniu pod komputer błąd 00515 bez problemu można było skasować, więc jada próbna i wreszcie :) Auto idzie jak powinno wkręca sie na obroty pojeździłem dzisiaj cały dzień i jak narazie jest OK :):):) Opisuje to ponieważ w wielu postach nikt nie pisał o ustawieniu na nowo rozrządu i czy usterka znikła , było w paru postach zeby to sprawdzić bo to że pasek przeskoczy to może być przyczyną mulenia auta i błędu 515, ale nikt nie napisał " ustawiłem znaki na rozrządzie i teraz jest OK" Tak że myślę że komuś ten opis sie przyda !! Pozdrawiam