Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B7 BNS] Dunlop - co oznacza ZR i opinia o tej oponce ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Co oznacza ZR w opisie opony.

ZR (indeks prędkości) - powyżej 240 km/h

http://www.netcar.pl/Opony+-+skr%F3ty+w+oznaczeniach-+indeksy+pr%EAdko%B6ci+i+no%B6no%B6ci.,3714,s.html

Jaka jest opinia o tej oponie, bo w żadnym sklepie oponiarskim nie widzę na jej temat ani słowa.

Nie dziwię się, że nia ma zbyt wielu opini na temat tych opon. Cena mówi sama za siebie.

Pozdrawiam

Rafał

Opublikowano

To są typowe opony do ścigania się albo na tor. Coś takiego jak Toyo R888 :wink4:

Opublikowano

Witam

Na suchy tor polecany jest SILICK :wink4::naughty:

A na mokry: media/wet

Pozdrawiam

Rafał

Opublikowano

Pow. 240, a w opisie jest że Y czyli 300 km/h. A nie ma mowy o obciążeniu dopuszczalnym.

Odnośnie że nie ma zbyt wielu opinii to ja nie znalazłem ani jednej. Dlatego spytałem tutaj. Może ktoś miał styczność z takimi.

•Dla opon kategorii ZR maksymalne obciążenie podawane jest dla prędkości 240km/h. I nic nie rozumiem. To jakie ta opona ma dop. obciążenie ?

Opublikowano

Pow. 240, a w opisie jest że Y czyli 300 km/h. A nie ma mowy o obciążeniu dopuszczalnym.

Odnośnie że nie ma zbyt wielu opinii to ja nie znalazłem ani jednej. Dlatego spytałem tutaj. Może ktoś miał styczność z takimi.

•Dla opon kategorii ZR maksymalne obciążenie podawane jest dla prędkości 240km/h. I nic nie rozumiem. To jakie ta opona ma dop. obciążenie ?

Z: oznacza Indeks prędkości. Indeks ten informuje o maksymalnej prędkości dla danej opony przy pełnym obciążeniu.

R: oznacza rodzaj konstrukcji opony – w tym przypadku jest to opona radialna.

94Y: określenie serwisowe zawierające dwie informacje: „Indeks nośności” oraz „Symbol kategorii prędkości”. Informacje te znajdują się zawsze obok oznaczenia określającego rozmiar opony. Jeżeli oznaczenie to znajduje się na boku opony niezależnie od indeksu prędkości umieszczonego obok wydłużenie, jest ono obowiązującym wskaźnikiem prędkości maksymalnej.

http://www.dunlop-tires.com/dunlop_plpl/tyre_range/car_tyres/information/sidewall/definition/