Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Uszkodzony licznik zegary

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z licznikiem, a mianowicie jakiś czas temu przestały poprawnie działać wkazówki od prędkościomierza i obrotomierza. Na początku wskazówki zaczęły skakać, potem raz chodziły a innym razem ani drgnęły. Kiedyś pomagało wyciągnięcie licznika tzn odłączenie od kostek i ponowne podłączenie. :biggrin: Wiem napewno że to wina licznika, czujniki są dobre, prędkość na wyświetlaczu od klimatronika też jest dobrze wyświetlana. Czy da się to jakoś naprawić czy trzeba wymienić na inny. Mam a4 1.9TDi z 95r. licznik firmy VDO taki jak na zdjęciu poniżej

Proszę o pomoc!

IMG_0480.jpg

[ Komentarz dodany przez: zdeniu: 23-04-2007, 22:39 ]

witam Cię kolego i zapraszam do działu Newbie oraz do zapoznania się z regulaminem forum

Opublikowano

Sorki, zapomniałem dodać że był już zrobiony test zegarów vagiem i wskazało na uszkodzony licznik. Jeżeli chciałbym wymienić na inny to musi być taki sam czy może być np od a4 1.6 firmy VDO

również pozdro :biggrin:

Opublikowano

Licznik musi być od TDi bo inny "obrotek" masz i "prędka" do 260. Ale różnicy VDO czy UK-NSI różnicy nie ma poza tym że ten pierwszy przebieg to pestka a z tym drugim to wyższa szkoła jazdy

Opublikowano

Więc pewnie nie obejdzie sie bez wymiany na inny. Byłem dzisiaj u elektronika i powiedział

że raczej nie da się tego zreperować ponieważ jest to wina ścieżek na płytce licznika, jakieś luty nie trzymają.

Więc jak by ktoś posiadał taki licznik to proszę o info na emaila.

Opublikowano

Chciałbym kupić zegary z którejś z poniższych aukcji tylko nie wiem czy będą pasowały do mojej :a4fan:

http://moto.allegro.pl/item202027501_licznik_audi_a4_avant_1996_1900_cm_tdi_.html

http://moto.allegro.pl/item204938444__licznik_audi_a4_tdi_.html

Proszę o rade które lepiej wybrać.

Te pierwsze mają tarczkę prędkościomierza w milach, ale to chyba dało by się przełożyć z mojego oraz dwa dodatkowe zegary i z tego co widzę na zdjęciach to chyba termometr. Te z drugiej aukcji są identyczne jak moje tylko innej firmy - UKNSI

Opublikowano

Te z drugiej aukcji są identyczne jak moje tylko innej firmy - UKNSI

Już wcześniej demoralizator napisał że to nie robi różnicy jakiej firmy licznik.

Opublikowano

lookas sluchaj a możesz opisać dokładne zachowania wskazówek bo mam ten sam problem od pewnego czasu.Czy wskazówka drga do 5km/h tak bardzo szybko?? Mi czasami sie zatrzymuje własnie w takiej granicy 0-5km/h i wtedy działa.Napisz an priv najlepiej Dzieki

Opublikowano

Mam identyczny problem w swojej 1,8T AEB.

Pomógło mi go zepsuć prostownik z rozruchem, gdy podłączyłem go i uruchamiałem po 2tygodniowej nieobecności (zostawiłem włączoną lampkę w środku i akumulator umarł).

Najprawdopodobniej dostał wyższe napięcie i coś się spaliło (przegrzało) bo od czasu do czasu zadziała prawidłowo (mniej więcej 1/10 razy). Wskazówka od prędkościomierza drga bardzo szybko między 0 a 5km/h, a od obrotomierza nie żyje.

Wymieniłem stabilizator napięcia, ale nie pomogło. Nie chcę się pakować w koszty, bo na allegro można już zwykły znaleźć za 150zł (naprawa będzie na pewno droższa).

Przebieg i wskazania wszystkich innycj czujników i kontrolek OK.

Tylko obrotomierz i prędkościomierz nie działają.

Widzę, że to stały objaw- może ktoś dałby jakieś informacje, co pada i jaki koszt naprawy?

Opublikowano

witam do nie dawna miałem taki sam problem w mojej 1.8 95r po porannym odpaleniu zauwarzyłem ze zegan od obrotomierza zaczal skakac po czym włonczxyłem wsteczny bieg i obrotomierz całkiem pad za cgwile zaczoł skakac predkosciomierz a potem zaczeły sie zapalac i gasnac wszystkie kontrolki przyjechałem do domu i zaczołem grzebac w liczmiku i kablach przy bespiecznikach wyczysciłem kostki od zegarów i porzadnie je przedmuchałem sprezonym powietrzem poizolowałem wszystkie gable po wczesniejszym włascicielu i jak reka odjał wszystko ok spruboj moze i tobie sie uda jezdze juz 2 miesiace i wszystko ok.