Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1.8T] czip + gaz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Autko po kapitalce:

-Nowe tłoki

-Głowica

-Zawory

-Zregenerowane Turbo (nowy wałek)

i wszystkie uszczelniacze zaworowe, uszczeleczki i cala reszta tip top.

Jak widac troche zainwestowałem i wolałbym aby mi sie nie posypalo nic.

Kolega ma ten sam silnik tylko w Leonie 2001r i założył cacy sekwencje...

Co roku turbina nadaje sie do regeneracji. Dodam, ze auto nie pałowane na zimnym, turbo zawsze studzone po jezdzie a mimo to taki problem.

A teraz pytania:

Czy moge dokonywac modyfikacji silnika po zalozeniu i zestrojeniu gazu (np. sofcik, wydech itp.) ??

Jak faktycznie wpłynie to na trwałość silnika??

:audi:

Opublikowano

Jeżeli dobrze Ci dostroją mapkę od LPG, to powinno być dalej cacy. Pamiętaj - im droższa instalacja, tym tańsza (wiesz o co chodzi...). Co do chipa, to nie zaszkodziło by założenie większych wtrysków LPG.

Opublikowano
Czy moge dokonywac modyfikacji silnika po zalozeniu i zestrojeniu gazu (np. sofcik, wydech itp.) ??

tak ale jest zawsze granica do ktorej to bedzie chodzilo gdzies byl juz u nas taki temat :wink:

Opublikowano

no właśnie było gdzieś o tym. Gdzieś tam przed oczami śmignęła mi cyfra 170 km. Tłumaczono to niewydajnością wtrysków od LPG. Problem ten można ominąć zakładają dobrą instalkę do aut turbodoładowanych o dużych mocach.

Opublikowano

sugeruje zakładac Prinsa :twisted:

Opublikowano

Jak najbardziej :biggrin:

Opublikowano

a co to??? bo nie slyszalem o tym jeszcze :confused:

Opublikowano

Instalacja gazowa VSi Prins. Masz ją opisaną w dziale "ABC instalacji gazowych"...

• 1 rok później...
Opublikowano

to znaczy ze jak mam czipa na niecale 200KM to smialo VSI Prins moge zakladac??? :mysli:

Opublikowano

to znaczy ze jak mam czipa na niecale 200KM to smialo VSI Prins moge zakladac??? :mysli:

Zasadniczo nie sama moc jest problemem, raczej sposób modyfikacji czasów wtrysku i mapy kąta wyprzedzenia zapłonu.

Opublikowano

czyli nie bedzie to taki latwe ze tylko pojade do gazownika zaloza i koniec trzeba by jeszcze cos kombinowac....?? :wallbash:

Opublikowano

Jeżeli program był dobrze zrobiony, a nie sposobem "moc ponad wszystko", to nie będzie problemu. Niestety podejżewam, że gazownik choćby chcial to niejest w stanie tego stwierdzić przed montażem.

Opublikowano

czipa jeszcze niemam zrobionego,dlatego sie pytam bo jak mam wybierac czip albo gaz,to bede zmuszony wybrac gaz poniewarz robie sporo kilometrow polska-anglia,a boje sie wydac na czipa potem na gaz i zeby mi to pozniej jezdzic nie chcialo,dlatego myslalem o VSI Prins...

Opublikowano

... że się dołączę Nie wiem dlaczego ale mam wrażenie że lepiej najpierw zrobić chipa a potem gaz ?????? (i ewentualnie "jebać" gazownika że fuszere odstawił) też stoje przed problemem chip +LPG robie cos ok 35tyś rocznie a za niedługo nawet będzie więcej no i na Pb95 to zajade swoją kieszeń no a na LPG pewnie motor :confused4: ale żądza mocy jest silna :kox:

Opublikowano

tzn jeżeli chodzi o wydajność instalacji to tu juz gdzieś chłopaki pisali żeby niezależnie czy to jest 150 czy 180KM to montować od razu rurke chyba 8mm wydajnieszy parownik do 300KM no i bardziej wydajne wtryski ..... dzięki za potwierdzenie :wink4:

Opublikowano

wiec tak jak mowicie majpierw czip a potem gaz...... :evil:

dzieki za pomoc

pozatym za 2 tygodnie bede w polsce to podjade i pogadam z gazownikiem ,bo ja chcem czipa na jakies 195KM i zapytam go jak on to widzi

Opublikowano

na przykladzie instalacji brc sekwencji do audi 1,8t moj kolega montowal najwiekszy reduktor (czarny) i wtryski pomaranczowe , sa jeszcze wieksze zolte ale te w zupelnosci wystarczaja do 220 koni, ma teraz 200 i nic sie nie dzieje silnik ladnie pracuje i nie brakuje gazu, przy wiekszych reduktorach miedz jest w zestawie i ma 8mm wiekszej nie sotsuje sie, na takim samym zestawie jak do a4 bylo robione audi s8 tyle ze na wiekszych wtryskach i tez dobrze sie sprawuje

Opublikowano

ja założyłem BRC właśnie niedawno, podobno do 300km max, ale pali mi 17literków, a raczej paliła... przejechałem 60 kilometrów i zalałem znów do pełna- weszło 15 litrów :confused4: zadzwoniłem dzis do gazownika, a on powiedział, że to nie benzyna i powinienem lać do pełna ale po wyjeżdżeniu całego zbiornika... trochę to dziwne, bo znajomy miał gaz i dopełniał zbiornik i bez problemu wchodziło tyle ile przejechał, nie mniej nie więcej... poradzicie coś? czy mam wyjeździć kilka zbiorników i wtedy się ustatkuje, czy od razu ich atakować...?

odnośnie chip'a, powiedział, że jak założę, to abym wpadł do nich i bez problemu wyregulują... kompik właśnie pojechał do niemiec... ma być 196 kucy. ale co dalej z tym gazem :no:

Opublikowano

heh do niemiec powiadasz :cool: ... chyba będziesz mi służył za królika doświadczalnego :polew: będę się przyglądał modyfikacjom w twoim aucie i sam potem zrobie to samo :> przymierzam się do gazu ale mam mieszane myśli :kox: no ale najpierw chip ....

co do tankowania to przy małych ilościach też tak miałem w poprzednim aucie (instalacja landi renzo butla w kole ) jak tankowałem więcej to to się jakoś uśredniało i wychodiło ok a jak mało to kosmos ale też dużo zależy od stacj na której tankujesz staraj się narazie na jednej żeby ocenić to spalanie

PS gdzie gaz montowałeś bo rozumiem że w krk ...??

Opublikowano

ustabilizuje sie po kilku tankowaniach zawor w butli sie ulozy i bedzie dobrze mi tez napoczatku nie wchodzilo do pelna a teraz jest dobrze i miesci sie 54 litry za kazdym razem, przy malych tankowaniach moze byc roznica dystrybutory roznie odbijaja a teraz jest cieplo wiec gazu wejdzie trzoch mniej