Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Zamiennik 225/45/R17

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:hi:

Witam,

mam pytanie: czy możecie pomóc mi w wyborze zamiennika rozmiaru opony do 225/45/R17? To ostatni nabytek, który nie do końca sie sprawdził (jazda w koleinach makabra oraz twardość trochę za duża)... Chciałbym aby były trochę węższe oraz aby ("ze sie tak wyrażę") wysokość ogumienia była większa :) Oczywiście felga zostaje... Czy rozmiary 215/50R17 albo 205/50R17 będą ok, nic nie będzie obcierać?

Przy 215/50R17 będzie chyba także wymagana jakaś korekta licznika/prędkościomierza Vagiem?

Z góry dziękuje za pomoc

:notworthy:

Opublikowano

205/50/17 jest często używana jak ktoś jeździ na 17" zimą i jest ok :wink4: tylko że, do tego już musi być dość wąska felga :mysli: na Twoim miejscu przyzwyczaiłbym się do 225 jednak, bo naprawdę nie jest tak strasznie :tongue4:

Opublikowano

Witam,

mam pytanie: czy możecie pomóc mi w wyborze zamiennika rozmiaru opony do 225/45/R17? To ostatni nabytek, który nie do końca sie sprawdził (jazda w koleinach makabra oraz twardość trochę za duża)... Chciałbym aby były trochę węższe oraz aby ("ze sie tak wyrażę") wysokość ogumienia była większa :) Oczywiście felga zostaje... Czy rozmiary 215/50R17 albo 205/50R17 będą ok, nic nie będzie obcierać?

Przy 215/50R17 będzie chyba także wymagana jakaś korekta licznika/prędkościomierza Vagiem?

Z góry dziękuje za pomoc

Kolego na forum znajdziesz tylko trzeba chcieć :angry: nie szukacie a później jest w ch....j wątków takich samych

Prosze 30s roboty wejdź i sobie popatrz :hi: :hi:

http://www.a4-klub.pl/smf/przeliczniki_kalkulatory_oznaczenia_itp-t1853.0.html

Opublikowano

kolego śmigaj dalej na tych 225/45/17 i nie przesadzaj - ja na tym profilu nie czułem żadnej różnicy między 15' :cool1:

Opublikowano
  • Autor

Witam,

Z góry dziękuje za pomoc

Kolego na forum znajdziesz tylko trzeba chcieć :angry: nie szukacie a później jest w ch....j wątków takich samych

Prosze 30s roboty wejdź i sobie popatrz :hi: :hi:

http://www.a4-klub.pl/smf/przeliczniki_kalkulatory_oznaczenia_itp-t1853.0.html

znam te kalkulatory ale chcialem sie dowiedziec jak wyglada to bardziej od strony uzytkowej... :( czy wieksze kolo nigdzie nie przeszkadza... ale i tak dzieki za pomoc

:notworthy:[br]Dopisany: 29 Czerwiec 2009, 11:04_________________________________________________

kolego śmigaj dalej na tych 225/45/17 i nie przesadzaj - ja na tym profilu nie czułem żadnej różnicy między 15' :cool1:

tez przesiadlem sie z 15' (195/65) i powiem szczerze roznica jest kolosalna...szerokosc opony a częste koleiny to stosunek wprost proporcjonalny....im szersze oponki tym w koleinach gorzej z zachowaniem normalnego toru jazdy... :(

Opublikowano

:polew:

Opublikowano

:polew:

a co to?? Nie nabijaj postów emotikonami

Opublikowano

Jak chcesz naprawdę wąskie opony i żeby jak najmniej przekłamywały to z tych dwóch rozmiarów to 205/50/17 będzie lepsze. Tylko jeszcze jak szeroka jest felga na którą chcesz to naciągnąć ?

Opublikowano
  • Autor

7,5 x 17 wiec chyba jestem na styk :confused4: ale faktycznie jest to chyba naklepsze rozwiazanie...

myslalem jeszcze o 205/55 tylko nie wiem czy gdzies nie będą obcierać...

Opublikowano

7,5 x 17 wiec chyba jestem na styk :confused4: ale faktycznie jest to chyba naklepsze rozwiazanie...

myslalem jeszcze o 205/55 tylko nie wiem czy gdzies nie będą obcierać...

205/55 będzie już za dużo :confused4:

Opublikowano

jezeli koniecznie chcesz wezsze i wyzsze to tylko 205/50 i nic wiecej.. bedzie naciagniete ale jezdzic bedzie, spokojnie.. w komforcie nie poczujesz polepszenia ale koleiny owszem, nie beda juz takie glebokie :)

Opublikowano

dla tych co mysla o zakupie 205/50r17 zamiast 225/45r17 cena 205/50r17 jest jedna z najwyzszych za opony srednio ponad 30% drozsza od standardu jakim jest 225/45r17. Jesli do tego zakladasz ja na felge 7,5cala roznica w komforcie itp bedzie bardzo mala, bo szerokosc felgi zrobi swoje i 205 rozlozy sie podobnie jak 225 na feldze.

- Jednak najwazniejszym aspektem jest CENA - z 205/50r17 wyleczaja sie wszyscy jesli porownaja sobie ceny.

pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

A 215/50 R17 tez są takie drogie?

W tablicy zamienników w ogóle nie figurują takie konfiguracje jak : 205/50 & 215/50 na R17.

Czy to wynika z ich małej popularności/ relatywnie wysokiej ceny, czy też sa jakieś inne powody?

Wojtusania - bys wrzucił przy okazji co masz w dobrej cenie dla tych rozmiarów + 225/45/R17?

Pozdrawiam,

s

Opublikowano

Nie rozumie po co zakładać 17" a poźniej modzić z rozmiarami opon... 225/45 jest najodpowiedniejsze i nie ma co kombinować. A jak za szeroko to zawsze można włożyć rozmiar mniejsze 205/55/16 :cool1:

Zamykam bo dalsza dyskusja mija się z celem.