Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Pomoc w doborze felg oraz opon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

205

Mam obecnie autko na felgach Dezent N 16" i oponkach 205/55/16 i juz dzis zaluje ze nie kupilem od razu 17-tek, ale strachu nie ma bo beda sie idealnie na zime nadawaly.

I teraz mam delikatny dylemat, czy brac oponki 205/50/17, czy 225/45/17? Chodzi mi zeby jak najwiecej komfortu zachowac, bo 45 w profilu to juz nie za duzo...

205/50 to jak dla mnie trochę dziwny rozmiar.

Kompromis to 215/50/17. Mam taki rozmiar i śmiało mogę polecić :good:

Opublikowano

205

Mam obecnie autko na felgach Dezent N 16" i oponkach 205/55/16 i juz dzis zaluje ze nie kupilem od razu 17-tek, ale strachu nie ma bo beda sie idealnie na zime nadawaly.

I teraz mam delikatny dylemat, czy brac oponki 205/50/17, czy 225/45/17? Chodzi mi zeby jak najwiecej komfortu zachowac, bo 45 w profilu to juz nie za duzo...

205/50 to jak dla mnie trochę dziwny rozmiar.

Kompromis to 215/50/17. Mam taki rozmiar i śmiało mogę polecić :good:

Wg kalkulatora to troche masz za duza srednice kola. Bo wg wyliczen 205/50/17 to zamiennik 225/45/17

Opublikowano

Pisałeś, że chcesz zachować komfort dlatego wspomniałem o profilu 50 i tej szerokości. Odchylenie od kalkulatora jest na prawdę niewielkie. Prędkość licznikowa w porównaniu z gps różni się tyle co nic tj. jest niezauważalna. A licznik i tak zawsze przekłamuje.

Ten rozmiar polecił mi specjalista po tym jak mu powiedziałem, że chciałbym zachować komfort. Wg mnie 205/50 wygląda śmiesznie. _________________________________________________

Jak już kupisz felgi, to porozmawiaj ze sprzedawcą opon, powiedz czego oczekujesz i on Ci pomoże. Przymierzy do auta, zobaczysz czy Ci się podoba etc.

Chyba, że opony będziesz kupował na allegro. Tam sobie nie pogadasz.

Opublikowano

Pisałeś, że chcesz zachować komfort dlatego wspomniałem o profilu 50 i tej szerokości. Odchylenie od kalkulatora jest na prawdę niewielkie. Prędkość licznikowa w porównaniu z gps różni się tyle co nic tj. jest niezauważalna. A licznik i tak zawsze przekłamuje.

Ten rozmiar polecił mi specjalista po tym jak mu powiedziałem, że chciałbym zachować komfort. Wg mnie 205/50 wygląda śmiesznie. _________________________________________________

Jak już kupisz felgi, to porozmawiaj ze sprzedawcą opon, powiedz czego oczekujesz i on Ci pomoże. Przymierzy do auta, zobaczysz czy Ci się podoba etc.

Chyba, że opony będziesz kupował na allegro. Tam sobie nie pogadasz.

15mm to juz allroar i nie ladnie wyglada, chodzi mi o to czy te 225 to tak jak mowia inni naprawde mocno prowadza w koleinach?

Opublikowano

wydaje mi się że na felach 17 (215/50/17)lepiej będzie wyglądało auto, ale komfort i ochrona zawieszenia na 16 (205/55/16)jest większa,

większa felga - szybciej poleci zawiecha.

Opublikowano

Ja także jednak zdecydowałem się na 17.

Szerokość felgi 8J, nie będzie mi nic obcierać ?

Jaką oponę brać 215 czy 225 ?

Opublikowano

aktualnie mam 225 i prowadza go na koleinach , być moze przy 215 tego nie będzie ale nie jestem pewien

Opublikowano

Ehhh jednak sie zdecyduje na 205/50/17. Widzialem takie nie w A4 a w Volvo S40 i ladnie sie prezentuje. A jesli o marke opon to wybralem Falken Falken FK 452.... ktos uzywal tych opon? Obecnie uzywam Dunlop Sport Maxx i sobie chwale, a slyszalem ze te Falken-y sa jeszcze lepsze...

Opublikowano

jak juz założysz napisz jak sie sprawują , jaki komfort jazdy ?

Opublikowano

Witam a ja chce w takie felgi wyposażyć moją audiczke zerknijcie i dobierzcie mi opony do tych fel i napiszcie jak się na tym będzie jeździć i czy nie będą obcierały o nadkola pod obciążeniem http://moto.allegro.pl/item717931190_nowe_felgi_18_5x112_mercedes_audi_vw_seat_skoda.html

Po pierwsze te felgi są no name = plastelina.

Opublikowano

Witam a ja chce w takie felgi wyposażyć moją audiczke zerknijcie i dobierzcie mi opony do tych fel i napiszcie jak się na tym będzie jeździć i czy nie będą obcierały o nadkola pod obciążeniem http://moto.allegro.pl/item717931190_nowe_felgi_18_5x112_mercedes_audi_vw_seat_skoda.html

Po pierwsze te felgi są no name = plastelina.

To jak na no name sporo one kosztuja...

Opublikowano

Przy tej feldze opona 235/35/18 i nie powinno nigdzie obcierać :wink4:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Hmmm tak troche poczytalem, poogladalem i doszedlem do wniosku ze 205/50/17 to troszke kaszanka, ni jak to wyglada. I jednak 225/45/17 zdecydowanie najlepiej wyglada w B5. A teraz pytanie czy przy takiej szerokiej oponie odczyje jakies spadki mocy czy cos w tym stylu?

Opublikowano

spadku mocy raczej nie odczujesz ale bedziesz musial mocniej trzymac kierownice na "naszych" drogach oraz manewry kierownica bedziesz musial wykonywac z troszke mocniejsza sila

Opublikowano

Tzn w moim rejonie akurat nie ma za duzo kolein a po za tym uzywam tego auta jako drugi i nie krece w miejscu bo szkoda opon.[br]Dopisany: 15 Wrzesień 2009, 21:02_________________________________________________Jeszcze jedno bo mam zamiar zakupic felgi 8" x 17" ET 35. Czy jak naloze opony 225 to bedzie to wszystko gralo, i czy nic nie bedzie obcierac. Dodam ze ma zaweiesze od S4.

Opublikowano

Jeszcze jedno bo mam zamiar zakupic felgi 8" x 17" ET 35. Czy jak naloze opony 225 to bedzie to wszystko gralo, i czy nic nie bedzie obcierac. Dodam ze ma zaweiesze od S4.

Będzie :good:

Opublikowano

A co myslicie o felgach Tomason TN1, i o tej firmie? dobre felgi robia?

Opublikowano

A co myslicie o felgach Tomason TN1, i o tej firmie? dobre felgi robia?

Mają chłopaki na forum Tomasony i sobie chwalą. Użyj :szukaj: a dowiesz się więcej. Co do modelu to TN1 wygląda fajnie ale dopiero od 18", a najlepiej 19" :wink4:

Opublikowano

Tomason TN1

Zgadzam się z Dibo, ogólnie felgi o cienkich ramionach wyglądają najlepiej w rozmiarach 17' w górę.