Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B7] Jakie alu do B7 w COMBI ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

klubowicze pomóżcie jakie alusy założyć do B7 Avant 1.9.tdi(2005)?

- 16 czy 17?

- i jaki rozmiar opon do nich założyć?

- proszę o radę czy przy 17 nie poleci mi szybciej zawieszenie?

- jakie oponki do nich założyć żeby nie były za szerokie na nasze polskie drogi?

[br]Dopisany: 23 Sierpień 2009, 15:46_________________________________________________a i jeszcze jedno: czy przy 17 felgach będę musiał obniżyć zawieszenie i jakie ET felgi ma być jak będę chciał kupić jednak te 17fele

Opublikowano

Co najmniej 17 :decayed:

Pasowalo by obnizyc tak z 20-35mm

ET od 35 do 45

Opona 225

:szukaj: :szukaj: :szukaj:

Opublikowano

17ki w B7 wyglądają jak kołpaki w B5 także nie musisz obniżać zawieszenia :) dopiero od 18ki zawias musi obowiązkowo iść w dół :hi:

Opublikowano

Jak już chcesz 17", opona 225-235/40 i będzie ok. ET 45-35 i felga 17x8" :good:

Szczerze powiedziawszy, to wypadało by obniżyć o te chociaż 20mm (30-35mm jest miodzio wizualnie), bo będzie troszkę "koza".

Wielkość felgi dobieraj do dróg po jakich się poruszasz, bo nie sposób założyć sobie 18", "bo ładnie wyglądają" i później płakać, że strasznie trzepie, albo musisz jechać 20km/h.

Opublikowano

Co najmniej 17 :decayed:

Pasowalo by obnizyc tak z 20-35mm

ET od 35 do 45

Opona 225

:szukaj: :szukaj: :szukaj:

dla bezpieczeństwa proponuję się poruszać w ET38-ET45. opona 225 lub 235. ja mam obniżone o 30mm i śmiga.

felgi fabryczne audi daje 7,5 i nie widzę w tym nic złego. nie wiem dlaczego uparcie chcecie dawać 8. już przy niektórych ori felgach 7,5 (i nawet oponie 235) rant felgi jest wystający poza obrys opony nawet przy feldze 7,5 i na każdym krawężniku rysa na alu. po co to? jak dacie 8 felge to będzie jeszcze gorzej... ludzie doradzajcie z głową, pliz...

Opublikowano

nie widzę w tym nic złego. nie wiem dlaczego uparcie chcecie dawać 8. już przy niektórych ori felgach 7,5 (i nawet oponie 235) rant felgi jest wystający poza obrys opony nawet przy feldze 7,5 i na każdym krawężniku rysa na alu. po co to? jak dacie 8 felge to będzie jeszcze gorzej...

Kwestia gustu. Jak dla mnie 235 na 7,5" to jest balon :decayed:

Opublikowano

dobra a co z zawiechą i komfortem jazdy czy przy 17 poleci zawiecha szybciej niż przy 16 i czy komfort jazdy sie pogorszy[br]Dopisany: 25 Sierpień 2009, 07:33_________________________________________________a jeżdżę raczej po tych wyboistych drogach :decayed:

Opublikowano

felgi fabryczne audi daje 7,5 i nie widzę w tym nic złego. nie wiem dlaczego uparcie chcecie dawać 8. już przy niektórych ori felgach 7,5 (i nawet oponie 235) rant felgi jest wystający poza obrys opony nawet przy feldze 7,5 i na każdym krawężniku rysa na alu. po co to? jak dacie 8 felge to będzie jeszcze gorzej... ludzie doradzajcie z głową, pliz...

Nikt nie napisał, że coś w tym złego :> Na starych felgach 16x7,5" mam opony 205/55 i uważam je za optymalne - dawać 235, to jak dla mnie lekka przesada, bo rant felgi wierz mi, że nie będzie wystawał poza oponę.

teraz mam 18x8" i kapci 225 i jakoś rantów nie obtarłem jeszcze nigdy, bo opona z ochronnym jest nadal szersza niż koło. Ranty objechałem jedynie, jak po tajfunie, jaki nawiedził Dolny Śląsk, musiałem świadomie zdecydować się na rezanie kołami krawężnika, wioząc chorą osobę do szpitala.

Do krawężników trzeba z drugiej strony umieć podjeżdżać, a nie ciąć na pałę :wink4:

dobra a co z zawiechą i komfortem jazdy czy przy 17 poleci zawiecha szybciej niż przy 16 i czy komfort jazdy sie pogorszy[br]Dopisany: 25 Sierpień 2009, 07:33_________________________________________________a jeżdżę raczej po tych wyboistych drogach :decayed:

Przy 17" odczujesz już różnicę w porównaniu do 16", ale tragedii nie ma. Zawieszenie to nie jest element na 5000 km, więc się nie martw. Ja zrobiłem 15k po dziurawych drogach na 18", a jeszcze ani jedna guma się nie wybiła i zawieszka 1BE w stanie perfect.

Powiem tak:

Rozumiem, że jak B7, to w tej chwili jeździsz na 16" - jak zgrzytają Ci zęby teraz, to nie zakładaj 17" :>

Opublikowano

ok. dzięki

mam na szczęście trochę czasu do lata żeby pomyśleć nad 17tkami

narazie zimę najbliższą przejeżdżę na 205/55/16

a lato zobaczymy albo 16 alu ori albo 17tki 215/50/17

Opublikowano

dobra a co z zawiechą i komfortem jazdy czy przy 17 poleci zawiecha szybciej niż przy 16 i czy komfort jazdy sie pogorszy

Nie odczujesz tego. To jest tylko 1" różnicy.

Opublikowano

albo 16 alu ori albo 17tki 215/50/17

Jak 17, to 225/45, albo 235/45. To, co podałeś to jakieś mało typowe dziwadełko chyba.. :gwizdanie:

Racja Piechol - już poprawione :wink4:

Opublikowano

Jak 17, to 225/40, albo 235/40. To, co podałeś to jakieś mało typowe dziwadełko chyba.. :gwizdanie:

225/45 :!:

Opublikowano

a czy na 225/45/17 czy tam 225/40/17 to opony nie będą za szerokie na nasze koleiny, czy nie będzie mi się jeździć po całej drodze?

Opublikowano

a czy na 225/45/17 czy tam 225/40/17 to opony nie będą za szerokie na nasze koleiny, czy nie będzie mi się jeździć po całej drodze?

pół forum na takich jeździ i żyją :tongue4: dasz radę :good:

Opublikowano

jeżeli chodzi o szerokość to 225 jest OK - niby tylko rozmiar różnicy ale na 235 jest znacznie gorzej :wink4:

Opublikowano

Ja mam u siebie 225/50R17 i spisują się bardzo dobrze. No ale na marnej drodze trzeba uważać bo trochę trzepie :)

Jako ciekawostkę podam rozmiar kół w drugim aucie - 255/75R15 i to są balony :):):)