Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 1Z] Wymiana paska wielorowkowego i rolki napinacza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zakupilem pasek Conti i rolke napinacza FAG. W sobote szykuje sie do wymiany tego w moim starym 1Z. Szukalem nieco na forum i znalazlem rozne opinie, ze trzeba sciagac przod i ze nie trzeba. Czy da sie to zrobic jakims takim sposobem zeby nie rozbierac polowy samochodu? Bede to robil z ojcem, ktory sie na mechanice zna tylko potrzebuje jakis wskazowek co do tej wymiany. Dodam jeszcze, ze problem jaki mam to najpierw byly cykliczne piski spod maski a po popsikaniu prepratem do paskow paska alternatora pisk przerodzil sie w szum na wolnych obrotach. Przy wyzszych obrotach szumu jak i piskow nie stwierdzilem. Mam nadzieje, ze po wymianie paska i tej rolki bedzie cisza. Prosze tylko o jakies wskazowki..

Pozdrawiam

Opublikowano

Miałem wymieniany niedawno rozrząd, no i mechanik wymienił mi przy okazji ten pasek wielorowkowy.

Rozbierał przy tym cały przód, i wydaje mi się że byłoby ciężko to zrobić bez demontażu całego przodu.

Ale zawsze możesz spróbować, tylko będzie trochę ciasno... :)

Opublikowano

Troche o tym wszystkim poczytalem i poogladalem schematow w ksiazce o Audi. Jednak nigdzie nie znalazlem jak wyjac stara rolke a nakrecic w jej miejsce nowa? Jakies sugestie?

Opublikowano

Dziekuje za podpowiedzi ale mam jeszcze jeden problem. Mam klime a wiec musze sciagnac pasek od klimy zeby wymienic pasek altka i teraz problem jak naciagnac pasek klimy odpowiednim momentem? Skad bede wiedzial, ze nie jest za slabo ani za mocno?(klucza dyn. nie mam)

Opublikowano

Tez bede musial tak zrobic. W sobote podejme walke, zobaczymy... jak nie zapomne aparatu to porobie pare zdjec.

Opublikowano

Jestem po wymianie. Trochę zeszło ale wymiana rolki i paska przyniosła efekt. Pozbyłem się świerszcza spod maski :naughty:

Obyło się bez odkręcania wiska. Jak by się uprzeć to chyba udało by się zdemontować rolkę bez demontażu alternatora. Przynajmniej teraz wiem jak się demontuje altka.

Dziękuję za podpowiedzi. :hi: :hi: