pioteres Opublikowano 3 Lipca 2009 Opublikowano 3 Lipca 2009 Witam. Znajomy planuje zakup VW Sharana. Czy ktoś z klubowiczów ma/miał okazję użytkować takie auto? W grę wchodzi silnik diesla 1.9 (115 lub 131 kucy). Rozumiem ze są to te same jednostki napędowe co w naszych wozach (pompowtryski) ? Czy da się je diagnozować za pomocą kabelka USB-KKL czy też trzeba mieć już coś, co obsłuży CAN-a? Czytałem, że jednym z mankamentów tego auta jest słabe nagrzewanie się zimą? czy możecie to potwierdzić? Jednym zdaniem mówiąc - będę wdzięczny za wszelkie sugestie, uwagi, wypunktowanie plusów i minusów tego autka. Niewątpliwie będą pomocne w podjęciu decyzji:) Pozdrawiam Piotr
kalik Opublikowano 3 Lipca 2009 Opublikowano 3 Lipca 2009 Miałem okazję użytkować Sharana i według mnie 131 kM to za mało trochę na to auto troszkę mułowato jeździ. Auto miało webasto i problemów z ogrzewaniem zimą nie było.
Korzeń Opublikowano 3 Lipca 2009 Opublikowano 3 Lipca 2009 Mój brat ma tego typu auto. Dokłądnie Galaxy ale to to samo co Sharan 1.9, zwirusowane na 159 KM Zimą do pewnej temperatury jakoś 40 stopni chodzi Webasto i dogrzewa silnik. Strasznie przez to śmierdzi. Latem klima nie daje rady, tak już chyba ma. Niesamowicie pakowne, byłem tym autem raz we Włoszech i raz w Chorwacji. Nie trzeba zastanawiać się czy coś się zmieści czy nie. Na trasie skrzynia 6 biegowa daje rade, ale na zakrętach trochę pływa (to nie Quattro) Podłączałem swojego vag-a i normalnie rozpoznawał silnik. Ogólnie to bardzo dobre auta warte polecenia dla ludzi co tłuką dużo kilometrów.
DeeJay_Kill Opublikowano 3 Lipca 2009 Opublikowano 3 Lipca 2009 Zależy, jak chce użytkować tego sharana - do zalet należy niskie spalania i 7 miejsc, wad jest niestety więcej - fakt - auto długo się dogrzewa, a w lecie klimę musisz dobrze ustawić, bo niestety nie jest to klimatronic i albo będzie Ci za zimno, albo za gorąco. Fotele tylne w dłuższą podróż nie zdają egzaminu - są niewygodne. Mało też jest schowków, szczególnie pasażerowie ucierpią na tym. Na dziurach auto jest dość miękkie i z racji sporej masy, dość dobrze trzyma się drogi. W kwestii wyglądu - rzecz gustu - mnie się nie podoba.
@vant Opublikowano 3 Lipca 2009 Opublikowano 3 Lipca 2009 Jeśli chodzi o silnik to 131 km 115 KM za słaby stanowczo, egzemplarz bez webasta przy mrozach -10 nie nagrzeje auta przy krótszych przejazdach latem zaś jest problem z ochłodzeniem wnętrza, poza tym auto bardzo wygodne.
przema Opublikowano 4 Lipca 2009 Opublikowano 4 Lipca 2009 Miałem SHARANA 1,9 na pompie 110 kucy. Był w nim CLIMATRONIC 2-strefowy i nie było żadnych problemów z ochłodzeniem auta, nie wiem czemu taka opinia. W zimie owszem długo się nagrzewało, ale WEBASTO <jeśli sprawne> wspomagało dogrzewanie auta. Wszystkim się wydaje że jak jest WEBASTO to nie trzeba go przeglądać-bzdura. Raz do roku trzeba zrobić przegląd tak jak klimę. Mankamentem jak dla mnie największym był brak schowków, było sporo miejsca nie wykorzystanego na ten cel. 7 osób podróżuje w komfortowych warunkach i nie raz koledzy z pracy rozpijali flaszunię. Na wypasie miałem navi MFD z interfejsem na TV i DVD oraz zmieniarkę. Złego słowa na to auto nie powiem, nigdy mnie nawet przy -30 nie zawiódł SZACUN dla VW SHARAN
Rekomendowane odpowiedzi