Gość ?ukaszA4 Opublikowano 18 Lipca 2009 Opublikowano 18 Lipca 2009 Witam dzisiaj wracając z wakacji po przejechaniu ok 15 kilometrów po zatrzymaniu sie na stopie zauważyłem biały dym pod maska natychmiast zjechałem na pobocze. Maska od spodu cała w oleju plastikowa pokrywa również. po zdjęciu pokrywy olej również w kanałach od świec... Proszę o pomoc panowie. P.s przed wyjazdem wymieniłem w aucie oleje filtry itd...
blazal Opublikowano 18 Lipca 2009 Opublikowano 18 Lipca 2009 Witaj Pozostaje powycierac (umyć) silnik, odpalić silnik i obserwowac skąd wycieka. Tak to ciężko coś powiedziec.
Labiel Opublikowano 18 Lipca 2009 Opublikowano 18 Lipca 2009 Troszkę więcej konkretów kolego, bo niestety nie mamy jasnowidza na usługach. Auto do garażu i trzeba oblukać z jakiego miejsca wziął się ten olej, bo raczej nie z nieba. Dopiero jak znajdziesz miejsce wycieku będzie można coś zaradzić.
Gość ?ukaszA4 Opublikowano 19 Lipca 2009 Opublikowano 19 Lipca 2009 cały silnik jest suchy na pewno w okolicach uszczelki głowicy jest sucho. Tak jak pisałem wcześniej ochlapany jest cały plastik pokrywy silnika i maska dokładnie w miejscu silnika, cały osprzęt, wszystkie węże i kolektory są suche.
blazal Opublikowano 19 Lipca 2009 Opublikowano 19 Lipca 2009 Na samej górze silnika poza korkiem wlewu to raczej nic wiecej nie ma. Na pewno to nie z korka wlewu?
Labiel Opublikowano 19 Lipca 2009 Opublikowano 19 Lipca 2009 Po za tym jeśli jest to dość mocny wyciek to raczej podejrzewałby że pochodzi z jakiegoś miejsca gdzie olej jest pod ciśnieniem. No ale w tych rejonach nic takiego nie ma. Chyba że silnika ma niezłe przedmuchy i olej faktycznie walił się dość mocno spod korka.
Gość ?ukaszA4 Opublikowano 19 Lipca 2009 Opublikowano 19 Lipca 2009 No właśnie po dokładnych oględzinach nie widzę nigdzie żadnych wycieków... Nie chce go już dzisiaj odpalać bo mało jest oleju jutro kupie nowy olej zaleje i odpalę zobaczę co będzie się działo. Aha zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa panowie... Dałem samochód do takiego znajomego mechanika i niestety teraz martwi mnie jedna sprawa... Czy ten wyciek może być spowodowany tym iż za dużo wlano oleju do silnika? wymiany oleju i cześć eksploatacyjnych u tego mechanika robią "uczniaki" i właśnie nie wiem czy oni nie wlali za dużo...
Labiel Opublikowano 19 Lipca 2009 Opublikowano 19 Lipca 2009 Zbyt duży poziom oleju w silniku jest oczywiście szkodliwy, ale nie słyszałem o tym co może stać się w taki wypadku. Myślę że część tego oleju poszłaby wtedy odmą. W twoim wypadku nie pozostaje chyba nic jak oczyścić to, zalać olej i patrzeć.
Gość ?ukaszA4 Opublikowano 20 Lipca 2009 Opublikowano 20 Lipca 2009 Chyba tylko to pozostaje...[br]Dopisany: 19 Lipiec 2009, 12:44_________________________________________________Jutro napisze co i jak...[br]Dopisany: 19 Lipiec 2009, 12:48_________________________________________________Witam kupiłem olej wlałem:) i okazało się ze wyciek jest spowodowany takim korkiem który znajduje się pod przepustnica przy odmnie... w bloku. Cisnienie go wywala i spróbowalem go wsadzić ale po odpaleniu wywala go... co sądzicie o tym...? Jak to naprawić pozdrawiam
Labiel Opublikowano 20 Lipca 2009 Opublikowano 20 Lipca 2009 Pierwsze słyszę o czymś takim. Będę później na innym kompie to sprawdzę w ETCE o co chodzi.
Gość ?ukaszA4 Opublikowano 21 Lipca 2009 Opublikowano 21 Lipca 2009 a wiec dzisiaj po powrocie z pracy wziąłem się za to i okazało się ze brakuje u mnie takiego bajerka: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/836ea585b5ab1969.html i dlatego ten: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/16cffdbb0d3dbb1c.html korek wywalało cisnienie oleju. Na szczescie kolega ma taki sam dokładnie silnik na części wiec sobie odkreciłem założyłem i moja czarnulka znów śmiga jak dawniej [br]Dopisany: 21 Lipiec 2009, 15:40_________________________________________________Pozdrawiam i dziękuje panowie za pomoc
Labiel Opublikowano 21 Lipca 2009 Opublikowano 21 Lipca 2009 Szerze powiem pierwszy raz na oczy widzę te elementy - no ale A4 z tym silnikiem mam dopiero 2 miesiące więc nie wszystko jeszcze rozbierałem. Czy te elementy nie były czasem umieszczone po prawej stronie silnika przy jego końcu, pod dolotem. Jeśli ktoś wie co to jest prosiłbym o info bo mnie ciekawość zżera
romus Opublikowano 21 Lipca 2009 Opublikowano 21 Lipca 2009 Najprawdopodobniej jest to zaślepka otworu aparatu zapłonowego. Jak wiadomo w ADR nie ma takowego ale w innych 1.8 (starszych konstrukcjach) aparat zapłonowy napędzany jest od wałka pośredniego i jest umieszczany właśnie w tym otworze. Samego korpusu silnika konstruktorzy pewnie nie zmienili i stąd wynikła konieczność zaślepiania tego otworu - tak przynajmniej jest w moim ADR
Labiel Opublikowano 21 Lipca 2009 Opublikowano 21 Lipca 2009 Najprawdopodobniej jest to zaślepka otworu aparatu zapłonowego. Jak wiadomo w ADR nie ma takowego ale w innych 1.8 (starszych konstrukcjach) aparat zapłonowy napędzany jest od wałka pośredniego i jest umieszczany właśnie w tym otworze. Samego korpusu silnika konstruktorzy pewnie nie zmienili i stąd wynikła konieczność zaślepiania tego otworu - tak przynajmniej jest w moim ADR To by się zgadzało. Faktycznie umiejscowienie pasuje.
Gość ?ukaszA4 Opublikowano 26 Lipca 2009 Opublikowano 26 Lipca 2009 Podtrzymuje panowie wypowiedz Najprawdopodobniej jest to zaślepka otworu aparatu zapłonowego. Jak wiadomo w ADR nie ma takowego ale w innych 1.8 (starszych konstrukcjach) aparat zapłonowy napędzany jest od wałka pośredniego i jest umieszczany właśnie w tym otworze. Samego korpusu silnika konstruktorzy pewnie nie zmienili i stąd wynikła konieczność zaślepiania tego otworu - tak przynajmniej jest w moim ADR rozmawiałem ze znajomym mechanikiem i tak faktycznie jest:) jakoś musieli zapchać tą dziurę Więc temat zamknięty. pozdrawiam
domjenick Opublikowano 26 Lipca 2009 Opublikowano 26 Lipca 2009 jesli wymieniales olej tuz przed wyjazdem-mozliwe jest,ze jakies jego "skapniecia" pozostaly na silniku i jak sie nagrzal-zaczelo sie dymic,wiem,bo sam wymienialem ostatnio olej i po odkreceniu filtr,troche mi sie z niego wylalo,bo raz-dostep byl ciezki,bo silnik jeszcze goracy byl dwa-olej tez wiec troche po rekach mi polecialo i zatanczylem krotkiego seta kankana-tez sie dymilo pozniej,ale przepalilo i juz sie nie dymi...
Rekomendowane odpowiedzi