Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFB] Ile wchodzi oleju do silnika ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witka pro maniaki Audi:):)Mam pytanko tylko co do tego ile oleju potrzebuje ten przecudny silniczek 2.5 v6??:):)Zakupiłem już 2 x 5 litrów Motula 8100 i będę go niedlugo traktował Motul cleanerem i nową oliwą...z tym że próbowałem się doczytać ile wlać i coś nie mogłem znależć...Czy tam wchodzi 4.5 litra czy 5.5 litra?????

Opublikowano

Jak wymieniam olej, to zawsze prosze o wlanie 5l... pozniej odpalam silnik, gasze, sprawdzam stan - i z reguly jest OK.

Poprostu nie wszystko scieka na dol...

Nie wlewalbym 5.5l, bo w tym silniku powinno sie lac 5.3l, a i tak nigdy wszystkiego nie spuscisz.

Opublikowano
  • Autor

"Nie wlewalbym 5.5l, bo w tym silniku powinno sie lac 5.3l, a i tak nigdy wszystkiego nie spuscisz."

Mądrze powiedziane:):)W takim razie walne na poczatek 5 l i zobaczymy co bedzie...jak bedzie trzeba to doleje:)

Dzieki wielkie chlopaki!!!!!

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wymieniłem dziś olej na motul 8100. W sumie spusciłem prawie 5 litrów dokładnie 4.85 cos takiego. Zmerzyłem wlewając stara zawatrość do pięciolitrowej banki po oleju. Wlałem do silnika dokładnie 5 litrów w filtrze zostało ok 100ml i co sie dzieje bagnet jest zalany cały do górnej "kóleczki" "bańki". I moje pytanie brzmi co mam zrobic z takim fantem. Olej sciekał ok 30 minut aż przestał kapać.

Opublikowano

Ja zawsze wyciągam resztkę oliwy z filtra pompką własnej roboty! Jeśli masz za dużo to radzę go odciągnąć w przeciwnym razie może wywalić ci jakąś uszczelkę. 2.5 to bardzo zdradliwe jednostki jeśli chodzi o dolewanie oleju podczas wymiany-dolewasz,dolewasz a tu nic! Dopiero po ok. 3-4 godz. sprawdzanie stanu robi się miarodajne.

A co do stanu to faktycznie na 3/4 , równe 5l (bynajmniej u mnie) -sorki za wcześniejszą pomyłkę

Opublikowano

lej śmiało całe 5 litrów do Twojego silnika

Opublikowano

u siebie wlałem dokładnie 5.2 litra i jest "tuż" przed max .

Opublikowano

Wymieniłem dziś olej na motul 8100. W sumie spusciłem prawie 5 litrów dokładnie 4.85 cos takiego. Zmerzyłem wlewając stara zawatrość do pięciolitrowej banki po oleju. Wlałem do silnika dokładnie 5 litrów w filtrze zostało ok 100ml i co sie dzieje bagnet jest zalany cały do górnej "kóleczki" "bańki". I moje pytanie brzmi co mam zrobic z takim fantem. Olej sciekał ok 30 minut aż przestał kapać.

nie wymieniales filtra oleju?