Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Obniżenie -30mm, a progi zwalniające/krawężniki itp itd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

przymierzam się do zakupu Pro-kitu Eibacha -30mm. Nigdy nie miałem do czynienia z obniżonym zawieszeniem i zastanawiam się czy taki 'upośledzony' samochód nadaje się do codziennej jazdy ;) Wiem, że -30 to nie jest aż tak dużo i właśnie dlatego mam nadzieje, że będzie OK! Jak użytkuje się taki obniżony samochód? Pytam głównie o progi zwalniające, krawężniki itp itd. Nie chodzi mi o dziury i nierówności, bo to wiadomo, że jest twardziej i bardziej się skacze ;)

Pozdrawiam

Opublikowano

plis ... - 30 mm to lajt

Opublikowano

Duzo tez zalezy na jakich felgach bedziesz jezdzil. Im wieksza felga tym auto stoi wyzej. Do -30mm to juz te 17" wypada miec.

Opublikowano
  • Autor

felgi 18" :) Koło ten sam wymiar co oryginał - 225/40

Opublikowano

-30 do codziennej jazdy jest non-problematyczne.

Progi zwalniające, podjeżdżanie pod krawężniki - ne ma problema :naughty:

Jedyne na co musisz uważać, to parkowanie przodem przy krawężniku, a właściwie na/nad nim.

Jak przytrzesz spodem taki krawężnik, to ciężko zdjąć samochód z niego. Trzeba zjechać, a wtedy zderzaczek spada, niestety.

Ale jak zrobisz to delikatnie, to uchwyty powinny ocaleć, a wtedy trochę treningu i zakładasz zderzak moment :naughty:

Sponsorem moich treningów była Żona (tyż moja :decayed:)

Opublikowano
  • Autor

dzięki za odp :) na dniach zamawiam sprężynki ;) wtedy jeszcze tylko fele do polerki i pochwale się w końcu moją siekierą ;)

Opublikowano

Aha, dodam tylko, że jeśli amorki mają już najlepsze lata/km za sobą, to czeka Cię szybka wymiana, więc może warto pomyśleć, czy od razu tego nie zrobić (nie będzie płacił dwa razy za wymianę).

Opublikowano

Dokładnie jak pisze edmondo - zostawisz stare amory, to za chwilke zrobisz poprawkę z rozrywki, bo Ci padną.

Opublikowano

-30 nie będzie problemowe tak jak koledzy pisali

warto też odrazu założyć twardsze amorki

Opublikowano
  • Autor

na 3 amorach mam po 70% i na 1 jest 30% wiec tego wymienię :)

Opublikowano

na 3 amorach mam po 70% i na 1 jest 30% wiec tego wymienię :)

tylko twoje dotychczasowe amory będą cały czas przykucnięte o 30mm i dlatego szybciej padną

Opublikowano
  • Autor

wiem wiem :P ale 70% to jeszcze dobry wynik skoro nowe mają około 80%, więc nie będę ich na razie zmieniał

Opublikowano

wiem wiem :P ale 70% to jeszcze dobry wynik skoro nowe mają około 80%, więc nie będę ich na razie zmieniał

Przygotuj się na znacznie szybsze zużywanie się amorów niż przy dedykowanych sprężynach. W poprzednim B6 z 75% spadły do 40% w 1.5 roku.

W obecnym aucie zdecydowałem się na zmianę kompletu.

Opublikowano

Amorki wymienia się tylko parami (tak dla przypomnienia).

Już kiedyś pisałem, ale napiszę raz jeszcze. Amorki u siebie miałem ok. 65-62% przód i 58-55% tył.

Po założeniu sprężyn -35mm, amorki do wymiany były po 3 ... tygodniach !!!

Opublikowano
  • Autor

jakiej firmy polecacie amorki sportowe? bo na allegro nie widzę, żadnych do B6... tylko zawiechy gwintowane za 4500zł :kox:

Opublikowano

Do B5 założyłem MTS Technik - znalezione na allegro. Cena niezła i jak na razie jestem zadowolony (jakieś 10 tysi zrobione i wszystko gra).

Do B6 to nie wiem czy takie robią, ale polecane są Bilsteiny (cena niezła) i chyba Sachs ma też jakiś model twardszy i niższy, o ile dobrze kojarzę.

Opublikowano

To jest model B4, czyli dedykowany do normalnej wysokości, ale podobno są trochę twardsze (zasłyszane).

Teoretycznie nowy amor przy obniżeniu -30 powinien wytrzymać "normalny" przebieg - taka panuje opinia na forum (osobiście nie sprawdzałem).

"Sportowy" Bilstein to model B6, tylko cena mnie powaliła (do B5).

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

POdłącze się:

Edmondo jaki model kupiłeś na przód MTS'a?? Właśnie sie przymierzam do wymiany a mam springi Eibacha ok -30

No i napisz jak z komfortem