Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVJ] Splitter

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

od dluzszego czasu chodzilo mi po glowie,jak zrobic,zeby DV wydawala glosniejsze "pszzzzyt" i wyszlo-otoz zrobilem cos na wzor "splitter'a" dawca byl zawor DV-sprawny,ale nie uzywany z uwagi na zakup nowego

czas zrobienia,to kwestia,jak zostanie wykonany-ja uzylem w/w DV ,kroćca -o srednicy okolo 2mm i klej hydrauliczny ,do "spawania" plastikowych rurek... :wink4::decayed:

60b44cafebf6a986m.jpg 58bc1e941091fe0fm.jpg 312541e5ab7876fdm.jpg 8b0155d2c72fd4dcm.jpg 27a10980128af58fm.jpg

wywiercenie dziurki,wlozenie krućca i sklejenie-15 minut :gwizdanie: do wyschniecia pozostawilem kilka dni,bo zapomnialem o tym,ale juz po godzinie ten klej jest twardy jak plastik :decayed:

montaz w aucie-10 minut i testy-okolo pol godziny...

konkluzja,takowy splitter jest tanszy od tych z ebaya :tongue4: ,satysfakcja z wykonanego zadania do lansu po miescie :cool1: , no i "pszzzzt" :decayed:

tutaj jest dzwiek :naughty: dzwiek splittera najwazniejsze,ze ryk 1,8T nie zaglusza dzwieku, tylko odwrotnie...

a teraz jazda po mnie :kox:

Opublikowano

no Dominik to jeszce tylko czipsa Ci zostalo zapodac :kox:[br]Dopisany: 02 Sierpień 2009, 22:32_________________________________________________dzwiek fajny ,a jak ci autko na wolnych obrotach chodzi??

Opublikowano
  • Autor

elegancko,bo wiekszosc powietrza zastaje w ukladzie i silnik sie nie "meczy" z zassaniem przez intercooler,tylko "uzywa" powietrze ,ktore powrocilo do dolotu :wink4: nie ma zadnych skokow obrotow-po pol godzinnych testach powinno cos juz pokazac,bo ostatnio,jak odpialem wylot z DV-dzwiek byl klasyczny,ale silnik na wolnych obrotach falowal i gasl,trzeba bylo pomagac stopa,a tak jest ok...[br]Dopisany: 02 Sierpień 2009, 22:42_________________________________________________

o to teraz będziesz śmigał po mieście zamiast się z nami spotkać ..... swoją drogą mała rzecz a cieszy :evil:

wiesz,cieszy,bo zrobione i dziala-co najwazniejsze-druga DV lezy w bagazniku,jakby co... :wink4:
Opublikowano

czy z czasem komp nie "zglupieje" jak to bywa przy bowach w 1,8t?

Opublikowano
  • Autor

moglby "zglupiec",gdyby bylo,jak w Bov'ie-gdzie cala kompresja uchodzi w atmosfere,tutaj jest inaczej,bo duza dawka powietrza jednak wraca ,tam,gdzie powinna,a ta mala dziurka nie jest w stanie "upuscic" calej kompresji,wiec turbo caly czas sie kreci na tych samych obrotach i nie potrzebuje sie rozpedzac od nowa,przy kazdej zmianie biegu,zeby osiagnac potrzebne doladowanie do podanej dawki paliwa :wink4:

Opublikowano

w takim razie pomysł 1klasa :good:

Opublikowano
  • Autor

zawsze mozna to dopracowac,ulepszyc-to tylko pomysl :wink4:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ale wymysliliscie... Przeciez to jest milimetrowa dziura w ukladzie :wallbash: Bo oprocz tego ze upuszcza tamtedy to i zasysa powietrze na pewno i nie wmowicie mi ze nie ma wplywu na silnik...

Mam pomysl : to ja zamiast tracic na tego dupereka mosieznego nawierce dziurke w DV :) Efekt ten sam ... Pzdro. [br]Dopisany: 21 Wrzesień 2009, 23:46_________________________________________________O przepraszam przyjrzalem sie... To jest dwumilmetrowa dziura ... Ide wezme wieksze wiertlo :P:kox:

Opublikowano
  • Autor

oprocz tego ze upuszcza tamtedy to i zasysa powietrze na pewno i nie wmowicie mi ze nie ma wplywu na silnik...

gdyby mialo ujemny wplyw na silnik-Vag pokazalby blad,a tego nie robi-dziurka jest w powrocie do TIPa wiec nawet jesli zassa troche powietrza przez nia-to o ile mniej przeplywka Ci zmierzy?nic,bo powietrze powracajace nie jest mierzone jeszcze raz przez przeplywke ,tylko powraca do TIPa utrzymujac obroty turbiny na stalych obrotach,co zabobiega duzym wahaniom doladowania w poczatkowej fazie(przycisniecia gazu,po zmianie biegu),a co z kolei wplywa na zywotnosc turbiny... :wink4:

w B5,gdzie wazna jest ilosc zasysanego powietrza do ustalenia dawki paliwa-jest podobnie-zassanie,kompresja i nadmiar idzie przez DV z powrotem do turba-nic nie powoduje zaklocen w pomiarach przeplywki...

-robi roznice,jesli po otwarciu zaworu DV-zmierzona i skompresowana ilosc powietrza, zostala wypuszczona w atmosfere i nie powrocila z powrotem do ukladu i turbo musi jeszcze raz "napompowac" ,by utrzymac poziom powietrza w stosunku do paliwa-to sa wlasnie te zawirowania obrotow,bo mieszanka moze byc za bogata i ECU "zubaża" dawke paliwa-wtedy wywala blad o niesprawnosci zaworu DV,czasem o mieszance...taka mala dziurka-miesci sie w granicach tolerancji ECU,wieksza moze powodowac niedokladny pomiar i błąd :tongue4:

Opublikowano

Robta co chceta :P ja tam wole duze turbo i stozek :kox:

Opublikowano

domi gdzie dorwales taki kruciec ?? :) niegdzie nie umie znalezc

Opublikowano
  • Autor

domi gdzie dorwales taki kruciec ?? :) niegdzie nie umie znalezc

zostal mi,jak montowalem wskaznik doladowania-to jest jakiegos rodzaju reduktor
Opublikowano

ja zamontowalem inny kruciec :P ciekawe jak bedzie chodzil :P

Opublikowano
  • Autor

napisz ,jaki efekt :naughty:

Opublikowano

ma macie moze jakies nagrania na YT czy gdzies jak to w praktyce swiszczy gwizdzy itd ?

Opublikowano

http://www.przeklej.pl/plik/nagranie-1-mp3-00032l7se96u

Testowałem sama dziurkę w DV - raczej bez efektu. Może króciec/dysza robiła by tu robotę, ale nie chciało mi się bawić.

Opublikowano
  • Autor

ma macie moze jakies nagrania na YT czy gdzies jak to w praktyce swiszczy gwizdzy itd ?

no w pierwszym watku jest na czerwono :wink4:
Opublikowano

bardzo ciekawie to brzmi :) czyli generalnie jest to kawalek srubki z dziurka w srodku.

A ile ta dziurka ma ? 2 mm ?zeby nie kupic za malej ani za duzej :)