Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[1.8T, B6] po zmianie akumulatora padł moduł komfortu ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Musiałem wymienić aku bo mi się rozładował. Po wymianie nie działają (a wcześniej działały :) )

1.alarm - nie mogę wogóle otworzyć tylnych drzwi - drzwi kierowcy i bagażnik otwieram na kluczyk

2. elektryczne szyby

3. oświetlenie w kabinie, w schowku, w bagażniku

4. centralny zamek działa tylko na przód - tył nie

Gdy podłączam Vaga to nie łączy mi się wogóle z modułem komfortu, a lecąc przez pozostałe działy w vagu wyskakują błędy braku łączności z J393 -

bezpieczniki sprawdziłem - wszystko gra - i nie chce mi się wierzyć, że własnie bezpieczniki nie zdołałyby uchronić mojego modułu przed uszkodzeniem...

co robić ??

Opublikowano

Ja wiem że auta nafaszerowane elektroniką są bardzo czułe na wszystko co dzieje się w układzie elektrycznym, ale nie ma możliwości aby wymiana aku (skądinąd części eksploatacyjnej) spowodowała takie spustoszenie. Brak Połaczenie może wynikać z przetarcia kabli, jako że stało się to po wymianie aku myśle że albo brak masy bądź sterowania +12V. Ja wziąłbym schemat i sprawdził te elementy czasem proste sprawy rzucaja ludzi na glebe. Mój znajomy zapłacił w serwisie Alfy 650 PLN za usunięcie usterki, która objawiała się tylko i wyłącznie zaświeceniem (na stałe) kontrolki check engine. Po trzech miechach usterka się odrodziła - okazało się ze wypada wtyczka z przepływki (jak to u makaroniarzy w trzyletniej Alfie plastik już ulega biodegradacji) wpięliśmy + profesjonalne zabezpieczenie przed ponownym wypadnieciem (taśma izolacyjna zawsze w cenie:)) i teraz psuje się cała reszta a kontrolka sie nie świeci. Jeśli Vag wyświetla tylko komunikaty błedu łaczności a reszta hula to warto troszke poszaleć z miernikiem, sprawdzanie przejścia to banalna sprawa.

Pozdrawiam

Opublikowano
Jeśli Vag wyświetla tylko komunikaty błedu łaczności a reszta hula

własnie o to chodzi, że nie hula - bo nie dośc, że nie ma łączności to nie działa oświetlenie, szyby i alarm

Opublikowano

Ne wiem, jak jest w B6, ale może pompka od centrala siadła?? Ewentualnie jakieś zimne luty...

Opublikowano

Sprawa załatwiona

odłączyłem wszystkie kostki od modułu komfortu (który mieści się pod nogami kierowcy) i podłączyłem z powrotem

IT'S ALIVE :exclaim: :exclaim: :wink: :twisted:

Opublikowano

Fajnie, że się sprawa wyjaśniła, bo szkoda by było B6-ki. Moduł sam z siebie nie pada. Dobrze, że skończyło się happy end'em :biggrin:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...