Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Auto drży przy około 930 - 980 obr/ min.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przeszukałem forum i znalazłem kilka tematów o wibracjach aut spowodowanych np. przez koło dwumasowe, poduszki silnika lub skrzyni biegów lub ewentualnie podpory przedniej silnika.

Jednak w żadnym temacie nie było opisanych objawów podobnych do mojego.

Mianowice gdy auto zapalam szarpnięcie budą jest takie jak było i przy gaszeniu silnika też w normie. Żadnych podejrzanych stuków nie słyszę. Auto pracuje sobie spokojnie na biegu jałowym przy 860 obr/min. i wszystko jest ok.

Przy powolnym zwiększaniu przy około 930 obr/min. zaczynają być wyczuwalne lekkie drgania karoserii, kierownicy i drążka zmiany biegów ( choć przy drążku ciężko mi powiedzieć czy coś się pogorszyło czy tak było ). Apogeum drgań przypada przy obr gdzieś 940-950 aby potem drgania zanikły gdzieś przy 980 - 1000.

Piszę na gorąco bo właśnie wróciłem do domu a zauważyłem to przy dojechaniu do świateł na "luzie" przy tych obrotach wyczułem drgania i potem na postoju było to samo.

Moje pytanie brzmi czy da się samemu ocenić stan poduszek i potem je wymienić ?

Czy przednia podpora jest połączona z silnikiem czy tylko tak jest w razie nagłego obciążenia i szarpnięcia silnika ?

Dzięki z góry za odpowiedzi i proszę o wyrozumiałość jeśli szukałem niedokładnie.

Opublikowano

ja bym obstawiał na paliwo - pytanie na czym jeżdzisz ?? kumpel mój tak miał i ustąpiło to po wlaniu dobrego paliwa :)

Opublikowano

Może to jest przyczyną gdyż musiałem zatankować na stacji przy markecie ze wzgl. na czas.

Na szczęście nie zalałem do pełna więc jutro doleję może Verva diesel.

Oby ustąpiło bo już jestem w szoku.

A jaka może być przyczyna zanieczyszczone paliwo czy coś innego ?

Jakie mogą być skutki ?

Opublikowano

nie wlewaj verwy !!!! ja ostatnio wlalem i samochod nie jechal !!! v power shell !!! + uszlaetniacz (ja tak zrobilem ) teraz zalalem drugi pelny bak shell v power diesel i smiga jak zloto

Opublikowano

co chcesz od verwy?

ja od poczatku tylko to leje i super sie jezdzi!

zaz zatankowalem bp ultimate i zaczął kopcic i głośniej chodził :/

Opublikowano

ja już w życiu nie wleje Verwy - chyba żetrafiłem na trefne paliwo a teraz leje Shell V-power Diesel i jest ok

Opublikowano

Witam

Paliwo z marketu przepalone a auto nadal drży.

Ale powoli zaczynam domyślać się o co idzie.

Ostatnio w odstępie około 1 miesiąca dolewałem 2 razy płynu chłodniczego do zbiorniczka zaznaczę że po odkręceniu korka poziom płynu z min wzrósł do połowy między max a min

Podejrzewam że ubywa go przez otwór wyrównawczy w zbiorniczku.

Powodem może byc zbyt duże cisnienie w układzie chłodzącym.

Moje pytania:

czy to oznacza nieszczelność bloku silnika lub uszczelki pod głowicą?

jakie podjąć kroki żeby dojść co jest nie tak ?

czy to co napisałem może może być przyczyną tych drgań ?

gdzie w Radomiu jest dobry warsztat znający się na dislach ?

z góry dzięki za pomoc

Opublikowano

o stary co do radomia to nie pomogę :((( może któryś z kolegów jest z radomia. Proponuję odezwać się w temacie spoty z radomia i napisać na pw do któregoś z forumowiczów:)

Pozdrawiam

Opublikowano

Panowie spróbujcie odpowiedziec na moje pytana a nie sprzeczajcie sięo jakość paliwa