Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Dziwny dżwięk - pomóżcie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam mały, lub duży, trudno powiedzieć jaki problem. Naczytałem się wcześniej o problemach ze "świszczącymi", "szumiącymi", "gwiżdżącymi" itd.turbinami. Niestety nie trafiłem na przypadek, który dotyczy mojego autka. Nawet nie wiem, czy to turbina, czy coś innego.

Otóż u mnie ten "świst", "gwizd", "metaliczne dzwonienie", czy tym podobne, nie mieści się w skali przyzwoitości, bo wiem że turbinka powinna nieco gwizdać. A można go, aż za dobrze usłyszeć przy zwiększaniu obrotów. mniej więcęj od 2000 w górę, a konkretnie przy przyspieszaniu. Przy jeździe ze stałą prędkością, niezależnie od wysokości obrotów nie dzieje się nic. Moc jest w porządku.

Co to takiego może być? Kto może, niech pomoże.

Opublikowano

jak ty nie wiesz co gwiżdże to skąd my mamy wiedzic jak nic nie słyszymy :gwizdanie: :cool1:

Opublikowano

Być może ,że turbinka ci klęka,ale to są tylko domysły... :gwizdanie: Podepnij VAG i sprawdz jak ładuje T! Aha zciągnij wąż o d turbawy i sprawdz luz na wirniku!

Opublikowano
  • Autor

Wydaje się, że ma to związek z pracą turbiny, ale trudno określić, bo na postoju można gazować do woli i nic. Trudno raczej przysłuchać się w trakcie jazdy, bo musiałbym kogoś wsadzić pod maskę. :confused4:[br]Dopisany: 28 Czerwiec 2009, 22:37_________________________________________________

Być może ,że turbinka ci klęka,ale to są tylko domysły... :gwizdanie: Podepnij VAG i sprawdz jak ładuje T! Aha zciągnij wąż o d turbawy i sprawdz luz na wirniku!

Mój mechanior poradził podobnie, ale dopiero w środę to zrobię. :hi:[br]Dopisany: 28 Czerwiec 2009, 22:39_________________________________________________A może ktoś się spotkał z czymś podobnym i jeszcze coś poradzi??

Opublikowano

Świst turbo sprężarki o niczym nie świadczy, nawet jeśli to ona świszcze a auto chodzi ok należy zapomnieć o problemie, po wycięciu kata trubo zaczyna być już słyszalne dość mocno albo w ów czas kiedy delikatnie są przypieczone kierownice.... Tak więc świstająca turbina to żadne zło. A nawet jeśli świst ze sprężarki brałby się z jej uszkodzenia to tylko i wyłącznie z wyżartych lub wyłamanych łopatek wirnika... Dzwięk musisz namierzyć niestety samemu :>

Opublikowano

a mi się wydaje że masz minimalną nieszczelność w dolocie :przebiegly:

Opublikowano
  • Autor

Co do nieszczelności w dolocie, to minimalna jest (dzisiaj ją wyhaczyłem), ale to nie wszystko.

Wstępnie już wiem, że jest coś jeszcze pokopane z przepływką.

Prawdopodobnie turbina jest ok.

Opublikowano

sprawdź dla pewności czy nie masz luzów poprzecznych na wirniku turbawki

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

a jak i gdzie szukac tej nieszczelności w dolocie?

Opublikowano

a jak i gdzie szukac tej nieszczelności w dolocie?

sprawdz wezyki podcisnieniowe czy nie są sparciałe. Nieszczelnosc w dolocie objawia się najcześciej olejowym poceniem się przewodów które wchodzą/wychodzą z intercoolera/ turbosprężarki.