Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż systemu nagłośnienia BOSE w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć kabli powinieneś już mieć w swojeh instalacji (masy, zasilania, cany) jesli tak to lepiej zostawić te ktore już masz w aucie.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

2. Tak, czarny i zielony skręcony razem ze sobą. Czyli tych z wiązki bose nie podłączać i zostawić ori.
3. Dwa przewody skręcone ze sobą (pomarańczowy i pomarańczowy z paskiem) + jeden zielony doklejony (wygląda na doklejony taśmą przez osobę demontującą wiązkę).

Zasilanie chce podłączyć te grubsze 4mm.

Opublikowano

To może i ja dorzucę moje wątpliwości po zapoznaniu się z pełną wiązką licząc na pomoc osób bardziej wtajemniczonych :) Wiązkę mam z B7 natomiast w B6 mam kostki ISO, z kostki Quad Lock wyodrębniłem już sygnały "line" idące do wzmaka, oraz plus po radiu (C3, C5, C8, C9, C11, D13). Moje wątpliwości dotyczą dwóch pinów z kostki QUAD LOCK:

- B5, podłączone do masy, teoretycznie może to być BOSE PIN i tak go pewnie wykorzystam, ale dlaczego był w pinie B5 zamiast B7?

- C10, w rozpisce z pierwszej strony jest to "Wyjście mikrofonu (+) do urządzenia nad-odb telefonu R36 (od modelu roku 06)". Tyle, że w mojej wiązce przewód ten idzie do pinu 24 wzmacniacza - więc co to jest? Teoretycznie mógłbym go połączyć z D13 i miałbym już z głowy mostkowanie pinów 6 i 24 w celu wyłączenia AudioPilota. Ale czy to zadziała?

Numer mojego wzmaka to 8E5 035 223 E

Ciekawostką jest, że ekrany przewodów (line i mikrofonu) połączone są z główną masą, a nie z masą radia - jeśli dobrze kojarzę, to w wątku kilkukrotnie było podane aby masy ekranów połączyć z masą radia w celu wyeliminowania zakłóceń. Ciekawe co wyjdzie jak już to wszystko podłączę.

Pozdrawiam
Andrzej

Edytowane przez andrew01

Opublikowano
2. Tak, czarny i zielony skręcony razem ze sobą. Czyli tych z wiązki bose nie podłączać i zostawić ori.
3. Dwa przewody skręcone ze sobą (pomarańczowy i pomarańczowy z paskiem) + jeden zielony doklejony (wygląda na doklejony taśmą przez osobę demontującą wiązkę).
Zasilanie chce podłączyć te grubsze 4mm.

Czyli wszystkie te przewody powinieneś mieć już w swojej kostce, one nie są zwiazane z bose. Część przewodów masy też powinieneś mieć już w swojej wiązce (poza masą 4mm do wzmaka, pinem do bose i zmasowanym ekranem przewodu sygnałowego)

Opublikowano
Teraz, bobikos napisał:

Aaa, no to się rozjaśniło :)

Czy to prawda, że seryjnie w bose główne zasilanie idzie ze skrzynki bezpieczników kablem 2.5mm i dopiero gdzieś za radiem łączy się z kablem 4mm?

Opublikowano

Ponoć tak, sam pytałem niedawno o przekroje, ale pozostało to bez odpowiedzi.

Opublikowano

W grubej wiązce idącej za radiem znalazłem gruby przewód plusowy (wygląda na 4mm). Kolorystyka identyczna jak tego przewodu prądowego z bose (czerwono niebieski).

Czy to jest kość od Audiopilota (mikrofonu)? Idą 3 przewody do niej (czarny, biały i brązowy) w ekranie.

IMG_20180505_111959 (Copy).jpg

IMG_20180505_112009 (Copy).jpg

Opublikowano

Tak to kostka w slupek A od mikrofonu.

Opublikowano

Zostawiłem to na koniec i też mi tak wyszło :)

3x potrójny gong jest bez zmostkowania, po zmostowaniu 3x pojedynczy gong. Czemu nie wyłączył się na stałe?

Mam mały problem z pinem bose (7 pin w niebieskiej kostce w radiu). U mnie seryjnie jest tam zielony przewód wpięty :huh: Próbowałem bez niego, z nim, dałem nawet do masy ten przewód i nie słyszę różnicy w graniu. Czy pin bose to na pewno 7?

Nie wymieniłem jeszcze głośników w drzwiach, a już jest przepaść pomiędzy serią :lol:

Opublikowano
20 godzin temu, andrew01 napisał:

To może i ja dorzucę moje wątpliwości po zapoznaniu się z pełną wiązką licząc na pomoc osób bardziej wtajemniczonych :) Wiązkę mam z B7 natomiast w B6 mam kostki ISO, z kostki Quad Lock wyodrębniłem już sygnały "line" idące do wzmaka, oraz plus po radiu (C3, C5, C8, C9, C11, D13). Moje wątpliwości dotyczą dwóch pinów z kostki QUAD LOCK:

- B5, podłączone do masy, teoretycznie może to być BOSE PIN i tak go pewnie wykorzystam, ale dlaczego był w pinie B5 zamiast B7?

- C10, w rozpisce z pierwszej strony jest to "Wyjście mikrofonu (+) do urządzenia nad-odb telefonu R36 (od modelu roku 06)". Tyle, że w mojej wiązce przewód ten idzie do pinu 24 wzmacniacza - więc co to jest? Teoretycznie mógłbym go połączyć z D13 i miałbym już z głowy mostkowanie pinów 6 i 24 w celu wyłączenia AudioPilota. Ale czy to zadziała?

Numer mojego wzmaka to 8E5 035 223 E

Ciekawostką jest, że ekrany przewodów (line i mikrofonu) połączone są z główną masą, a nie z masą radia - jeśli dobrze kojarzę, to w wątku kilkukrotnie było podane aby masy ekranów połączyć z masą radia w celu wyeliminowania zakłóceń. Ciekawe co wyjdzie jak już to wszystko podłączę.

Pozdrawiam
Andrzej

Pomoże ktoś? 

25 minut temu, Max_leo napisał:

Czy pin bose to na pewno 7?

No właśnie w mojej wiązce był w pinie B5 zamiast B7 - za bardzo nie wiem dlaczego. 

Opublikowano

Hm... no właśnie... bo ja u siebie nie widzę różnicy. A jakie masz radio?

babikos co do oryginalnego zasilania +12V i masą w wiązce bose jest tak że +12V leci od bezpieczników przewodem 2,5mm do radia. Przewód jest połączony dopiero później z przewodem 4mm. Podobnie jest z masą. Do radia idzie masa 2.5mm, a dopiero później jest 4mm. Jest takie połączenie jak poniżej na zdjęciu.

IMG_20180505_114154 (Copy).jpg

Opublikowano
18 minut temu, andrew01 napisał:

- C10, w rozpisce z pierwszej strony jest to "Wyjście mikrofonu (+) do urządzenia nad-odb telefonu R36 (od modelu roku 06)". Tyle, że w mojej wiązce przewód ten idzie do pinu 24 wzmacniacza - więc co to jest?

Jaki kolor przewodu?

Opublikowano
8 minut temu, Max_leo napisał:

Hm... no właśnie... bo ja u siebie nie widzę różnicy. A jakie masz radio?

Symphony 2 ale na razie bez BOSE, jestem na początku długiej drogi :) trochę Ci zazdroszczę, że masz już kable położone :)

7 minut temu, Max_leo napisał:

Jaki kolor przewodu?

Niebieski z cienkim czerwonym paskiem.

Opublikowano

Masz zestaw głośnomówiący?

Opublikowano

Tak, ale to nie ma znaczenia, ten przewód jest z wiązki z B7 jaką kupiłem w komplecie z głośnikami. U siebie zostawię kostki ISO i w tej potrójnej podmienię tylko cześć z sygnałami do wzmacniacza.

Opublikowano

Pada mi wzmacniacz, mam 25 pinowy  u siebie, nie grają głośniki przód prawy i lewy tył, nie ma wyjścia sygnału ze wzmacniacza. Wpadł mi w ręce prawie za darmo wzmacniacz z TT, też 25 pinowy, ale po podłączeniu cisza, zupełnie nic, mimo że w TT śmigał aż miło. Czy różniły się one wyprowadzeniami? Numery w sumie maja różne. Nie wiem czy poradzi ktoś które piny wystarczy przepiąć, czy po prostu lepiej szukać innego wzmaka? 

Opublikowano

Kodowanie Bose dla radia concert III jest takie samo jak w pierwszym poście?

Opublikowano

Czy w sedanie B6 jest szansa na podmianę wiązki idącej do sub'a w półce bez demontażu tylnej półki? 

Opublikowano

Witam wszystkich

Panowie po założeniu kompletnego Bose mam brzeczenie w głośnikach po zapaleniu świateł (nie mam xenonow)  samochód nie musi być odpalany ani na zapłonie więc to nie alternator i brzeczenie nie faluje z obrotami. 

Wszystko ładnie gra tylko problem z brzeczeniem, próbowałem opcji podłączenia wzmacniacza i radia bezpośrednio do akumulatora i jest to samo. 

Dzięki za jakiekolwiek sugestie 

Pozdrawiam 

Problem rozwiązany winny był przewód sygnalowy, po wymianie na ekranowany i ułożeniu inna trasa buczenie ustało. 

Edytowane przez snaper
Update

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jestem nowy na forum, czas na pierwszego posta :P

Po przeczytaniu całego tematu zabrałem się za wstawienie  BOSE. Z racji częstych problemów u osób montujących pełne bose, postanowiłem zrobić jedynie Stage I.  Po zrobieniu mały zgrzyt – tył gra lepiej niż przód (w sumie logiczne), a to trochę podczas jazdy gryzło w uszy. Można funkcją FADER wyrównać różnice, ale w tym momencie nowy zestaw traci na jakości. Postanowiłem przekierować sygnał z tylnych na przednie głośniki (i na odwrót) przy okazji wstawiając (jak już ma ładnie grać) głośniki bose (koszt 2x50 zł), z tyłu mogły zostać standardowe (maja tylko uzupełniać). Nie chciałem korzystać z fabrycznych kabli, a „rzucić” nowe. Po demontażu tapicerki drzwi i słupka B wywierciłem nowe otwory na kable pod fabrycznymi, na łączeniu kable zabezpieczyłem w peszel, miejsce wiercenia zakonserwowane przed rudą. Kable rzucone tak jak fabryczna wiązka – koło fotela/progu. Zakupiłem 4 gniazda i wtyki głośnikowe (koszt około 6 zł oryginał na alledrogo szt. ) , 4 m kabla w jedna stronę 2x1,5 (na koniec zostało z 1 m zapasu/strona) = 16m . Końcowo sygnał z tyłu powędrował do przodu, a przód na tył. Teraz przód wraz z głośnikami bose gra rewelacyjnie, tył lekko uzupełnia noi oczywiście głośnik z bagażnika kończy robotę.  Cała operacja zajęła 2 tygodnie ( po około 3-4 godziny popołudniami po pracy. Znaczna część czasu poszła na demontaż tapicerki (początkowo nie wiedziałem jak zdemontować słupek B) , na rozplanowanie co i jak ma iść, gdzie wywiercić otwory (a joga z wiertarką była konkretna) – powoli, aby nie zaszkodzić.  Jak robiłem drugą stronę to już szło jak masełko. Z fotek to jedynie mam jak wygląda łączenie drzwi ->słupek. Wszystko gra extra. Żadnych szumów burczenia czy nawet dźwięku silnika (ktoś wspominał w którymś poście).

Z ciekawostek standardowo przy demontażu tapicerki popękało kilka spinek (w moim wypadku 9), najdziwniejsze było to , że towar był chwilowo niedostępny w sklepach jak i hurtowniach. Czekałem około tygodnia aż się pojawiły w hurtowni.