Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Duży wzrostu momentu a mały mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś potrafi wyjaśnić dlaczego po programie moment obrotowy znacząco został podniesiony a moc niewiele?

150KM-->162

210nM-->265

Koni powinno być ~~180-190

Czy to tuner nie zmienił odpowiednio wartości czy też to jakiś problem związany z samym autem

Szukam i nigdzie w google nie moge znaleść żadnej teorii dlaczego moment obrotowy stanowczo wzrósł a moc prawie wogóle

Opublikowano

h*jowy program :thumbdown:

Nikt ci nie sprawdzal mocy po zrobieniu programu??

Z tego co sie orientuje to po programie zawsze hamownia jest grana...

Opublikowano

zacznij od poczytania jak te wartosci sa ze soba polaczone i od uzmyslowienia sobie ze to co podajesz jest tylko wartoscia maksymalna dla tego silnika.

nie da sie podniesc jednego a nie zmienic drugiego bo te wartosci sa okreslone wzorem i powiazane ze soba. tyle ze mozna tak poprowadzic wartosci na wykresie zeby ich przebieg byl optymalny. wtedy np nie trzeba srubowac mocy bo i tak pojawi sie przy bardzo wysokich obrotach ....

generalnie wazne sa wykresy a nie wartosci przy ktorych nawet nie podajesz przy jakich obrotach sie znajduja...

Opublikowano
  • Autor

h*jowy program :thumbdown:

Nikt ci nie sprawdzal mocy po zrobieniu programu??

Z tego co sie orientuje to po programie zawsze hamownia jest grana...

no niestety ten Tuner robi programy bez hamowania aut, mowa o TTC - Tuning Tech Center[br]Dopisany: 06 Wrzesień 2009, 20:53_________________________________________________

zacznij od poczytania jak te wartosci sa ze soba polaczone i od uzmyslowienia sobie ze to co podajesz jest tylko wartoscia maksymalna dla tego silnika.

nie da sie podniesc jednego a nie zmienic drugiego bo te wartosci sa okreslone wzorem i powiazane ze soba. tyle ze mozna tak poprowadzic wartosci na wykresie zeby ich przebieg byl optymalny. wtedy np nie trzeba srubowac mocy bo i tak pojawi sie przy bardzo wysokich obrotach ....

generalnie wazne sa wykresy a nie wartosci przy ktorych nawet nie podajesz przy jakich obrotach sie znajduja...

wykres jest tu

891ae41ae1c3908dmed.jpg

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/891ae41ae1c3908d.html <-------- W POWIĘKSZENIU

Opublikowano

...uwazam,ze zostala zmieniona tylko mapa doladowania i to jest taki efekt-265 niuta mozna osiagnac na MBC,mierzone Vagiem,na kanale 120 w silniku,w B6 AVJ-tylko nie wiem,czy to jest pomiar na silniku,czy na kolach i jak to sie ma do wyniku na hamowni-mowie,co sam sprawdzalem i osiagnalem uzywajac MBC i Lemmiwinks'a do zmian mapy wtrysku i zaplonu-VAG pokazywal 265 niuta-przy wiekszej ilosci oktanow(98 z uzdatniaczem,podnoszacym o dwa oktany)mozna bylo uzyskac 272 niuta,przy temperaturze otoczenia okolo 8 stopni (listopad,wieczorowa pora-wylaczony ESP) standardowy IC :wink4:

,zestroic perfekcyjnie doladowanie ,temperature powietrza i dawke paliwa,oraz zaplon,jest niezwykle trudno i trzeba doswiadczenia-tego sie nie da osiagnac metoda prob i bledow w krotkim czasie-mysle,ze tylko doladowanie zostalo zmienione-ale to moja teoria :wink4:

Opublikowano
  • Autor

muszę z tym dojść ładu, ciśnienie doładowania w tym momencie przy obciążeniu jest 0.9 bara i tyle trzyma.

Opublikowano

muszę z tym dojść ładu, ciśnienie doładowania w tym momencie przy obciążeniu jest 0.9 bara i tyle trzyma.

ja mialem max doladowanie 0,85 i sie utrzymaywalo od okolo 2tys-do okolo 4,5 tys i spadalo-ale to norma,z tym,ze jesli auto bylo "krecone" do5 tys-trzeba bylo "opuscic" doladowanie do 0,8 bara,bo ECU odcinal,po prostu za dlugo bylo takie doladowanie i ECU odcinal-przy normalnej jezdzie-max obroty 4,5 smialo mozna podkrecic do 0,85 bara w peacku :wink4:
Opublikowano
  • Autor

czyli jednoznacznie Tuner źle zestroił to wszystko, zwiększając tylko ciśnienie doładowania, a dawke paliwa i zapłon pomijając?

W AEB właśnie problem polega na tym że każda jedna zmiana oprogramowania to wylutowywanie, wgrywanie nowych wartości i wlutowywanie kości pamięci. Kolesiowi bez hamowni pewno ciężko to zestroić

Opublikowano

czyli jednoznacznie Tuner źle zestroił to wszystko, zwiększając tylko ciśnienie doładowania, a dawke paliwa i zapłon pomijając?

W AEB właśnie problem polega na tym że każda jedna zmiana oprogramowania to wylutowywanie, wgrywanie nowych wartości i wlutowywanie kości pamięci. Kolesiowi bez hamowni pewno ciężko to zestroić

moc sie bierze z mieszanki paliwa i powietrza-o odpowiedniej temperaturze(zawierajac maxymalnie duzo czastek powietrza),przy odpowiednim sprezeniu musi nastapic zaplon-eksplozja w odpowiednim momencie,wyzwoli moc,ale jesli cos nie "zabangla" to nic z tego-jesli zostanie podniesione cisnienie-moment sie zwiekszy,ale moc rodzi sie w wyzszych zakresach obrotow-niuty ida z dolu :wink4:
Opublikowano

Bedziesz reklamowal ?? Jak to jest wogole teraz formalnie?

Ja bym zabral kase i pojechal do innego tunera.

Opublikowano

nex- a na jakim paliwie bylo wszystko strojone?

Opublikowano
  • Autor

Bedziesz reklamowal ?? Jak to jest wogole teraz formalnie?

Ja bym zabral kase i pojechal do innego tunera.

no zadzwonie powiem co wyszło i będzie poprawiał

[br]Dopisany: 06 Wrzesień 2009, 21:44_________________________________________________

nex- a na jakim paliwie bylo wszystko strojone?

V-Power

tankuje tylko na shellu

Opublikowano

tyle oktan-powinno byc okolice 185 koni,zakladajac,ze stroil paliwo i zaplon-ale nie wydaje mi sie,zeby tam cos grzebal-a jak ze spalaniem?

Opublikowano

Panowie, albo to był gotowiec albo silnik nie trzymał serii, nie wymądrzając się, ja miałem w serii 138,5 KM zamiast 140 KM ale miałem 360 Nm zamiast 320 Nm, Rogal zrobił mi program na 166 KM i moment na 375 Nm ale z płaskim przebiegiem i jazda była o niebo lepsza niż w serii - generalnie liczy się moment a nie moc w klekotach i tak moc ma tylko znaczenie w ośiągnięciu V-maxa a jeździ się niutkami.

Opublikowano
  • Autor

silnik trzymał serie idealną bo przed programem turbo było wymieniane i wpierw auto doprowadzone do pełnej funkcjonalności, dopiero po tym było dłubanie. Żaden gotowiec to nie był tego jestem pewien

Opublikowano

Klekot klekotem ale tutaj mowa o benzynce

Opublikowano

Mnie się nie bardzo ten wykres podoba. 3500 --> spadek jakis nawet a w turbo to moc powinna wszystko rosnąć razem z obrotami mniej-wiecej chyba co :mysli:.

Opublikowano

moment sie zwiekszy,ale moc rodzi sie w wyzszych zakresach obrotow-niuty ida z dolu

Zwiększasz moment zwiększasz moc.

Sam program jest oczywiście do bani,popatrz jak krotko masz te 260 niuta okolo 100obr :kox:

Gdyby wykres momentu byl rogalowato plaski wyszlo by okolo 180KM.

Opublikowano

Zwiększasz moment zwiększasz moc.

niby tak-tylko jak to jest mozliwe w tym wypadku? zwiekszony moment-powiedzmy w granicach szczytowych,ale moc 12 koni?-to chyba cos tu nie gra... :mysli: podtrzymuje moja wersje,ze tylko doladowanie zostalo zminione,a mapa paliwa i zaplonu nie ruszona,lub "doj**al koksu" ,az za duzo i jest za "bogato"-ale niech sie wypowiedza Ci,ktorzy zestroili niejeden silnik,a nie eksperymentuja -jak ja... :wink4:

Opublikowano

silnik trzymał serie idealną bo przed programem turbo było wymieniane i wpierw auto doprowadzone do pełnej funkcjonalności, dopiero po tym było dłubanie. Żaden gotowiec to nie był tego jestem pewien

A skąd to wiesz? Byłeś na hamowni przed chip tuningiem?

Albo program kijowy (czyt. doładowanie za szybko opada, albo silnik zalany), lub turbo ledwo zipie i słabo pompuje. Dziwny wykres wogóle bo K03 szybko ładuje a tu osiąga wartość max momentu przy ponad 3.000Rpm i od razu opada.

@ Dominik jeśli tylko doładowanie byłoby podniesione to byłoby bardzo gorąco i długo by ten silnik tego nie wytrzymał. Co do strojenia to od czego jest sonda szerokopasmowa. W twoim AVJ możesz AFR podglądać w VAG-u. Zwiększasz doładowanie podlejesz trochę paliwem i robisz logi z AFR, następnie dolewasz paliwa albo odejmujesz, tak aż ustalisz stechiometryczną mieszankę. Potem logujesz Knock i patrzysz czy komp cofa czy przyspiesza zapłon, w jakich zakresach obrotowych i o ile, stąd wiesz czy przyspieszyć zapłon czy opóźnić i to robisz. Jeśli nie zrobisz tego doskonale to zawsze ECU jest sprytną bestią i umie się nieco dostosować do nowych warunków pracy i samo potrafi opóźnić lub przyspieszyć zapłon w razie stuków :wink4: