GRazny Opublikowano 26 Czerwca 2009 Opublikowano 26 Czerwca 2009 Postanowiłem założyć wątek bo są tylko śladowe ilości na ten temat a może się komuś przydać... Chciałbym na stałe wyłączyć sprzęgło w alternatorze... jestem daleko od kraju (wakacje) i niestety padło... nie wiem czy tylko to ale rolka odwracająca (chyba tak to się zwie) lata jak galareta... podczas ruszania na 1'ce czuje chrobotanie w silniku i przy skręcie maksymalnym w obie strony jest wyraźny pisk... zastanawiałem się nad robieniem tego ale raczej byłbym skazany na serwis a ponieważ u nas sprzęgiełko kosztuje w ASO ok. 500zł to tu (Hiszpania) nie spodziewam się taniej + robocizna... a wakacje jak wakacje... człek spłukany w jednym z wątków wyczytałem że ktoś kupił B7 z wbitym gwoździem (czy czymś) w celu unieruchomienia uszkodzonego sprzęgiełka i nawet tego nie zauważył (Niemcy tak zrobili dla niepoznaki) i zastanawiam się czy mógłbym tak wrócić do domu? Ma ktoś może jakieś pomysły w tym temacie? bo łożyska (o ile tu w ogóle dostanę) to z pomocą tego tematu http://www.a4-klub.pl/smf/b5_adr_wymiana_lozyska_alternatora-t27223.0.html wymieniłbym chyba sam...
Sztomel Opublikowano 27 Czerwca 2009 Opublikowano 27 Czerwca 2009 Chciałbym na stałe wyłączyć sprzęgło w alternatorze ale jeśli wyłączy się na stałe sprzęgło w kole pasowym alternatora tzw. "wolnym kole" to aleternator wcale nie będzie napędzany a tym samym sprawny akumulator padnie nam po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów. Sprzęgło w kole pasowym alternatora jest po to aby napędzać alternator a zarazem odłączać napęd alternatora jak paskiem będzie szarpało w przeciwną stronę niż normalny kierunek obrotu paska wielorowkowego - jest to normalnie występujące zjawisko zwłaszcza w silnikach TDI i sprzęgło zapobiega rozlatywaniu się napinacza tego paska jak i samego paska gdzie bez sprzęgiełka te elementy długo by nie pociągły; wydaje mi się, że raczej chodziło Ci o zblokowanie sprzęgiełka tak aby działało ono cały czas zarówno w czasie normalnego kierunku obrotu paska wielorowkowego jak i w przeciwną stronę - ale wtedy żywotność paska i napinacza się skraca diametralnie - reasumując żadne z rozwiązań (wyłęczenie sprzęgła lub jego całkowite zblokowanie) nie jest wyjściem z sytuacji. Jeśli już chodzi o sam sposób zblokowania na stałe sprzęgiełka koła pasowego alternatora to niewiele mogę poradzić bo go nie rozbierałem - przykro mi.
Rekomendowane odpowiedzi