Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Mocne szarpanie silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od jakiegoś czasu zmagam się z nieprzyjemnym szarpaniem podczas przyśpieszania w zakresie obrotów 1400-2000. Od 2000 obr. w górę jest już wszystko ok. Podczas jazdy na 4 lub 5 biegu np. przy 1800 obr w momencie naciśnięcia pedału gazu, silnik zaczyna bardzo mocno drgać. Zupełny brak przyśpieszania i mocy, jedynie mocne "rzucanie" silnika. pomaga redukcja na mniejszy bieg, co wiąże się ze zwiększeniem obrotów silnika. Silnik w zakresie obrotów powyżej 2000 zachowuję się normalnie. Problem pojawią się od czasu do czasu. Ostatnio co raz częściej. Proszę kolegów, którzy spotkali się z takim problemem, o pomoc i jakieś rady. pozdrawiam

Opublikowano

Nie jestem pewien... strzelam, ale obstawiłbym problem z pompowtryskami. Podobny problem mam u siebie.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

U mnie jest podobnie ale nie mam pompowtrysków :decayed:

szarpie mocno w calym zakresie obrotów, ale tylko na rozgrzanym silniku. poniżej 80st jest ok :disgust:

Opublikowano

zacznij od najprostszej rzeczy

[odlacz EGR] tzn odlacz przewod podcisnieniowy od EGR i zaslep go ....

Opublikowano

podepnij manometr do pomiaru cisnienia paliwa wytwarzanego przez pompe podwojna. byc moze jest nieszczelnosc ukladu paliwowego i lapie powietrze.

Opublikowano

Problem o którym pisze Musashi występował często w pierwszych pompach tandemowych, w których uszczelnienie zrealizowano używając uszczelniaczy gumowych. Rozwiązano to zmieniajac konstrukcję pompy i stosując uszczelkę stalową. Nieszczelność tych uszczelniaczy objawiała się często wyciekiem paliwa po głowicy od strony ściany grodziowej.

Skorzystaj z rady spanky`ego - niewłaściwe wysterowanie EGR-a niejednemu napsuło już dużo nerwów. Ja w AFN-ie mam zaślepiony na stałe i nie narzekam, choć zdania co do tego rozwiązania są podzielone.

Opublikowano

Problem o którym pisze Musashi występował często w pierwszych pompach tandemowych, w których uszczelnienie zrealizowano używając uszczelniaczy gumowych. Rozwiązano to zmieniajac konstrukcję pompy i stosując uszczelkę stalową. Nieszczelność tych uszczelniaczy objawiała się często wyciekiem paliwa po głowicy od strony ściany grodziowej.

Skorzystaj z rady spanky`ego - niewłaściwe wysterowanie EGR-a niejednemu napsuło już dużo nerwów. Ja w AFN-ie mam zaślepiony na stałe i nie narzekam, choć zdania co do tego rozwiązania są podzielone.

przeciez mowa o AJM-ie

Opublikowano

przeciez mowa o AJM-ie

ale problemy techniczne stwarzane przez niesprawny egr moga byc podobne rowniez w silnikach z PD. poza tym pozostala wypowiedz dotyczy silnika okreslonego w watku

Opublikowano

przeciez mowa o AJM-ie

ale problemy techniczne stwarzane przez niesprawny egr moga byc podobne rowniez w silnikach z PD. poza tym pozostala wypowiedz dotyczy silnika okreslonego w watku

hm... to wytlumaczcie mi o ktora cieknaca pompe chodzi i gdzie ja moge znalezc w ajm-ie? poza tym - niesprawne elementy chyba lepiej naprawic/wymienic niz kombinowac z zaslepianiem prawda?

Opublikowano

Zaślepiłem ten przewód podciśnieniowy, ale dalej szarpie. Zaraz wrzuce zdjecie egr bo wyjade mi się dziwnie okopcony.Od kiedy zaczeło sie te szarpanie, gorzej pali rano. Zapłon i kat wtysku ustawiony i też nie pomogło...

1001913v.jpg

Opublikowano

oczywiście, że lepiej naprawic albo wymienic

też nie jestem fanem naprawiania jak to anglicy mówią 'budge it' :sick3:

Opublikowano

hm... to wytlumaczcie mi o ktora cieknaca pompe chodzi i gdzie ja moge znalezc w ajm-ie? poza tym - niesprawne elementy chyba lepiej naprawic/wymienic niz kombinowac z zaslepianiem prawda?

Pompę tandemową lub podwójną, różnie mówią, znajdziesz przykręconą do glowicy od strony ściany grodziowej. To skrzyżowanie pompy paliwowej z pompą próżniową. Wychodzą z niej trzy przewody: paliwowy zasilający, paliwowy powrotny i przewód podciśnieniowy do wspomagania hamulców i reszty instalacji podciśnieniowej.

Zaślepienie EGR na stałe nie ma na celu wyeliminownia szarpania silnika. O plusach i minusach takiego rozwiązania poczytaj w wątkach o zaślepianiu EGR.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Uporałem się z problemem, konieczna była wymiana pompowtryskiwaczy.

Nowe cztery sztuki. Trochę kosztowne, ale wreszcie autko jeździ jak należy.