Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B-5 1,9 TDI AFN] Czy zmieniać olej mineralny na syntetyk???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich :a4fan:

Koledzy co sądzicie o zmianie oleju mineralnego na syntetyk? Podniosłem moc dosyć sporo i myśle że olej mineralny to słaba opcja dla silnika. Znajomy poradził mi żeby lać na początek półsyntetyk i zmieniać częściej, tak żeby przepłukać silnik. Troche się boje bo auto ma 170tys.km przejechane, w tym pół tego przebiegu na minerale, a inny znajomy mówil że komuś tam smok się zatkałi zatarł silnik.

Co o tym sądzicie???

Może ktoś już to przerabiał???

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdr...

Opublikowano

Ja bym sie nie odwazyl zmieniac od razu na syntetyk. A z drugiej strony lalbym ile wlezie za wlanie minerala przy tak malym przebiegu. Nie wiem co ludzmi powoduje. Oszczednosc? Szczerze wspolczuje bo 80 tys na minerale to moglo troche spustoszenia uczynic w silniku.

Opublikowano
  • Autor

No niestety, ale furke kupiłem od ojca, a on miał dostęp do darmowego minerała i zmieniał co 6-7tys. Może nie jest tak źle, motorek jest w dobrej kondycji, tylko teraz z tą mocą to się troszke obawiam jeżdżenia na minerale.

Opublikowano
furke kupiłem od ojca...minerała i zmieniał co 6-7tys

Dość często, może najpierw przejdz na półsyntetyk

Opublikowano
  • Autor

Mam właśnie taki zamiar, przejść na półsyntetyk i wymieniać na początku częściej, stopniowo przepłukać motorek, tak po 2tys.,potem po 4tys itd. Ale i tak mam pewne obawy.

DieselPower jakie miałeś przebiegi na poszczególnych etapach zmian???

Opublikowano

3tys Pól Syntetyk. 6tys Pólsyntetyk. 9tys Syntetyk. i teraz wymieniam normalnie co 12tys. POZDRAWIAM :quattro::audi::a4fan:

Opublikowano

pablo8004, tato zaszczędził na oleju ale ty możesz mieć w przyszłości problemy np z turbinką

Opublikowano

Tak spedyt, ma racje... Olejek to jest twoje chlodziwo i smar na turbinke.. Nie warto na nim oszczedzac.... Chyba ze nie Lubisz swojej TURBINKI.. pozdrawiam :quattro:

Opublikowano

A czy nie wiecie, że główna zasada, to nie zmienianie minerala na połsyntetyka/syntetyka ?? Mineralny się powinno lać gdy już są duże przebiegi. Gdy już masz duży przebieg, jeździsz na mineralu i mu zalejesz coś syntetycznego, to ci ładnie silnik "przepłuka" i najprawdopodobniej szlag go trafi. ;)

Oczywiście wszystko zależy od kondycji silnika i w tym wypadku może być wszystko OK. Jednak ja po jeździe na mineralu już bym nic innego nie zalał. ;)

Opublikowano
  • Autor

A no właśnie tego się boje. Lepiej zajechać turbinke niż silnik moim zdaniem. I wracamy do punktu wyjścia hehe, dalej nie wiem co zrobić

???????????????

Opublikowano
I wracamy do punktu wyjścia hehe, dalej nie wiem co zrobić

Nikt nie może Ci nakazać, to tylko rady z naszej strony

Opublikowano
  • Autor
3tys Pól Syntetyk. 6tys Pólsyntetyk. 9tys Syntetyk. i teraz wymieniam normalnie co 12tys. POZDRAWIAM :quattro::audi::a4fan:

A jak to wygląda u Ciebie od strony przebiegu auta??

Ile przejeździło na minerale??

Opublikowano

Kolego szanowny po raz to dlaczego nie byłes na zlocie wczoraj przy makro w klubie audi podlasie?? a co do twego zapytania to dam rade.Lepiej go nie zmieniaj ale jak juz to tylko na połsyntetyk i na tym pozostan.Auto bedzie chodziło dobrze.Dla silnika to też powinno starczyć na długie lata-Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
Kolego szanowny po raz to dlaczego nie byłes na zlocie wczoraj przy makro w klubie audi podlasie?? a co do twego zapytania to dam rade.Lepiej go nie zmieniaj ale jak juz to tylko na połsyntetyk i na tym pozostan.Auto bedzie chodziło dobrze.Dla silnika to też powinno starczyć na długie lata-Pozdrawiam

Pisałem na naszym regionalnym forum, ze mnie nie bedzie. Niestety kopnal mnie zaszczyt pracowania w niedziele. Na nastepnym o ile nie wypadnie mi praca na 100% bede :a4fan:

Opublikowano

Trudna decyzja, ale jeśli auto trzyma serie to nie widze problemu. Najwyżej uporasz sie z wyciekami i będzie po sprawie.

Ja mam 300tys.km. i zalany syntetyk, więc z tym minerałem do większych przebiegów to też bajka (szkoła mechaniarów od młotka i przecinaka)

Opublikowano

Ja zmieniłem z mineralnego na półsyntetyk.Przejechałem już od tamtej pory 12 kkm i narazie wszystko w porządku.Zastanawiam się czy przy następnej wymianie nie przejść na pełny synetyk,bo mam przebieg dopiero 106 kkm.

Opublikowano

Chlopaku, a kto zalal mineralny olej do takiego silnika ?