Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Dziwne dźwięki pod maską

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pytanko to przwija sie ale u mnie to dosc skoplikowane :wallbash:

mam audi a4 kombi z pazdziernika 2003 silnik 1,9 130 koni automatyczna skrzynia

problem polaga na tym ze przy np. parkowaniu gdy mam na D i nie daje gazu tylko wciskam i puszczam hamulec to cos klekotalo

dalem do srwisu i powiedzieli ze ''compressor klimatyzacji'' jest do wymiany (dodam ze auto jest po calkowitym przegladzie) a wymiana to koszt okoolo 1500euro

pytanie to czy ten halas moze byc faktycznie od tego i czy mogl bym kupic ta czesc w polsce prosil bym o jakis adres z konkretnym do mojego modelu

ja nie mam pojecia o autach mam przawko od 3 miesiecy a auto od 2 mcy

znalazlem sam kilka tych kompresorow ale one sie ruznia wygladem i nie mam pojecia jaki jest mi potrzebny

z gory dzieki za odpowiedzi :good:

Opublikowano

Tak na odległość to możemy wróżyć z fusów, ale ...

... jak klekocze tylko przy wolnych obrotach, to kompresor klimy chyba nie ma nic do tego.

A czy bez klimy też klekocze, czy nie?

Klekotanie może też być spowodowane słabo naciągniętym paskiem "od klimy" lub zużytą rolką - wszystko oczywiście jeszcze zależy, co mamy na myśli pod pojęciem "klekotanie".

Wsadź kogoś do samochodu i niech popuszcza hamulec, a ty patrze czy czasami jakaś obejma nie puściła.

Może jakaś blacha przy wydechu...można by dużo wymieniać.

Opublikowano
  • Autor

bez klimy tez klekocze dziwne jest to ze gdy dam gazu wtedy cisza

Opublikowano

Czyli diagnoza o sprężarce klimy jest błędna.

To, że przestaje klekotać po dodaniu gazu, to raczej normalne - wtedy silnik jest na wyższych obrotach i mniej się "trzęsie".

Jak już pisałem, wsadź kogoś w samochód a sam szukaj skąd dochodzi dźwięk.

Jak znajdziesz przynajmniej miejsce z którego dochodzi i wskażesz paluszkiem mechanikowi, to może znajdzie winowajcę.

Opublikowano

Dopisuję się bo chyba mam to samo...

Klekot jest słyszalny tylko w dolnym zakresie obrotów - bardzo często słyszę go rano gdy auto jest zimne i stoi sobie na jałowym (przy czym wtedy hałas nie jest jednostajny - raz na jakiś czas klekotnie), hałas wzmaga się przy ruszaniu ale tylko w małym piku - powiedzmy w okolicach 900rpm. Po dodaniu gazu i przy normalnej jeździe - cisza. Dźwięk naszybciej można go wygenerować zarzucając ręczny, dać wsteke i delikatnie puścić hamulec - auto nie ruszy a hałas będzie dość wyraźnie słyszalny. Jeśli chodzi o umiejscowienie to ciężko to sprecyzować - nadstawiając ucho przy chłodnicy wydaje mi się że dźwięk dochodzi ze środkowej-prawej strony chłodnicy. Mój mechanior zaglądał i nie mógł sprecyzować co dokładnie jest przyczyną - trzeba rozebrać przód i pokręcić kołami (sprawdzić luzy) które napędza pasek wielorowkowy - może tak dojdziemy co się dzieje. Zanim się za to zabiorę chciałem podpytać się troszkę na forum :wink4: Wstępna diagnoza - coś z pompą wspomagania? Alternator raczej wykluczam - niedawno wymieniałek koło pasowe (INA) więc wszystko powinno być OK (poza tym wirnik po odcięciu zapłonu zachowuje się prawidłowo no i ogólnie objawy są inne).

Opublikowano
  • Autor

dzieki edmondo na czwartek umowilem sie w garazu zobaczymy

bart u mniee jest tak samo tylko nie potrafilem tak tego opisac jak cos tylko sie dowiem dam znac

Opublikowano

OK, w takim razie czekam na info :good:[br]Dopisany: 06 Czerwiec 2009, 14:54_________________________________________________Poruszyłem temat także na Audi.org - padła podpowiedź że usterka może dotyczyć vacuum pompy. Kazali mi wywołać brzęczenie (ręczny, wsteka) i pompować hamulcem. Hałas rzeczywiście znika ale... w momencie wywołania brzęczenia mam nieco powyżej 800rpm, jak zaczynam pompować hamulcem obroty wędrują w okolice 1000rpm gdzie przy takich obrotach hałas już i tak nie występował... Nie wiem co dalej...

Opublikowano
  • Autor

ja to wcale sie nie znam w czwartek jade do mechanika dam znac jak cos sie dowiem :([br]Dopisany: 09 Czerwiec 2009, 17:43_________________________________________________wczoraj zerkal znajomy i mowi ze to pompa od wspomagania jest tam luz i to chyba to

dzis jeszcze o 16 do mechanika i jak potwierdzi to nie duze koszta :>

[br]Dopisany: 11 Czerwiec 2009, 07:50_________________________________________________wrocilem od mechanika i potwierdzil to co serwis powiedzial compresor klimatyzacji cena 550euro + wymiana 100 e

:wallbash: :wallbash: :wallbash:

Opublikowano
  • Autor

dzieki kolego nie wiem jakie to ma znaczenie moj nr to 8EO 260 805 BJ[br]Dopisany: 12 Czerwiec 2009, 06:29_________________________________________________jutro do mechaniora ale powiem szczerze ze strach jezdzic klekocze i stuka na przemian

zakupilem compresor densona zobaczymy co z tego bedzie

bart-s a ty wiesz juz cos ??

Opublikowano

Niestety jeszcze nic - wczoraj wróciłem z wesela kumpla a dziś jeszcze miałem obronę :/ Jutro podjade do mechaniora ustalić jakiś termin...

Troszkę postów doszło na audi.org ale narazie jeszcze nie znaleźliśmy rozwiązania...

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?p=1301793#1301793

[br]Dopisany: 17 Czerwiec 2009, 23:31_________________________________________________U innego kolegi stukot powodowało zatarte koło pasowe sprężarki klimatyzacji. Samego koła pasowego ponoć nie można kupić - jest dostępne w zestawie naprawczym.

Jeśli chodzi o mój przypadek - nagrałem dziś kilka filmików aby pokazać źródło dzwięku oraz samo brzmienie. Jak tylko znajdę jakiegoś FTPa, wrzucę linki i ocenicie czy u Was jest to samo. Na 99% jestem pewien że brzdękanie u mnie dochodzi z pompy wspomagania...[br]Dopisany: 18 Czerwiec 2009, 23:38_________________________________________________Filmiki nagrane aparatem są zbyt duże - wrzucam te które zrobiłem telefonem... Prawie nic na nich nie widać ale w/w stukot jest słyszalny.

http://www.bye-clan.neostrada.pl/A4K/storyline/MOV00002.3gp

http://www.bye-clan.neostrada.pl/A4K/storyline/MOV00003.3gp

Do obejrzenia filmików potrzebny jest QuickTime albo zestawik QuickTime Alternative.[br]Dopisany: 19 Czerwiec 2009, 15:18_________________________________________________Zrobiłem dodatkowy test - mikrofon podpięty do notebooka wpuściłem pod maskę i nagrałem stukot przy pomocy rejestratora dźwięku Windows. Jakość z uwagi na użyty mic jest tragiczna ale, wydaje mi się że najmocniej hałasuje w okolicach sprężarki klimatyzacji...

Jutro spróbuję wykonać podobną próbę z użyciem stetoskopu - muszę tylko dorobić do niego opowiednią końcówkę :wink4:

Opublikowano
  • Autor

moje autko po 2 kontrolach w roznych miejscach potwierdzilo sie ze jest to wlasnie sprezarka klimatyzacji

jeden mechanior cos pokombinowal i po wyjeciu okazalo sie ze wlasnie to 'kolo ' ma dziwny luz i wydaje ten stukot

problem mialem tylko z kupieniem identycznej nowej sprezarki i autko stoi w serwisie na srode ma byc gotowe

Opublikowano

qqqA4 - skoro problemem jest koło pasowe, po co Ci nowa sprężarka? No chyba że kupujesz używkę całą sprężarkę aby zaoszczędzić 830zł na kole pasowym w ASO?

Opublikowano
  • Autor

bo w serwisie powiedzieli ze cala sprezarka zjechali z ceny do zapalty 800-850euro

Opublikowano

Znalazłem dziś firmę w Suchym Lesie k/Poznania - za nabicie nowego łożyska na koło pasowe wezmą 250zł. Do tego 100zł za demontaż/montaż sprężarki + 100zł za nabicie. Razem 450zł. Nie lepiej poszukać gdzieś w okolicy firmy regenerującej sprężarki?

Opublikowano
  • Autor

tu nie ma takich tu serwis albo gielda :(

pojezdze kilka miesiecy i zobaczymy

Opublikowano

O fakk, zapomniałem że nie siedzisz w kraju. Naprawdę nie mają tam serwisu wyspecjalizowanego w klimie?

Opublikowano
  • Autor

raczej nie tutaj u mechanika nie w serwisie to ciezko

a serwis kasuje :(

Opublikowano

Współczuję :confused4: Daj znać po naprawie jak sie autko zachowuje :wink4:

Opublikowano
  • Autor

ja juz po zabiegu autko sprawna w 100%

bart a jak u cienie??

pytana 2 z innej beczki co ile muszewymieniac olej 20-30-40 tys????

i kiedy wymiana rozzadu ?? 1 wymiana byla na 120tys czyli teraz 240tys ??[br]Dopisany: 24 Czerwiec 2009, 20:04_________________________________________________dodam ze byla to sprezarka :>