Jump to content
IGNORED

[ALL B7] Czy data na osłonie paska rozrządu jest datą produkcji silnika ?

fotograf87

Recommended Posts

Czy data na osłonie paska rozrzadu jest data produkcji silnika?

Jesli nie to co to za data?

foto1.jpg

Czy to znaczy ze w BPW mam koła zamiast łańcucha :) ? (bo były chyba z tym i z tym)

najprawdopodobniej nakleja się je przy wymianie rozrządu, jeżeli samochód był prawidłowo serwisowany to jest to data wymiany rozrządu ,

108909 myślę że to przebieg kiedy powinniśmy wymienić rozrząd, ostatnio u mechanika widziałem jak jeden koleś kupował taką naklejkę no i oczywiście są dostępne na allegro

to jest oryginalna naklejka z oznaczeniem i numerem silnika jaki został włożony do tego konkretnego samochodu w czasie jego składania, data widoczna na naklejce to data złożenia samego silnika, jeśli pokrywa rozrządu od nowości nie była zmieniana to kod i numer silnika na nalepce będzie zgodny z tym na bloku silnika - zawsze jest to dobrze potwierdzić gdyż niejednokrotnie te plastikowe osłony rozrządu są wymieniane - z różnych przyczyn - nie wnikam z jakich.

Dzięki wielkie za wyjasnienie problemu :)

a możesz mi powiedzieć gdzie znajdę ten numer na bloku silnika? Da się go znaleźć bez problemu zaglądając pod maskę? Czy muszę wjechać na podnośnik ?

gdyby chodziło o kod z numerem silnika w 1.9 TDI to nie ma problemu ale jeśli chodzi o 2.0 TDI to próbowałem go kiedyś szukać w salonie VW/AUDI w wystawionym samochodzie z tym silnikiem i szczerze powiem, że nie udało mi się go wypatrzeć po otwarciu klapy komory silnikowej a kiedy chciałem zdjąć górną plastikową osłonę silnika to przedstawiciel handlowy z salonu zaczął panikować i podniósł alarm, że dewastuję nowiuśki samochód więc odpuściłem, sam posiadam 1.9 TDI więc u siebie nie sprawdzę, sorry !

Oczywiście kod silnika jest jeszcze na tabliczce (a raczej nalepce) znamionowej - zazwyczaj na lewym kielichu amortyzatora w komorze silnikowej ale to nie to samo co odczyt z silnika gdyż jak wszyscy wiemy zdarzają się swapy (najczęściej silników o oznaczeniu BLB na inne o mocy 140 KM z uwagi na liczne usterki tych pierwszych).

Można jeszcze porównać z naklejką która powinna być w okolicach koła zapasowego w bagarku.

MRoger: pewnie masz racje... ale na tej naklejce mam BLB, wiec albo mam tylko inna osłonę paska rozrządu albo mam zrobionego swapa z BLB na BPW. Auto sprowadziłem osobiscie z NIemiec wiec w PL nie było nic robione na pewno. Moze w Niemczech zrobili przekładke, zeby pozbyć sie tego nieszczesnego łańcucha. Dlatego musze porównać nr. silnika z obudowy osłony rozrządu z nr. silnika wybitym gdzieś na bloku silnika (nie moge go znaleźć) :)

Sztomel: DZIEKI za wyjaśnienie :)

no to spoko.... jesli osłona rozrządu jest oryginalna z tego silnika tzn. ze moj silniczek ma tylko 11 mieisecy ;]

PS. musze porównać nr. silnika z tej naklejki z nr. silnika z bloku... tylko jak go znaleźć ;]

więc znalazłem w końcu to pole numerowe z kodem i numerem na silniku 2.0 TDI i bez względu na kod silnika to pole występuje zawsze w tym samym miejscu a więc na bloku po prawej stronie podstawy filtra oleju bezpośrednio przy styku ze skrzynią biegów czyli również w tym samym miejscu co w silnikach 1.9 TDI (ale tych nowszych niż AHU, 1Z, ALE, AFN) a oto dwie przykładowe fotki (dostęp do tych numerów nie jest łatwy trzeba poodsuwać parę gratów osprzętu aby był widoczny) :

d052f8fe3b4d5088m.jpg1c59bf97b7370694m.jpg

dla wprawnego oka na pierwszej fotce widoczne jest "BLB 024 189" (BLB trochę zamazane).

Sztomel jesteś wielki :)

Mówiąc o tych "paru gratach" masz na myśli filtr paliwa z podstawą i co jeszcze ?