Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[ALL B6] Czyszczenie silniczkow klap od nawiewów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Rozebralem dzisiaj schowek i udało mi sie dobrać do silniczka v107.

Psiknąłem WD-ekiem rownież dzwigienki którymi on poruszał.

Po wyjęciu silniczka z obudowy, nasmarowałem trybiki smarem i próbowałem rozebrać silniczek, niestety nie udało sie gdyż jego dekielek jest strasznie mocno przymocowany zagiętymi paskami z metalowej obudowy silniczka ktorych nie udało mi się odgiąć. Dekielek miał jednak sporo dziurek także przez nie psiknąłem troche kontakt-cleaner - efekt: Silniczek przestał "gadać" po wyłączeniu zapłonu, cisza jak makiem zasiał :notworthy:

nawiew na szybe działa ładnie (wcześniej przerywał:dmucha-nie dmucha) i po przejechaniu paru km bawiąc sie intensywnie nawiewami VAG nie zlapał błędu odnosnie v107.

Nie robiłem po tych zabawach nastaw podstawowych VAGiem bo działa ładnie.

Niestety druga strona medalu - nie udało mi sie zdemontować silniczka od klapy temperatury po prawej stronie (wersja auta z kierownica po prawej).

po zdemontowaniu osłony pod kierownicą pokazał sie silniczek ale dostęp do niego jest absolutnie masakryczny :wallbash:

Musiałbym być akrobatą i mieć kości z gumy zeby odkręcic jedną srubę. Bede musiał chyba rozebrać kokpit zeby sie do niego dobrać ale poczekam aż sie wywali całkiem.

Naszczęscie ten silniczek nie "gada" sam do siebie tak jak to robił v107 Jedynie vag wyłapuje błąd "blocked or no voltage" intermittent i troche mniej efektownie można regulować temperature np po lewej stronie ustawie temp 19 a po prawej 20 to cieplejsze powietrze leci po lewej. ale gdy zwiększe po prawej do ok 21-22 to wtedy leci takie samo jak po lewej gdzie temp jest ustawiona na 19.

Chciałem sie tylko podzielić moim dzisiejszym rezaniem ;)

Pozdrawiam wszystkich fanow audi :good:

Opublikowano

no i gratulacje... będzie do czego odnosić szukających :naughty:

pewnie też to mnie czeka choć jeszcze nie rozmawiam z silniczkami :wink4: