Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AMB] Spalona pompa paliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!

W zeszłym tygodniu padła mi pompka paliwa w moim aucie 1.8T Q. W zwykłych sklepach motoryzacyjnych nie ma takiej pompki do mego modelu silnika, natomiast w serwisie za pompkę chcą 1.600zł. Mam pytanie, czy muszę kupować pompkę dedykowaną do mego silnika, czy może jest jakiś zamiennik lub będzie pasowała od innego silnika 1.8T Q.

I druga sprawa - czy wskaźnik paliwa może się "zawiesić" i pokazywać, że jest benzyna w baku (3/4 baku), a tak naprawdę już jej nie ma??

Benzyny używałem tylko do uruchamiania pojazdu, a dalej jeździłem tylko na gazie. Po pracy samochód uruchomiłem lecz po chwili zgasł mi. Próbowałem kilkanaście razy go uruchomić, lecz nie udało się. Wtedy to wskaźnik pokazywał 3/4 baku. Dopiero, gdy lawetą dowiozłem auto do mechanika, zapaliła się rezerwa i mechanik potem stwierdził, że w baku jest pusto.

Pozdrawiam

PS. Właśnie wróciłem od mechanika - przez tel. źle go zrozumiałem i okazuje się, że było paliwo w baku - ponad połowa. Prawdopodobnie był już czas dla pompki, choć mechanik zasugerował, że może to być wina gazu - pompka ta nie ma powrotu (zawsze musi być powrót paliwa do baku??!!) i prawdopodobnie, gdy auto się przełącza na gaz, to nie wyłącza pompki paliwa, a ta pompuje benzynę na listwę. Zasugerował, aby gazownik wstawił odcięcie zasilania pompy paliwa w momencie przełączenia się na gaz....

Zszokowałem się ceną pompki w serwisie - prawie 1.600zł. U prywaciarza - koszt ok. 230zł.

Pozdrawiam

Opublikowano

U prywaciarza - koszt ok. 230zł.

albo nic nie wstawiał i problem był gdzie indziej albo wstawił ci używkę

Prywaciaż założył Ci chińską, oby działa jak najdłużej.

nie ma chińskich podróbek do AVJ

Opublikowano

Ale do 1.8T cała masa:) Pewnie da się dobrać.

AVJ ma zupełnie inną pompę niż cała masa innych 1.8T

Opublikowano

AVJ ma zupełnie inną pompę niż cała masa innych 1.8T

ale ja mam AMB

ta sama historia z AMB

to jest pompa jednokierunkowa, bez powrotu paliwa z listwy

nie ma tanich zamienników

można kupic albo ori albo boscha 44 za 400$

Opublikowano

No własnie, jest ona bez powrotu... Dlaczego ??

Czy jeżdżąc na gazie, mogłem ją spalić, gdyż cały czas chodzi?? Bak nigdy nie był pusty (odkąd ją mam), więc nie mogłem jej zatrzeć.

Czy może pompka cały czas pompuje paliwo do listwy, a dalej nie idzie, gdyż wtryskiwacze są wyłączone (chodzi na gazie) i dlatego mogła się spalić-zepsuć??

Tak podejrzewa mechanik, co mi robił. Natomiast gazownik stwierdził, że nie mogła się od tego zepsuć....

Sam już nie wiem........

Opublikowano

No własnie, jest ona bez powrotu... Dlaczego ??

Czy jeżdżąc na gazie, mogłem ją spalić, gdyż cały czas chodzi?? Bak nigdy nie był pusty (odkąd ją mam), więc nie mogłem jej zatrzeć.

Czy może pompka cały czas pompuje paliwo do listwy, a dalej nie idzie, gdyż wtryskiwacze są wyłączone (chodzi na gazie) i dlatego mogła się spalić-zepsuć??

Tak podejrzewa mechanik, co mi robił. Natomiast gazownik stwierdził, że nie mogła się od tego zepsuć....

Sam już nie wiem........

www.egp.pl

zadzwoń i dowiedz się :decayed:

Opublikowano

Każda pompa paliwa pompuje w jednym kierunku (pompa zębata), a powrót paliwa następuje do kosza pompy. Pompa każda jest zaopatrzona w zawór ciśnieniowy, nie powinna ulec uszkodzeniu przy pracy na gazie, poprostu się zużyła. Ale to tylko moja opinia.