Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Wymiana amortyzatorów tył avant (zamienik zawieszenia 1BE)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

2 dni temu wymieniałem cały komplet amorków w mojej OOOO

Poszło bardzo sprawne a nigdy wcześniej tewgo nie robiłem. Na forum jest obszernie opisane co i jak.

Jężeli chodzi o sam tył, to wystarczy pare kluczy i jeden ścisk do sprężyn.

Podnisimy fure na podnosniku podstawiamy kobylki dla bezpieczeństwa.

ściągamy koło, boczki kanapy i odkręcamy 2 śrubki u góry i jedna u dołu.

Uwaga ! Nie wypuszczać z rąk ych górnych srub bo uwielbiaja wpadac w ten zamkniety profil zaraz obok a wydobycie ich to istna męka.

Kładziemy amorka na stół, lekko ściskamy sprezyne ściskiem i rozbieramy na kawałki, ---warto zaznaczyć sobie położenia poszczególnuch elementów ale i tez bez tego da sie jak sie troszke zakombinuje :naughty:

Przy składaniu nie uzywalem już ścisku, nacisnołem mocno na wszystko z góry a pomocna dłoń przyłapała nakrętke.

Zamontowanie na OOOO to już bajka.

Ciężej było z przednim ale nie to juz pod inny wątek bo ten jest o tylnich.

Pozdrawiam.

P.S. Jeżeli ktoś czuje sie na siłach, ma czas to może sie sam brać za wymiane amortyzatorów nie jest to takie straszne jak niektórzy piszą ;)

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam...

Wyciągnąłem całość i mam problem z odkręceniem tej śrubki na górze ponieważ całość się obraca. Jest na to jakiś sposób ?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

witam,

Przyszedl i czas na moje oooo, mianowicie jak przejezdzam przez prog zwalniajacy czy zahamuje i auto sie bujnie, lub chwyce relingi na dachu i pobujam auto słychac mocne skrzypienie, czy to gumy do wymiany? jak zdemontuje amory i czy jak nasmaruje gumy i poskladam da to cos czy kupic nowe gumy? czy to moze amory do wymiany ( ale piszczy jak bujam auto na boki bardzo a jak usiadlem na bagazniku i bujalem gora-dol o nic nie piszczalo) Co o tym myslicie??

pozdrawiam

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam wymieniłem amortyzatory tył na sachs i pukają wszystko dobrze zrobione i puka ?

• 3 lata później...
Opublikowano

W przypadku Q w Avancie jak i w sedanie B5 nie trzeba demontować tapicerki, cały demontaz jest na zewnątrz auta, ściagamy koło i ukazuja nam sie mocowania amortyzatora na 4 śrubach, wachaczy nie rozkręca sie

Póżniej wstawie jakies fotki :good:

możesz powiedzieć którą śrubę dokładnie trzeba odkręcić przy wachaczach? Poluzowałem cztery śruby 17 od mocowania, jedną u dołu od ucha amorka 19/19 no i chyba muszę rozłączyć jedno mocowanie wachacza ( nie jestem pewny które lepiej ). poluzowałem to bliżej opony ( klucz 19/18 ) bo wydaje mi się że te mocowanie dalsze nic nie da bo nie wyciągnę śruby...

zdjęcie pomocnicze

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/328094-wahacz-quattro-tyl-problem/?hl=quattro

próbuje rozłączyć tam gdzie zaznaczone. Nakrętka poszła elegancko jednak łeb śruby trzyma. a miejsca na wybijanie młotkiem niewiele... Czy muszę akurat te mocowanie rozłączyć? Potrzebuję wymienić sprężyny tylko, no chyba że okaże się coś więcej po rozebraniu...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.a w avancie koniecznie trzeba demontowac boczki w bagazniku? Nie wystarczy tylko hak w sedanie boczek kanapy zdjac?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

cześć własnie zakupiłem amorki firmy kayaba. wszystko szło gładko do momentu ponownego skrecania..a mianowicie chodzi o tą śrube u góry trzpienia........nie moge jej wkręcic do konca, ponieważ ma ona jakies małe zgniecenia na koncu!!? i teraz cos do pośmiania sie jednego złapałem w imadło zeby ja dokręcic i otuz efekt był taki ze zerwało mi gwint na trzpieniu. teraz moje pytanie jak dokrecic ta srube jak dokrece do oporu nakrętke to zrywa gwint a jak tylko do tych zagniecen na nakretce to znowu (wg. mnie ) łożysko czy jak to sie tam zwie bedzie miało luz jakies 2 cm? pomóżcie bo nie chce roz**bac drugiego amorka

cały czas mowa o tylnych amorach:)

Edytowane przez a4_2000