Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFB] Ruszająca się tylna kanapa avant

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Was miłośnicy A4.

Mam pytanie. W moim avant 99/00 tylna kanapa, która jest dzielona, strasznie się trzęsie na nierównościach. Dokładnie większa połówka (ta 2/3) rusza się o około 1cm dając głuchy dźwięk co bardzo nieprzyjemnie słychać na naszych polskich drogach ;). Oczywiście jak chwycę ręką i ruszam, dzwięk analogiczny. Nie rozbierałem tego bo nie chcę pozrywać :evil: Jak usztywnić tylną kanapę żeby się tak nie trzęsła? czy ktoś z Was miał taki problem?? :wallbash:

Opublikowano

Witam Was miłośnicy A4.

Mam pytanie. W moim avant 99/00 tylna kanapa, która jest dzielona, strasznie się trzęsie na nierównościach. Dokładnie większa połówka (ta 2/3) rusza się o około 1cm dając głuchy dźwięk co bardzo nieprzyjemnie słychać na naszych polskich drogach ;). Oczywiście jak chwycę ręką i ruszam, dzwięk analogiczny. Nie rozbierałem tego bo nie chcę pozrywać :evil: Jak usztywnić tylną kanapę żeby się tak nie trzęsła? czy ktoś z Was miał taki problem?? :wallbash:

Witam

Mam ten sam problem co kolega. Czy rozwązałeś ten problem ? Mi wydaje się że to jest luz na zawiasie od strony drzwi. Zastanawiam się jak się demontuje tylną kanapę - tę wiekszą część ? Jak złoże siedzenie to stukanie ustepuję :) więc napewno ten odgłos jest z tej kanapy. Proszę o radę.

Opublikowano

Witam Was miłośnicy A4.

Witam

Mam ten sam problem co kolega. Czy rozwązałeś ten problem ? Mi wydaje się że to jest luz na zawiasie od strony drzwi. Zastanawiam się jak się demontuje tylną kanapę - tę wiekszą część ? Jak złoże siedzenie to stukanie ustepuję :) więc napewno ten odgłos jest z tej kanapy. Proszę o radę.

Witaj.

Postanowiłem to sam rozebrać. Najpierw odkręcasz te kotwy w bagażniku co są za siedzeniami po bokach(te co możesz paczkę zamontować sznurkiem do nich). Następnie zdejmujesz dywanik bagażnika. Dzięki temu masz ułatwiony dostęp.

Boczki demontujesz wysuwając je przy złożonych siedzeniach. Dolną kanapę poprostu należy pociągnąć do góry.

Teraz pomiedzy dzielonymi siedzeniami masz obejmę metalową na śrubie i tu cała przyczyna hałasu - w miejscu styku oparć był luz w tej obejmie, włożyłem podkładkę i wszystko przestało stukać.

POZDRAWIAM

Opublikowano

Ja dzisiaj też zamierzam te kanapę tylną demontować. Ale u mnie moim zdaniem to jest nie mocowanie na środku w miejscu dzielonych siedzeń tylko u dołu od strony drzwi. Zastanawiam się tylko po co demontować wykładzinę bagażnika ? Te boczki koło siedzenia zsuwa się normalnie w dół ? Bo próbowałem i jakoś nie mogę ich zsunąć !! Może trzeba gdzieś podwadzić albo coś ? Muszę się z tym uporać nie będę jexdził ze złożonym siedzeniem :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Hahaha:) Dobre. też jeździłem ze złożonym.

No więc tak:

1. Po pierwsze nie sądzę że problem tkwi po stronie drzwi bo tam są po prostu trzpienie wchodzące w otwór. Żywcem nie ma co sie zepsuć. Może jest luz na środku i dlatego tak ten trzpień lata. Tak myślę bo jeszcze u góry to by zaczep nie trzymał, ale na dole?? :)

2. Boczki na pewno nie w dół tylko do siebie i do góry. Z tego co pamiętam to u góry jest zatrzask, w środku zatrzaska a wszystko na dole jest zakotwiczone o takie kółko metalowe, więc na pewno do siebie i w górę. dość mocno. Z resztą jak wytargasz dolną kanapę - wystarczy pociągnąć - to zobaczysz że na dole są takie haki i wtedy będzie 100 %.

Jak coś to pytaj.

Opublikowano

czasem źle złożone oparcie powoduje, że słychać dziwne dźwięki. Też miałem ostatnio taką sytuację. Od kilku tygodni wewnątrz auta było słychać coś w rodzaju śpiewu świerszcza (charakterystyczne trzeszczenie). Nie dawało mi to spokoju, w końcu postanowiłem złożyć i rozłożyć tylną kanapę i okazało się, że nie do końca "tkwiła" w zaczepach co powodowało wspomniany dźwięk. Dlatego warto to sprawdzić.