Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL] Pytanie o RNS-E - problem z RADIO CODE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !!!

Mam takie pytanie odnośnie nawigacji RNS-E. Zaistniała taka sytuacja, że muszę odłączyć plusową klemę w swojej niuni na jakieś 5-10minut.

Czy po odłączeniu klemy plusowej i ponownym podłączeniu po paru minutach będę musiał wpisać KOD radia?

Pytam o to dlatego, bo wraz z autem dostałem książkę od małej nawigacji (której nie mam :naughty:) tej wbudowanej w FIS (czytaj. ustawianej przy hamulcu ręcznym) i napisanym ręcznie kodem na okładce owej książki.

Możliwe, że ten kod nie jest wcale od RNS-a :wallbash:

Czy dostane go za darmo w salonie audi po podaniu VIN-u auta czy tez jest to płatna usługa ?

Opublikowano

Jeżeli RNS-E była pierwotnie założona w Twoim aucie to CHYBA nie powinna "wołać" o kod. Jeżeli to dokładka to będzie trzeba wpisać pin. Nie wiem czy na wlepce (kody wyposażenia) nie będzie przypadkiem jakie audio było fabrycznie

Opublikowano

Mam taki wykaz od pewnego kolegi z forum. Jakas etka online czy cos podobnego. I na tej liscie mam wyszczegółnione 7Q9 - Navigation system , ale mozliwe ze to ta mała wbudowana w FIS nawigacja ;/

Opublikowano

No chyba pierwotnie była "mała navi" z tego co kolega pisze bo dostał ksiązeczkę od takiej właśnie nawigacji. Co do kodu to nie wiadomo co tam poprzedni właściciel sobie wpisał... :mysli:

Opublikowano

a wiecie cos na temat sprawdzenia tego w serwisie/salonie AUDI ? Płatne / darmowe :P ???

Opublikowano

Trudno powiedzieć co było pierwotnie. Może auto od Turka jakiegoś i dodał książeczkę jaką miał aby kwity były cięższe :)

Nie ma dokładniejszego info

Po co będziesz aq odłączał ? Może nie trzeba będzie albo wystarczy prostownik podpiąć pod klemy i dopiero potem aq odłączyć ?[br]Dopisany: 25 Sierpień 2009, 00:09_________________________________________________

a wiecie cos na temat sprawdzenia tego w serwisie/salonie AUDI ? Płatne / darmowe :P ???

Zależy na kogo trafisz :) Z tego co ludzie pisali na forum, różnie bywa

Opublikowano

Trudno powiedzieć co było pierwotnie. Może auto od Turka jakiegoś i dodał książeczkę jaką miał aby kwity były cięższe :)

...

No możliwe, że i tak się zdarzyło aby papierów było więcej i bardziej wiarygodnie to wyglądało przy sprzedaży. :tongue4:

Opublikowano

Zakładam kabel do wzmacniacza.

Kupiłem specjalna klemę do której podłącze kabel ktory jest obecnie przy oryginalnej klemie i kabel do wzmacniacza :)

Własnie mysłałem nad tym prostownikiem, tylko nie wiedzialem czy to spelni oczekiwana role

Opublikowano

Myślę, że spełni. Wiadomo, że trzeba uważać wówczas aby nic nie zwarło lub się "żabki" prostownika nie odłączyły.

Zwłaszcza, że będziesz wymieniał klemę

Opublikowano

wiec jutro bede musiał spróbowac ;p moze jakos sie uda .. dzieki za informacje chlopaki :)

Opublikowano

Navi nawet jak jest dokładana nie powinna wołać PINu przy krótkim odłączeniu od zasilania (bydle pamięta VIN swojej audicy) ;) Nie wiem jak sie zachowuje jak czas bez prądu przekroczy kilkanaście minut choć najprawdopodobniej nie bedzie nic wołać (z tego co pamietam u siebie)